Onderscheidend vermogen in drie stappen

We hebben je de afgelopen weken allerlei tips en tricks gegeven die belangrijk zijn bij het runnen van een webshop. Van tips over blogs en social media, tot het gebruik van foto’s en het maken van een goede homepage. We zien dat veel webwinkeliers echter ook nog veel meer kunnen halen uit de basis van hun shop, zoals de structuur, productomschrijvingen en pagina’s. Deze onderdelen spelen een grote rol bij de vindbaarheid van jouw shop in zoekmachines, en kunnen jouw webshop onderscheiden van shops met een soortgelijk productaanbod. Benieuwd naar de handvatten die we je kunnen geven? Je leest ze in deze blog.

Wat is een webshop check-up?

Je kunt jouw webshop op allerlei manieren zo optimaal mogelijk inrichten. Dit heeft zowel positieve gevolgen voor de leesbaarheid voor bezoekers als voor de vindbaarheid in zoekmachines. In de basis moet je de volgende drie stappen doorlopen om jouw online verkoop te optimaliseren:

  • Structuur aanbrengen
  • Producten en -omschrijvingen toevoegen
  • Pagina’s aanmaken

We lopen deze stappen één voor één door en geven je per stap de belangrijkste informatie.

Stap 1: structuur aanbrengen

Als iemand jouw webshop bezoekt, wil je hem of haar zo goed mogelijk de weg wijzen. Om dit te kunnen doen, moet je structuur aanbrengen in het assortiment dat je aanbiedt. De eerste stap is hiervoor is het aanmaken van categorieën, oftewel productgroepen. Er is geen gouden regel voor de juiste indeling, omdat de indeling per assortiment kan verschillen. Verkoop je dameskleding? Dan is dit de hoofdcategorie die je kunt indelen in subcategorieën zoals jurken, broeken en jassen. Je kunt de dameskleding echter ook op seizoen indelen, waardoor een klant direct naar zomerkleding of winterkleding kan navigeren. Neem je een ander product als hoofdcategorie, zoals boeken, dan kun je deze het beste op genre indelen (fictie, non-fictie, thrillers, romans). Kortom: probeer bij het opzetten van je webshop logische productgroepen te bedenken. De insteek hierbij is altijd dat je klant, zonder te veel afleiding, kan vinden wat hij of zij zoekt. Vraag jezelf dus altijd af wat voor de bezoeker logisch is, maar denk ook na over op welke termen er wordt gezocht in zoekmachines zoals Google. Wanneer je weet dat mensen eerder zoeken op ‘romans’ dan op ‘romantische boeken’, is het snel duidelijk voor welke term je moet kiezen.

                     Tip

Zorg altijd voor een categorie indeling die overzichtelijk is, en vermijd dus sub-sub-subcategorieën. De kans dat jouw bezoeker dan afhaakt omdat hij niet kan vinden wat hij zoekt is groot, en er kunnen dan bovendien eenvoudig lege categorieën ontstaan doordat je zelf het overzicht verliest.

Je kunt categorieën aanmaken in de beheeromgeving van jouw shop. In het voorbeeld van de online boekenshop merk je de categorie ‘Boeken’ aan als ‘Hoogste niveau webshop’, wat betekent dat dit een hoofdcategorie is. Vervolgens kun je een aantal categorieën aanmaken zoals thrillers en romans, die je plaats onder het niveau ‘Boeken’, waardoor het subcategorieën worden.

SEO

Maar hoe zorg je ervoor dat je bij het maken van een categorie-indeling ook rekening houdt met zoektermen in zoekmachines? In jouw webshop heeft iedere categorie en subcategorie een eigen url-structuur, oftewel eigen webadres, bijvoorbeeld:

domeinnaam.nl/categorie/subcategorie

Om de vindbaarheid van de categoriepagina’s te bevorderen, is het van belang om in de url de belangrijke zoekwoorden te noemen, en om deze van algemeen naar specifiek te ordenen.

In het voorbeeld van de winkel die boeken verkoopt zou de url als volgt worden, van algemeen naar specifiek:

domeinnaam.nl/Boeken/Thrillers

Bij het tabblad ‘SEO’ in de onderhoudstool zie je dat de link die ontstaat bij de hoofdcategorie automatisch wordt zoals zojuist beschreven:

Bij de SEO alias voor de subcategorie Thrillers wordt niet standaard de hoofdcategorie Boeken meegenomen. Wil je dus een url die van algemeen naar specifiek gaat? Pas het pad van Thrillers dan aan door de hoofdcategorie Boeken in te voegen:

Stap 2: producten toevoegen

Wanneer je de structuur van je webshop hebt bepaald middels categorieën, kun je beginnen met toevoegen van producten. Meestal beslissen bezoekers op een productpagina of ze tot aankoop over gaan. Unieke productbeschrijvingen zijn het middel om klanten op jouw webshop te krijgen, maar ook om te converteren. Pas op met gebruik van productomschrijvingen van de leverancier, want dit kan leiden tot vergelijkbare content met concurrenten. Als iedereen namelijk dezelfde content gebruikt, kan Google de potentiële koper niet naar de beste webshop sturen. Besteed hier dus voldoende aandacht aan en vermeld zoveel mogelijk details. Vergeet bij boeken bijvoorbeeld niet de ISBN’s te noemen, ook hier zoeken mensen op. Zorg ervoor dat je naast informatieve content over het product, ook zorgt voor prikkelende content, zodat je de bezoeker enthousiasmeert over het product, en hij het graag wil hebben.

Daarnaast zegt beeld meer dan duizend woorden. Voeg bij de producten in jouw webwinkel dus goede en waarheidsgetrouwe foto’s toe. Bezoekers weten hierdoor precies wat ze van het product kunnen verwachten. Het kan zijn dat je productfoto’s krijgt aangeleverd door leveranciers, maar afhankelijk van het soort product dat je verkoopt kan het ook lonen om zelf een aantal foto’s te maken. Voor boeken hoeft dit uiteraard niet, maar verkoop je bijvoorbeeld t-shirts? Dan is het voor een bezoeker fijn om ook een foto te zien van een model die het t-shirt draagt om een beeld te krijgen van de pasvorm.

Vergeet natuurlijk ook niet om de verkoopprijs in te vullen. Door jouw producten slim te prijzen, kun je meer verkopen. Denk maar eens aan de supermarkt, hier zie je nooit een product dat exact € 5,- of € 10,- kost, maar eerder € 4,99 of € 9,99. De reden hierachter is dat producten met veel negens in de prijs beter verkopen dan producten met een afgerond bedrag. Stel dat je een boek eigenlijk voor € 19,26 kunt verkopen, dan is het wijsheid om er € 19,99 van te maken.

SEO

De vindbaarheid van jouw productpagina kun je ook op de pagina zelf bevorderen. Zo zijn H1-koppen en H2-koppen belangrijke factoren voor de pagina, ook wel koppen en tussenkoppen genoemd. De woorden in de koppen zijn voor Google belangrijker dan de woorden in de rest van de content. Plaats het zoekwoord dus altijd in de koppen, zodat de zoekmachine weet dat dit het belangrijkste woord is voor de pagina, en dat de pagina dus op dat woord gevonden moet worden. Je kunt per pagina slechts één H1-kop gebruiken die uniek is op jouw website. In de software van CCV Shop zijn producttitels automatisch de H1-kop op de productpagina, omdat deze titel logischerwijs het duidelijkst aangeeft om welk product het gaat. In de tekst die je invult bij de langere productomschrijving van jouw product, waarin je meer vertelt over het product, kun je gebruikmaken van tussenkoppen. Denk hierbij aan paragrafen en sub-paragrafen. Dit zijn de zogenaamde H2-koppen, die dus wel vaker op de pagina mogen staan. Hierin gebruik je ook de belangrijkste zoekwoorden. Voorbeeld: Nicci French Zondagochtend breekt aan (H1), Spannende thriller (H2).

De H1-kop wordt vervolgens in de url opgenomen, wat de indexering in zoekmachines bevordert. Voorbeeld:

domeinnaam.nl/Boeken/Thrillers/Nicci-French-Zondagochtend-breekt-aan

Om zoekmachines ook duidelijk te maken waar een pagina inhoudelijk over gaat, moet je paginatitels en meta descriptions goed invullen. Deze vallen namelijk het meeste op in de zoekresultaten, maar ook wanneer een bericht bijvoorbeeld wordt gedeeld via een social media kanaal.

                      Tip

Zorg dat je voldoende producten kunt aanbieden per categorie van jouw webshop. Een categorie zoals ‘t-shirts’ waarin slechts drie t-shirts staan spreekt een bezoeker niet echt  aan. Soms kun je dit eenvoudig oplossen door een aantal producten in een overkoepelende categorie te plaatsen. Bied je slechts enkele boekenleggers en leeslampen aan? Plaats deze producten dan samen in de categorie ‘Accessoires’.

Stap 3: pagina’s aanmaken

Om jouw webshop een professionele uitstraling te geven, dien je ervoor te zorgen dat de shop meerdere pagina’s bevat. Denk aan een contactpagina, een over-ons-pagina, een pagina met algemene voorwaarden en bijvoorbeeld een pagina met antwoorden op veel gestelde vragen. Het toevoegen van meerdere pagina’s is echter niet enkel goed voor de professionaliteit, maar ook voor het onderscheidend vermogen.

Heb je nog maar een aantal pagina’s toegevoegd aan jouw shop, en wil je dit aantal uitbreiden? Dan kun je kiezen uit een groot aantal paginatypen. Aan de hand van het type wordt bepaald welke functie de pagina heeft. Zo kun je bijvoorbeeld eenvoudig een gastenboek toevoegen aan jouw shop, een over-ons-pagina, een blogpagina of pagina met veel gestelde vragen. Voeg op deze pagina’s unieke content toe, waarmee je jouw shop onderscheidt van die van je concurrent. Zorg ervoor dat de tekst nergens anders online te vinden is, en dus voor het eerst is geschreven. Zorg er verder voor dat de content op de pagina’s relevant is, voor zowel jouw bezoekers als zoekmachines. Denk vanuit jouw doelgroep: naar welke informatie is mijn doelgroep op zoek, en op welke vragen willen ze een antwoord? Een ‘Over ons’ pagina is bijvoorbeeld de aangewezen plek om wat meer over jezelf te vertellen. Wat motiveert je om jouw online shop te runnen, wat zijn je passies en dromen?

Een blogpagina daarentegen geeft je de kans om informatieve content te delen met je bezoekers. Met de blogs die je plaatst kun je je onderscheiden van de concurrent, expertise tonen en zorgen voor klantbinding. Ook Google waardeert het wanneer je content plaatst, wat maakt dat de artikelen op je blogpagina de vindbaarheid van je shop bevordert op relevante woorden die je gebruikt in de blogs. Ook kun je in blogs perfect gebruikmaken van ‘linkwaardige content’, bijvoorbeeld handleidingen, achtergrondartikelen, tips, of foto’s ter inspiratie: wederom een positieve bijdrage aan je vindbaarheid. Wanneer je jouw blogs vervolgens ook nog deelt op de social mediakanalen waarop je actief bent met jouw shop, kun je zo meer bezoekers naar jouw webshop leiden. Het loont dus echt om te bloggen, niet enkel omdat klanten dit waarderen, maar ook omdat jouw unieke zelfgeschreven content in de smaak valt bij Google, waardoor jouw shop hoger wordt gewaardeerd.

Met deze informatie heb je duidelijke handvatten om jouw webshop in drie stappen onderscheidend vermogen kunt geven door deze zo optimaal mogelijk in te richten voor zowel jouw bezoekers als zoekmachines. De volgende stap is het kiezen en toevoegen van betaal- en verzendmethoden om ervoor te zorgen dat klanten ook daadwerkelijk een bestelling kunnen plaatsen. Succes!