Hoe schrijf je goede blogs voor jouw webshop?

Door te bloggen laat je zien waar je kennis en je passie liggen. Oftewel: je laat aan de lezers/bezoekers zien waarom jij degene bent voor wie ze moeten kiezen als het om jouw marktsegment gaat. Het is belangrijk om rekening te houden met een aantal richtlijnen bij het bloggen. Wanneer je lukraak blogs publiceert, loop je de kans dat deze niet effectief zijn of zelfs helemaal hun doel missen. Blog je nog helemaal niet? Dan is dit dé kans om te beginnen. Uit onderzoek blijkt namelijk bovendien dat bloggen op termijn zijn vruchten afwerpt: bedrijven zien hun bezoekersaantallen groeien. Waarmee moet je rekening houden bij het bloggen?

Wanneer is een blog een goede blog?

Je blog moet gaan over relevante zaken die aansluiten bij jouw doelgroep en marktsegment. Dit kunnen de meest uiteenlopende onderwerpen zijn. Een goede blog voldoet aan een paar punten, dus houd deze altijd in je achterhoofd:

  • De inhoud bevat unieke en relevante content
  • De blog is zoekmachine vriendelijk:
    – De blog bevat eigen geschreven teksten (je mag natuurlijk inspiratie opdoen uit reeds bestaande teksten)
    – Er staan belangrijke worden op strategische plekken in de tekst (titel, subtitel en aan het begin en einde van alinea’s en de gehele tekst). Echter, gebruik er niet teveel en zorg er vooral voor dat de tekst goed leesbaar blijft
    – De blog bevat synoniemen en aanverwante woorden van de zoekwoorden
    – Er is een interne link naar een eerder geschreven blog opgenomen in de tekst (indien je eerder een blog hebt gepubliceerd)
  • De blog heeft een duidelijke opmaak en is voor de lezer eenvoudig te scannen
  • De blog bevat tips of tricks of nuttige achtergrondinformatie over een bepaald onderwerp

Het delen van (vak)kennis staat voorop. Daarnaast schrijf je deze blog natuurlijk niet voor niets. Je wilt dat het gelezen wordt en dat mensen er op reageren. Het creëren van interactie is daarom heel belangrijk. Dit kan bijvoorbeeld door een call to action toe te voegen. Hier kom ik later in deze blog op terug.

De doelgroep

Om ervoor te zorgen dat jouw blog zoveel mogelijk gelezen wordt en zo goed mogelijk aansluit bij de behoefte van jouw klanten en lezers, is het belangrijk om te weten voor welke doelgroep je schrijft. Als je jouw doelgroep al wat beter kent, kun je waarschijnlijk zelf een aardige inschatting maken waar jouw lezers behoefte aan hebben. Ben je net begonnen met je webshop, en is dit nieuw voor je? Dan kun hier het beste mee experimenteren. Om de behoeften van jouw doelgroep helder te krijgen, is het goed om jezelf af te vragen wat het doel is van jouw klanten. Hebben ze behoefte aan informatieve blogs omdat ze iets willen leren, of willen ze liever tips en tricks die ze direct kunnen toepassen?

Kies een interessant onderwerp

Het meest belangrijke is dus het creëren van content waaraan jouw klanten en lezers behoefte hebben. Met blogs wil je mensen aantrekken door de kennis die je hebt. Mensen leren je hierdoor kennen, gaan je vertrouwen en zien je als expert.

Wanneer je net begint met bloggen, probeer dan voorafgaand aan het bloggen een lijst met verschillende interessante onderwerpen op te schrijven. Zo hoef je niet steeds weer vanaf nul te beginnen, maar heb je al een aantal onderwerpen vast staan. Vind je het lastig om uit het niets onderwerpen te bedenken? Kijk dan eens op fora, social media om inspiratie op te doen, of speur naar andere blogs die interessant zijn voor jouw doelgroep. Ben je al een tijdje aan het bloggen? Probeer dan een duidelijke lijn uit te zetten wat betreft onderwerpen, en borduur voort op eerdere topics indien dat mogelijk is.

Doe onderzoek naar het onderwerp

Heb je zelf weinig kennis over het onderwerp waarover je wilt schrijven? Dit hoeft geen probleem te zijn. Als je online op onderzoek uit gaat, zal je zien dat er over bijna ieder onderwerp al wel eens content is gepubliceerd. Uiteraard mag je deze informatie niet klakkeloos overnemen, maar je kunt hier wel inspiratie uit halen en van leren. Zo heb je binnen no time wat kennis over het onderwerp vergaard om mee aan de slag te gaan.

Beschik je zelf al over kennis over het onderwerp waarover je wilt schijven? Dan hoef je misschien niet eens onderzoek te doen, maar is het handig om een mindmap te maken. Een mindmap kun je maken door eerst het centrale thema te noteren, en hier omheen vervolgens onderwerpen te bedenken die gerelateerd zijn aan het hoofdthema. Aan elk onderwerp kun je weer subonderwerpen koppelen. Zo krijg je een duidelijk beeld over waar je precies over wilt schrijven.

Structuur en opbouw

De blog die je gaat schrijven, is bedoeld voor jouw klanten en lezers. Vraag jezelf het volgende af voordat je begint met schrijven, zodat je jouw blog een goede structuur kunt geven:

  • Wat weet mijn lezer al over het onderwerp?
  • Op welke vragen wil de lezer antwoord?
  • In welke vorm kan ik die vragen het beste presenteren?

Probeer jouw blog zo te schrijven dat deze makkelijk te scannen is voor de lezer. Denk hierbij aan de volgende punten:

  • Kies een pakkende en uitnodigende titel

Een titel is essentieel en bepaalt of lezers de blog wel of niet gaan lezen. De ideale lengte van een titel is 6 woorden, en moet voldoen aan het 4u-model. De titel moet: waardevol zijn voor de lezer (useful), noodzaak geven tot lezen (urgency), de lezer het gevoel geven dat het artikel uniek is (unique) en heel specifiek zijn over de inhoud (ultra-specific).

  • Probeer ervoor te zorgen dat de eerste alinea direct de strekking geeft van de hele tekst. Formuleer je een probleem? Ga je uitleg geven over een bepaald onderwerp?
  • In de daarop volgende alinea’s kun je je gaan verdiepen in het onderwerp en alle zaken behandelen die je wilt vertellen
  • Maak een indeling (puntsgewijs, subtitels)

Gebruik bij het maken van een indeling voor je blog, onderwerpen die gerelateerd zijn aan het hoofdthema van je blog als subtitels, en kies hierbij voor een logische volgorde. Probeer de subtitels van globaal naar specifiek te ordenen. Kom je online interessante infographics tegen? Ook daaruit kun je vaak goede subtitels halen, waarbij je vervolgens je eigen content kunt plaatsen.

  • De conclusie is een samenvatting van je tekst waarbij je een duidelijke call to action kunt toevoegen

Maak van de punten een lopend verhaal

Wanneer je achtergrondinformatie hebt opgezocht over het onderwerp waarover je wilt schrijven, en je een indeling hebt gemaakt kun je beginnen met het daadwerkelijk schrijven van de blog. Schrijf een goed leesbare tekst die voor iedereen te begrijpen is, en probeer moeilijke termen te vermijden. Je bent geen wetenschappelijk artikel aan het schrijven, dus probeer jouw tekst toegankelijk en begrijpelijk te houden. Wanneer je toch moeilijke termen of vakjargon gebruikt, probeer er dan een goede uitleg bij te geven.

Probeer verder:

  • Constant vanuit jouw klanten en lezers te denken. Wat willen zij lezen in de blog?
  • Consequent te blijven in de vorm waarin je schrijft: de ik- of wij-vorm
  • Je blog in de actieve vorm te schrijven, en zoveel mogelijk woorden als ‘zullen’ en ‘worden’ te vermijden
  • Voor jezelf te bedenken wat jouw lezers na het lezen van je blog geleerd moeten hebben. Dit kun je ook direct benoemen in de eerste alinea, door bijvoorbeeld deze zin toe te voegen: “Na het lezen van deze blog weet je waar je op moet letten bij…”.

Call to action

Door het toevoegen van een call to action aan het einde van je blog, creëer je interactie. Misschien heb je zelf al een idee wat je met je blog wilt bereiken. Zo niet, dan vind je hier een aantal suggesties:

  • Stel de lezers bijvoorbeeld een vraag. Onder het artikel kunnen ze vervolgens een reactie achterlaten
  • Link naar een ander relevant artikel
  • Download hier…
  • Schrijf je nu in voor…
  • Meer informatie? Mail naar…

Een blogpagina in de CCV Shop software

In de software van CCV Shop bestaat de mogelijkheid een aparte blogpagina aan te maken, waar je al je blogs kunt plaatsen. Ga hiervoor naar:

Startpunt – Mijn webshop – Mijn pagina’s – Voeg pagina toe

Vervolgens kun je kiezen welke soort pagina je wilt toevoegen. Kies voor ‘Blogpagina’. Geef de pagina een naam en kies of je de pagina wel of niet in het menu wilt weergeven. De zojuist aangemaakte blogpagina kun je vervolgens bewerken door te navigeren naar:

Mijn pagina’s – Blogpagina – Inhoud wijzigen – Blogbericht toevoegen

Kies een titel voor je blogbericht (de SEO Alias wordt dan automatisch ingevuld), en vul de naam van de schrijver in bij ‘Auteur’. Je kunt eventueel ook een URL invullen van de website van de schrijver.

In het tekstvak kun je je blog typen (of de tekst plakken vanuit bijvoorbeeld een Word document waarin je de blog hebt getypt). Vervolgens heb je de optie om een foto toe te voegen. De positie van de foto, en bijvoorbeeld het maximum aantal blogs dat je per pagina wilt tonen kun je instellen bij ‘Blog instellingen’.

Klaar!

Laat de blog, voordat je deze publiceert, nog eens nalezen door een tweede persoon. Niet alleen kunnen eventuele spelfouten zo worden opgespoord, ook wordt er even een frisse blik op geworpen en kan degene je wijzen op stukken tekst die niet helemaal helder zijn of niet lekker lopen. Wees niet bang om reacties te vragen, hier kun je alleen maar van leren en dus beter worden. Met een goede voorbereiding en de handvatten uit dit artikel ben je klaar om kwalitatieve blogs te schrijven! Succes!