Alles wat je moet weten over Facebook winacties

Als je met jouw webshop actief bent op Facebook, heb je er vast wel eens over nagedacht om een Facebook winactie te organiseren op jouw pagina. Misschien heb je zelfs al een winactie georganiseerd of heb je concreet idee bedacht en wil je de actie binnenkort online plaatsen. Facebook heeft een strikte regelgeving waarmee je rekening dient te houden wanneer het gaat om Facebook winacties. Dus heb je een concreet plan, of wil je in de toekomst winacties gaan uitzetten op jouw pagina? Houd je dan aan de wedstrijdregels en doe je voordeel met deze informatie.

 

Spelregels

Facebook heeft Promotion Guidelines opgesteld die deel uitmaken van de voorwaarden waarmee elke Facebook-gebruiker akkoord is gegaan. In deze Promotion Guidelines staan ook de spelregels die gelden bij een winactie waarbij een prijs wordt weggegeven van financiële waarde en waar de deelnemer iets voor moet doen. Denk hierbij aan het leuk vinden (liken), taggen, delen of reageren op een actie. Een voorbeeld van een actie waarbij een deelnemer iets moet doen, kan zijn: “like dit bericht en je maakt kans op…”.

Facebook is streng in het handhaven van deze spelregels. Wanneer Facebook namelijk ontdekt dat een winactie niet aan deze regels voldoet, heeft zij het recht om de betreffende pagina/het profiel zonder vooraf waarschuwen offline te halen.

Do’s en don’ts

Facebook heeft de wedstrijdregels door de jaren heen meermaals aangepast waardoor het niet meer voor iedereen is bij te benen. Wat staat Facebook nu precies wel toe, en wat niet?

De volgende punten gelden in ieder geval nog steeds:

 • Je dient te vermelden dat de actie op geen enkele wijze is gesponsord, goedgekeurd, geadministreerd door of geassocieerd is met Facebook.
 • Je dient de voorwaarden en eisen om in aanmerking te komen voor een prijs te vermelden (bijvoorbeeld beperkingen m.b.t. leeftijd of woonplaats).
 • Je moet voldoen aan de geldende regelgeving met betrekking tot de promotie en alle aangeboden prijzen (bijvoorbeeld registratie en het verkrijgen van noodzakelijke wettelijke toestemming).
 • Persoonlijke tijdlijnen mogen niet worden gebruikt voor winacties. Het delen van een bericht mag dus geen vereiste zijn om kans te maken op een prijs. Het liken van de pagina die de winactie organiseert als vereiste om kans te maken op de prijs mag ook niet.

Soort winactie

We gaven net al aan dat persoonlijke tijdlijnen niet mogen gebruikt voor winacties. Maar wat betekent dit concreet? De volgende vormen van winacties zijn niet toegestaan:

 • Deel dit bericht met je vrienden en maak kans op…
 • Like onze Facebookpagina en win…
 • Tag jezelf in deze foto en maak kans op…
 • Tag 5 vrienden in deze foto en win…

De facebookpagina ‘meimaandfietsmaand’ heeft haar winactie niet helemaal volgens de regels aangepakt. Zij vragen deelnemers namelijk om hun facebookpagina te liken en de winactie te delen om kans te maken op één van de prijzen.

Je mag als voorwaarde om te winnen wel aan deelnemers vragen om:

 • Een reactie te plaatsen op het bericht
 • Het bericht te liken
 • Een privébericht te sturen aan de pagina

De facebookpagina van Thermen Bussloo organiseert een leuke winactie rondom Pasen, en ook nog eens precies volgens de regels. Er wordt aan de deelnemers gevraagd om een reactie te plaatsen op het bericht, namelijk met een schatting van het aantal paaseitjes dat in de klankschaal zit. ‘Raad & win’ dus, precies volgens de spelregels van Facebook.

voorbeeld_fb_winactie_3.png

Privacywetgeving

Houd je een winactie via jouw Facebookpagina, dan heb je automatisch te maken met privacywetgeving. Je mag de informatie die je via de winactie verkrijgt niet misbruiken, en mag deelnemers daarom enkel vragen om gegevens die nodig zijn om de winactie succesvol te kunnen organiseren. Bovendien moet de deelnemer geïnformeerd zijn over het gebruik van zijn gegevens via de actievoorwaarden.

Tips om rekening mee te houden

Afhankelijk van het type winactie dat je organiseert, is het handig om bepaalde informatie van deelnemers te verkrijgen, maar ook om bepaalde informatie met deelnemers te delen. Een aantal algemene punten die kunnen gelden zijn:

Informatie m.b.t. de winactie:

 • Begin- en einddatum van de winactie
 • Hoe wordt er een winnaar gekozen?
 • Hoe wordt de winnaar op de hoogte gebracht?
 • Prijs/prijzen en de waarde daarvan
 • Uiterlijke datum waarop de prijs geclaimd moet zijn door de winnaar

Informatie m.b.t. de deelnemers:

 • Minimum leeftijd voor deelname
 • Toegestane landen waarin de deelnemer woonachtig is
 • Aantal keren dat iemand kan deelnemen
 • Gevallen die zullen resulteren in diskwalificatie

De winnaar op de hoogte brengen

Wanneer je een winactie volgens de regels hebt opgesteld en de randvoorwaarden duidelijk hebt gecommuniceerd, kun je gaan nadenken over hoe je uiteindelijk de winnaar bekend gaat maken. De meest gangbare manieren om dit te doen zijn door de winnaar te mailen of deze bekend te maken via een Facebookbericht.

Vraag wanneer je contact hebt met de winnaar of hij een foto wil insturen van zichzelf met het gewonnen item, die je vervolgens op Facebook mag plaatsen. Je kunt de winnaar uiteraard ook een aantal vragen stellen over hoe het gewonnen item bevalt en hier een soort blogitem van maken. Het willekeurig kiezen van een winnaar kan heel eenvoudig via Fanpage Karma, een website die voor jou uit alle deelnemers geheel random een winnaar kiest zodat je dat niet zelf handmatig hoeft te doen. Je voert de link van het winactiebericht in, klikt op ‘Identify Winners’ en ziet meteen een willekeurig persoon die de winactie heeft geliket, een persoon die erop heeft gereageerd en iemand die zowel geliket als gereageerd heeft.

Houd het simpel

Door je aan de regels te houden maak je de winactie voor jezelf succesvol, maar houd de actie daarnaast ook simpel zodat de actie voor iedereen leuk blijft. Een actie die in eerste instantie ingewikkeld klinkt is meteen onaantrekkelijk. Denk aan het invullen van een enquête om kans te maken op een prijs.

Enkele ideeën die net even iets anders zijn dan de ‘standaard’ winacties waarbij deelnemers het bericht moeten liken of een reactie moet plaatsen:

 • Beantwoord de vraag
 • Facebook Live winactie
 • Stem op jouw favoriete foto
 • Bedenk een onderschrift bij deze foto

Bedenk verder dat je naast een winactie ook zomaar iets weg kan geven, bijvoorbeeld aan trouwe, bestaande volgers, zonder dat zij hier iets voor hoeven te doen. Als navolging kun je verliezers van een winactie verblijden met een kortingscode.