6 manieren om de eerste verkopen in jouw webshop te realiseren

Het is zover: jouw webshop is live! Je hebt zorgvuldig nagedacht over de producten die je wilt verkopen en hebt uiteindelijk een productgroep gekozen en een webshop opgezet. Je hebt waarschijnlijk eerst een aantal producten op proef laten bezorgen om de kwaliteit ervan te controleren en bent tevreden. Uiteindelijk heb je een bestelling geplaatst zodat je jouw eerste inventaris op voorraad hebt waardoor je daadwerkelijk kunt leveren aan klanten. Maar een goed werkende webshop is geen garantie voor succes. In deze blog bespreken we 6 manieren om jouw eerste online verkopen te realiseren.

1. Begin een Google Adwords campagne

Consumenten en bedrijven zijn iedere dag op zoek naar producten en diensten en plaatsen daarom dagelijks miljoenen zoekopdrachten. De kans is groot dat hier ook mensen tussen zitten die zoeken naar de producten die jij aanbiedt in jouw shop. Het is daarom belangrijk om goed zichtbaar te zijn in de zoekresultaten van Google.

Een manier waarop je jouw zichtbaarheid in Google kunt vergroten, is door middel van een SEA campagne: betaald adverteren in een zoekmachine door advertentieruimte in te kopen boven of naast de standaard (niet betaalde) zoekresultaten. In Google kun je dit doen met behulp van Google AdWords, het advertentiesysteem van Google. Hiermee bied je als het ware op zoekwoorden die relevant zijn voor jouw shop of product(en). Zoekt een consument op een woord dat voorkomt aan jouw advertentie, wordt jou advertentie weergegeven. Je betaalt pas wanneer een consument vervolgens echt op de advertentie klikt.

2. Lanceer een campagne op social media

Social media is tegenwoordig niet meer weg te denken uit een marketingstrategie. Omdat miljoenen mensen in Nederland gebruikmaken van bijvoorbeeld Facebook, staat het buiten kijf dat je dit kanaal als online ondernemer in ieder geval echt niet mag vergeten wanneer het gaat om het plaatsen van content om nieuwe leads te werken en naamsbekendheid te genereren. Door social media kun je in contact komen met jouw doelgroep, kun je jouw merk en product promoten en jouw online aanwezigheid en bereik vergroten. Op bijna alle social media is het mogelijk om te adverteren: van Facebook tot LinkedIn en Instagram.

Op welke social media je het beste kunt adverteren met jouw shop, hangt af van jouw doelgroep en het budget dat je wilt uitgeven. Op Facebook kun je bijvoorbeeld erg specifiek targeten op onder andere geslacht, locatie, interesses en leeftijd van personen, en kun je een budget per dag of per campagne instellen. In onze eerdere blog lees je hoe je stap voor stap een Facebookcampagne kunt starten die kan bijdragen aan het realiseren van de eerste verkopen in jouw webshop. Wil je liever adverteren op Instagram? Ook dat kan een goede zet zijn! Bekijk dan deze blog eens om hier alles over te lezen.

3. Schrijf gastblogs

Door te bloggen laat je zien waar je kennis en je passie liggen. Oftewel: je laat aan de lezers/bezoekers zien waarom jij degene bent voor wie ze moeten kiezen als het om jouw marktsegment gaat. Door blogs voor andere partijen te schrijven over onderwerpen waarover je veel weet, gaan mensen je al snel als expert in jouw vakgebied zien, wat het doen van een aankoop in jouw shop aantrekkelijker maakt. Daarnaast zorg je met een externe blog voor linkbuilding doordat bezoekers vanaf jouw blogartikel doorklikken naar jouw webshop wanneer ze de content interessant vinden. Google ziet de links van andere websites als goede content en zal jouw webshop daardoor hoger in de zoekresultaten weergeven, wat de kans vergroot dat bezoekers op jouw webshop terechtkomen.

4. Benader influencers

Naast het zelf schrijven van blogs op websites van derden, zijn andere bloggers of influencers ook erg interessant om jouw shop of producten aan te prijzen. Een belangrijke factor die het succes van het inzetten van influencers bepaalt, is dat je mensen moet selecteren die veel volgers hebben die aansluiten bij jouw doelgroep. Je wilt immers mensen bereiken met jouw product, maar dit moeten dan wel de juiste mensen zijn.

Houd er rekening mee dat influencers niet zomaar een review willen publiceren over jouw product of shop en dat het dus een win-win situatie moet zijn voor zowel hem of haar als voor jou. Wat je vaak ziet is dat een influencer iets terug krijgt voor het plaatsen van een (positief) artikel, een video of foto over jouw product of shop, zoals een gratis product. Wat hierin voor jou mogelijk is ligt natuurlijk ook aan de prijs van je product en hoeveel je kunt missen, maar dit kun je uiteraard in overleg met de influencer bepalen.

Je hoeft niet direct een alom bekende Belg als influencer te benaderen. Zij krijgen waarschijnlijk al dagelijks verzoeken om producten te promoten. Interessanter zijn de wat minder bekende influencers, die wel veel volgers hebben en actiever zijn op social media dan de gemiddelde persoon. Zo kan iemand met 3000 volgers op Instagram interessanter zijn dan iemand die 150.000 fans heeft, omdat de 3000 volgers misschien wel veel meer betrokken zijn dan de 150.000 fans. Vooral bij een specifieke niche geldt dit vaak. Natuurlijk moet het wel iemand zijn die affiniteit heeft met de producten die je aanbiedt op jouw shop en die een doelgroep kan bereiken die relevant is voor jouw webshop.

5. Stuur een persbericht

Een van de meest voor de hand liggende methoden om reclame te maken voor een bedrijf en dus ook voor jouw shop is het schrijven van persberichten. Het versturen van een persbericht is een relatief simpele en goedkope manier om je webshop onder de aandacht te brengen. Als je het goed aanpakt zorgt het voor gratis publiciteit.

Maar hoe stel je een persbericht op dat gelezen wordt en naar wie verstuur je het? Redacteuren en journalisten ontvangen dagelijks ontzettend veel mail. Zorg er dus voor dat jouw persbericht opvalt en gelezen wordt en bepaal van tevoren naar welke media het persbericht verzonden wordt, bijvoorbeeld landelijk of lokaal. Richt je je op landelijke of lokale media of juist specifiek op online media? Verstuur in ieder geval enkel een persbericht als je echt iets te melden hebt zoals wanneer je jouw webshop net start, je bijzondere producten aanbiedt of bijvoorbeeld als enige in Belg een bepaald merk of product verkoopt.

6. Schakel eigen contacten in

Naast het benaderen van influencers of de pers, kun je ook jouw eigen omgeving inschakelen wanneer je jouw webshop hebt gelanceerd. De kans is groot dat er familieleden, vrienden of kennissen zijn die interesse hebben in een product dat je verkoopt. Zij kunnen vervolgens als een soort ambassadeur op hun beurt andere mensen enthousiast maken over jouw product. Mont-tot-mond-reclame is nog altijd een sterke vorm van reclame, dus het is zonde om hier geen gebruik van te maken. Heb je zelf geen groot netwerk? Denk er dan eens over na om bijvoorbeeld lokale evenementen te bezoeken om zo je netwerk te vergroten.