Hoe start je een Facebook campagne in 6 stappen?

Omdat miljoenen mensen in België gebruikmaken van Facebook, mag je dit kanaal als online ondernemer zeker niet vergeten wanneer het gaat om het plaatsen van content. In de blog van vorige week bespraken we zes social media trends voor 2018. Maar waar moet je beginnen als het specifiek gaat om adverteren op Facebook? Welke doelstellingen moet je kiezen, en waarom? In deze blog bekijken we welke stappen je als online ondernemer kunt nemen om een Facebook campagne op te zetten en hoe je hier het meeste uit kunt halen.

Stap 1. Kies de juiste doelstelling

Wanneer je een campagne begint op Facebook, is de eerste stap het bepalen van het doel van je campagne. Zonder een heldere doelstelling is het namelijk bijna onmogelijk om te bepalen of je uiteindelijk het resultaat behaalt waarop je hoopte. Vraag jezelf dus af waarom je een campagne gaat starten.

Kies als eerste in welke aankoopfase jouw potentiële klant zich bevindt. Wil je dat mensen bekend worden met jouw online shop? Kies dan voor een bekendheidscampagne. Wil je juist dat mensen een overweging maken om jouw product aan te schaffen, en dus al iets verder zijn in het traject, kies dan voor een overwegingscampagne. Wanneer jouw doel is dat mensen daadwerkelijk een aankoop doen in jouw shop kun je het beste kiezen voor een conversiecampagne. Welke van deze drie doelen je ook wilt bereiken, Facebook biedt per en aantal concrete doelstellingen waaruit je kunt kiezen die aansluiten bij het betreffende doel:

Stap 2. Bepaal de doelgroep

Wanneer je het soort campagne hebt gekozen, is het tijd om de doelgroep te bepalen. Om de doelgroep voor jouw campagne te specificeren, biedt Facebook je diverse mogelijkheden. Je kunt namelijk op basis van allerlei factoren de doelgroep van jouw campagne zo specifiek mogelijk maken.

Hoe specifieker je jouw publiek maakt, hoe kleiner de doelgroep wordt en hoe meer geld je betaalt per keer dat iemand klikt op jouw advertentie. Het is dan niet gek dat je op zo’n moment meer geld betaalt voor zo’n klik. De kans is dan namelijk groot dat de persoon die je bereikt daadwerkelijk klant wordt of een aankoop doet in jouw shop omdat je de doelgroep van de campagne erg specifiek hebt gemaakt. Op basis van jouw productaanbod weet je wellicht welke interesses jouw doelgroep heeft, hoe oud de gemiddelde klant is of juist in welke sector de meeste klanten werkzaam zijn.

Aan de hand van de informatie die je al hebt over jouw doelgroep, kun je de doelgroep specificeren op basis van onderstaande factoren:

  • Locatie (selecteer mensen op basis van land, provincie, plaats of postcode)
  • Interesses (bepaal jouw ideale publiek aan de hand van hun interesses, activiteiten, opleiding, functie, vind-ik-leuks of groepen op Facebook)
  • Demografische gegevens (kies jouw doelgroep op basis van leeftijd, geslacht, burgerlijke staat, taal, opleiding en/of werkplek)
  • Gedrag (specificeer jouw doelgroep op basis van koopgedrag, apparaat gebruik en activiteiten)

Stap 3. Kies waar je jouw advertentie wil vertonen

Als je stap 1 en 2 hebt doorlopen, krijgt jouw campagne al redelijk vorm. De volgende stap is het bepalen waar je jouw advertentie wilt tonen. Veel mensen weten niet dat je via Facebook adverteren ook kunt kiezen om advertenties op Instagram te tonen. Maar ook binnen Facebook zelf heb je een aantal keuzes. Facebook selecteert standaard alle geschikte plaatsingen die passen bij jouw campagne. Toch is het verstandig om hier zelf nog even een blik op te werpen. Stel dat je in het verleden hebt geconcludeerd dat advertenties in de linker kolom van Facebook niet vaak voor nieuwe leads of klanten zorgen, dan kan het verstandig zijn om deze plek uit te sluiten bij je volgende campagne. Het kan ook zo zijn dat je weet dat jouw doelgroep vooral via mobiel surft op Facebook waardoor je je enkel op dat apparaat wilt focussen.

Stap 4. Kies je budget

Wellicht heb je al nagedacht over het bedrag dat je wilt uitgeven aan je campagne. Facebook laat je aan de hand van de doelstelling die je hebt bepaald, de gekozen doelgroep en plaatsingen zien hoe vaak ze denken jouw advertentie te kunnen vertonen voor een bepaald budget.

Het budget dat Facebook aangeeft kan natuurlijk ver uit de buurt zitten van het bedrag dat je zelf van plan bent om uit te geven. In dat geval is de doelgroep waarschijnlijk te groot. Andersom, wanneer je meer geld wilde uitgeven dan het voorgestelde budget van Facebook, is de doelgroep wellicht aan de kleine kant. Maak zelf de keuze om je budget te verhogen of juist te verlagen. Je kunt jouw budget ook onveranderd laten, met als gevolg dat je na een tijdje zal zien dat jouw advertentie vaak wordt vertoond of juist minder vaak. Met een relatief hoog budget en een kleine doelgroep, zal Facebook de advertentie bijvoorbeeld vaker aan dezelfde personen laten zien. Vraag jezelf dus af welk budget je bereid bent uit te geven om advertenties uit je advertentieset te laten weergeven aan mensen in je doelgroep die het resultaat kunnen opleveren waarvoor je hebt geoptimaliseerd gedurende de gekozen periode.

Als je het budget voor je advertentie hebt bepaald, dien je nog een keuze te maken met betrekking tot het budget. Je kunt adverteren via CPC (betalen per klik) of CPM (betalen per 1.000 advertentieweergaves). Bovendien kun je een dagbudget instellen om eenvoudig de kosten in de hand te houden. Een dagbudget moet altijd minstens twee keer hoger zijn dan de gekozen CPC of CPM. Standaard bepaalt Facebook zelf wat een klik of een conversie voor jouw advertentie mag gaan kosten. Door een maximum bod aan te geven kun je hier een maximum aan hangen. Ter info: in 2016 was de gemiddelde prijs die adverteerders betaalden voor een klik € 0,51, en per 1000 advertentieweergaves € 3,50.

Stap 5. Maak een planning

Wat betreft de looptijd van jouw campagne heb je een aantal keuzes. Wil je de campagne vertonen tijdens een bepaalde actieperiode, totdat je budget op is, of wellicht voor onbepaalde tijd? Bij het opzetten van een advertentie op Facebook heb je de mogelijkheid om zowel een begin- als einddatum te kiezen en te beslissen of je de weergave van je advertentie over de hele dag wilt verspreiden, of bijvoorbeeld liever hebt dat Facebook jouw budget zo snel mogelijk in zet. In dat laatste geval kan het zo zijn dat jouw budget ’s ochtends al op is, waardoor jouw advertentie de rest van de dag niet meer wordt vertoond. Weet je dat jouw publiek ’s avonds en in het weekend niet of minder actief is op Facebook? Dan kun je er ook voor kiezen om de advertentie niet in de avond of in het weekend te tonen.

Stap 6. Ontwerp de daadwerkelijke advertentie

Wanneer je de vorige vijf stappen doorloopt, ben je een eind op weg met het plaatsen van jouw advertentie. Het enige dat natuurlijk nog niet is genoemd, is de advertentie zelf. Probeer geen standaard advertentie te plaatsen met een vage afbeelding en zonder pakkende tekst. Zorg ervoor dat je een goede foto gebruikt met een inspirerende tekst of een tekst die aanzet tot actie. Het is namelijk de advertentie die ervoor moet zorgen dat jouw doelgroep geïnteresseerd raakt of beslist om verder te klikken. Probeer door verschillende advertenties te plaatsen uit te vinden welke advertentie het beste presteert en blijf optimaliseren.