10 ultieme tips voor een hogere zomeromzet

Het is alweer zomer. Gedurende deze periode zijn veel consumenten vrolijk en positief ingesteld door het mooie weer en het vooruitzicht op vakantie. Maar wanneer de temperatuur stijgt, daalt vaak de online verkoop. Wellicht doen concurrenten tijdens dit seizoen een stapje terug waardoor jij met wat extra inspanning je slag kunt slaan. Verkoop je geen zonnebrandcrème of parasols, maar producten die niet feilloos aansluiten bij het zomerseizoen? Doe dan je voordeel met deze 10 ultieme tips om de zomeromzet van jouw webshop een boost te geven, en zorg voor een hittebestendige webshop.

Tip 1: Pas de uitstraling en inhoud van je webshop aan op het seizoen

Veel mensen kijken uit naar de zomer. Ook jouw klanten. Probeer in te spelen op het vrolijke, relaxte zomergevoel door de uitstraling van jouw webshop hierop aan te passen. Denk aan het toepassen van rustige, zomerse kleuren, een sierlijk lettertype, of afbeeldingen van zomerse taferelen. Plaats bijvoorbeeld een afbeelding van een vrolijk gezin op het strand of van een gezellig tuinfeest. Als extraatje kun je een temperatuurmeter weergeven in je webshop om klanten eraan te herinneren hoe warm het buiten is en daarmee de zomer nog meer te benadrukken.

Tip 2: Zorg ervoor dat jouw webshop 100% geschikt is voor mobiel en tablet

Hoe ziet jouw zomer eruit? Zit je veel binnen, of ga je erop uit als het mooi en zonnig is buiten? Waarschijnlijk kies je voor de laatste optie. De meeste mensen, en dus ook jouw klanten, begeven zich ’s zomers veel buiten. Ze bezoeken bijvoorbeeld festivals, tuinfeesten, of gaan barbecueën met familie en vrienden. Het surfen en online shoppen gebeurt dan op een mobiele telefoon of tablet en niet op een computer of laptop. Zorg er dus voor dat jouw webshop ook op deze devices perfect wordt weergegeven zodat je het je klanten zo eenvoudig mogelijk maakt om online aankopen te doen. Alle nieuwe CCV Shop thema’s zijn responsive, en dus geschikt voor weergave op alle apparaten. Heb je nog een oud thema? Dan is dit dé tijd om te kiezen voor een nieuw thema zodat je jouw klanten ook in de zomer optimaal kunt bedienen.

Tip 3: Ontmoet je klanten op social media

Zoals we bij tip 2 al aangaven, begeven veel klanten zich ’s zomers buiten. Tussen het feesten en relaxen door kijken de meeste mensen op social media of er nog nieuwtjes zijn, of om zelf een leuke foto of update van hun bezigheden te plaatsen. Voor jou als online ondernemer is het dus belangrijk om juist dan actief te zijn op social media. Zo breng je je webshop onder de aandacht en zorg je voor een optimale klantenbinding. Welke kanalen je ook gebruikt, Facebook, Instagram, Twitter of Pinterest, speel in op het positieve gevoel van je klanten door geschikte content te plaatsen. Je kunt klanten ook proactief vragen om iets te plaatsen op social media, bijvoorbeeld een foto van zichzelf met een bij jou aangekocht product.

Tip 4: Introduceer een speciaal zomeraanbod

Ook al bied je geen specifieke zomer gerelateerde producten aan, probeer toch producten uit je aanbod te selecteren die iets met de zomer te maken hebben. Plaats deze op een aparte pagina die je bijvoorbeeld ‘Zomeraanbod’ noemt. Dit trekt de aandacht van bezoekers en vergroot de kans dat ze zich laten verleiden tot een aankoop. Wil je je extra uitsloven? Denk er dan eens aan om een ‘vakantieverzending’ te garanderen voor je zomerse producten. Bestelt je klant vanaf zijn vakantiebestemming in Europa, en wil hij zijn bestelling het liefst op locatie ontvangen? Regel de bezorging op het vakantieadres via bijvoorbeeld DHL, en de dag van je klant kan niet meer stuk.

Tip 5: Geef korting op producten of geef iets weg

Kortingen en cadeautjes doen het altijd goed. Je kunt korting geven op het zomeraanbod (zie tip 2), of op specifieke producten. Het weggeven van een zomers cadeautje bij een bestelling is ook aantrekkelijk. Koppel een minimum bestelbedrag aan het cadeautje en verzin iets unieks waar klanten blij van worden. Enkele tips: mini-speakers (makkelijk mee te nemen naar het strand), een handventilator (ideaal voor op vakantie), een zomerse goodiebag of bloemenzaadjes. Als je liever geen fysiek cadeautje geeft, denk dan eens aan het beschikbaar stellen van een gratis e-book. Ook altijd leuk: stuur vaste klanten een (digitaal) kaartje om ze op die manier een fijne zomer te wensen.

Tip 6: Creëer interactie middels een zomerse winactie

Over het algemeen houden mensen wel van een wedstrijdje. Of het nu gaat om het voorspellen van uitslagen van sportwedstrijden of om het spelen van een quiz. Zet een winactie op poten waarbij klanten een zomerse prijs kunnen winnen zoals een geheel verzorgde barbecue of picknick met vrienden of familie. Maar wat laat je je klanten doen om kans te maken op een prijs? Wees origineel en creatief, bijvoorbeeld door middel van een fotowedstrijd: “Stuur je ultieme vakantiefoto in en win!”. Je kunt de winactie natuurlijk ook koppelen aan een aankoop in jouw shop. Wanneer klanten een aankoop doen van meer dan X euro, maken ze kans op de prijs.

Tip 7: Speel in op populaire evenementen tijdens de zomer

Tijdens de zomer vinden er vaak veel evenementen plaats zoals de Tour de France. Speel hier slim op in door deze evenementen te verwerken in je webshop of aanbod. Het weergeven van de tussenstand van de Tour is een leuk extraatje voor bezoekers, maar denk ook eens aan het voorspellen van de uitslag van een etappe. Indien klanten de uitslag juist voorspellen, ontvangen ze bij de eerstvolgende aankoop bijvoorbeeld 25% korting op een artikel naar keuze. Of wees creatief met hoe steil de beklimming is tijdens een etappe van de Tour. Is dit 11%? Geef dan die dag 11% korting. Je kunt een dergelijke actie ook anders aanpakken. Wanneer een Belg een etappe van de Tour wint, krijgen de eerste honderd klanten korting die vanaf dat moment een bestelling plaatsen. Social media zijn enorm geschikt om deze actie onder de aandacht te brengen en om interactie te creëren met je doelgroep.

Tip 8: Houd rekening met bruiloften en trouwcadeaus

Bruiloften vinden natuurlijk gedurende het hele jaar plaats. Maar als het even kan, kiezen mensen er toch vaak voor om te trouwen in de zomer. Een aangename temperatuur, vrolijke trouwfoto’s en een bruiloft in de open lucht. Vrienden en familie van het bruidspaar zijn dan dus op zoek naar het perfecte cadeau voor deze speciale gelegenheid. Als online ondernemer bied je ook vast en zeker producten aan die uitermate geschikt zijn als bruiloftcadeau. Maak een aparte sectie in je webshop waarin je deze producten aanprijst, inclusief een trouwthema als look & feel. Of verstuur een nieuwsbrief rondom het thema en laat weten dat jouw webshop hét adres is om een mooi trouwcadeau te vinden.

Tip 9: Haak in op schoolvakanties en back to school-weken

Bied je producten aan die relevant zijn voor ouders met kinderen, of juist voor kinderen zelf? Houd dan rekening met schoolvakanties om deze producten extra onder de aandacht te brengen. Licht ze uit door ze een speciale plek in je webshop te geven of verwerk de producten in een campagne. Ook van de ‘back to school-weken’ kun je handig gebruikmaken. Tijdens deze periode zijn ouders vaak op zoek naar producten die kinderen nodig hebben voor hun opleiding. Bedenk een actie of geef stapelkorting (hoe meer je bestelt, hoe meer korting je krijgt). Behalve schoolartikelen, kopen veel ouders ook nieuwe kleding en schoenen voor hun kinderen voordat het nieuwe schooljaar begint. Heb je een online kledingshop of verkoop je schoenen? Ook dan kun je hier dus goed op inspelen.

Tip 10: Doe eens gek met taal

Behalve het toevoegen van woorden aan producten zoals ‘zomers’, ‘vrolijk’ en ‘zonnig’, kun je ook gebruikmaken van het feit dat veel klanten op vakantie gaan tijdens dit seizoen. Doe eens gek en spreek je klanten ook eens aan met ‘ola’ in plaats van met ‘hallo’ (ideaal wanneer je webshop een chatfunctie biedt), of gebruik willekeurige kreten in je webshop in een andere taal. Van Frans tot Spaans, en van Duits tot Italiaans, wees creatief. Heb je nog geen chatfunctie in jouw shop geïmplementeerd? Kijk dan eens in de App Store van CCV Shop naar ZendeskChat of Tawk.toLive Chat.