Creatieve manieren om jouw klanten te tonen dat je ze waardeert

Het tonen van oprechte klantwaardering is een van de gemakkelijkste manieren om een betere relatie met jouw klanten op te bouwen. Ondanks dat het eenvoudig is, nemen maar weinig bedrijven hier de tijd voor. Voor een webshop zijn er een aantal onderscheidende factoren die de moeite waard zijn om in te investeren: product, merk en service. Focus je je op het bieden van een waardevolle klantervaring en laat je jouw klanten zien dat je ze waardeert? Grote kans dat je je hierdoor onderscheidt van jouw concurrenten en je een eigen plaats in de markt verovert. Doelgericht en persoonlijk zijn bij het bedanken van jouw klanten kan namelijk helpen om het menselijke aspect van jouw merk of bedrijf te laten zien, en om klantloyaliteit te creëren. Maar hoe doe je dit het best?

Hoe bedank je jouw klanten?

Het verzenden van het perfecte bedankje hoeft niet ingewikkeld te zijn. Sterker nog, de meeste consumenten leggen de lat niet zo hoog wanneer het gaat om waardering: uit een onderzoek door TD Bank bleek dat 60% van de consumenten het liefst een direct bedankje wil, terwijl 44% het liefst een gepersonaliseerd bedankje wil.

Bedank klanten zonder hier iets voor terug te verwachten. Dus vraag bijvoorbeeld niet om iets te delen op social media en probeer ze niet tegelijkertijd te overtuigen om nóg een aankoop te doen bij jou. Laat klanten juist zien dat je dankbaar bent voor het vertrouwen dat ze in je hebben, op een persoonlijke en directe manier. Dat is genoeg om klantbinding te creëren.

Wie bedank je?

Het kan overweldigend of zelfs onoprecht aanvoelen om elke klant bij elke bestelling persoonlijk te bedanken. Naarmate jouw bedrijf groeit, is het ook onmogelijk om dit allemaal te doen. Het kan dus handig zijn om jouw klanten in groepen te verdelen, en klanten die écht een bedankje verdienen in een aparte groep op te nemen.

Voorbeeld: met het uitdelen van een chic geschenkpakket bij elke bestelling ben je binnen no time door je vooropgesteld budget heen. Maar wanneer je jouw klanten in groepen hebt verdeeld, en de klanten die voor jou belangrijk zijn een handgeschreven briefje stuurt met daarbij een geschenk, kan dit de klantrelatie versterken. Hier zijn een paar manieren waarop je jouw klanten kunt groeperen voor verschillende bedankjes:

- Klanten die herhaalaankopen doen
- Klanten die contact hebben gehad met de supportafdeling
- Klanten indelen op basis van geboortedatum voor een verjaardagscadeautje
- Klanten met een hoge klantwaarde (die meer dan X euro hebben uitgegeven in jouw webshop of meer dan X keer iets hebben besteld)
- Geheel willekeurig
- Specifieke cadeautjes of kaartjes tijdens feestdagen (Valentijn, Kerst, etc.)

Kies een passend budget

Het budget voor jouw ‘bedankprogramma’ moet je natuurlijk verdelen over het aantal klanten dat je wil bedanken. Maar zelfs als je iets leuks wilt doen voor al jouw klanten, hoeft dit niet veel geld te kosten. In ‘The Thank You Economy’ schrijft Gary Vaynerchuk: "Het is niet de financiële waarde van een bedankje dat voor blijdschap en waardering zorgt bij de klant, maar het gaat om de zorg en creativiteit die ermee gepaard gaat.” We geven verderop in deze blog een aantal voorbeelden van eenvoudige en kosteneffectieve manieren om jouw klanten te bedanken.

Zorg voor een proces dat je eenvoudig kan herhalen

Afhankelijk van of je een bedankje bij iedere bestelling opneemt, of slechts af en toe verzendt, kan je een proces inrichten dat eenvoudig herhaald kan worden. Dit proces hoeft niet geautomatiseerd te zijn, zolang het maar gestructureerd is. Werk je met meerdere mensen in jouw team of stuur je mensen aan? Dan kun je bijvoorbeeld tweewekelijks op vrijdagmiddag met een deel van het team handmatige bedankkaartjes schrijven.

Vijf manieren om jouw klanten te bedanken

Wil je jouw klanten gaan bedanken en heb je hiervoor inspiratie nodig? We bespreken hier vijf manieren waarop je jouw dankbaarheid kan tonen!

1. Handgeschreven bedankbriefjes

Een geschikte en erg goedkope manier om jouw klanten te bedanken is door het schrijven van een gepersonaliseerd bedankbriefje. Zo laat je zien dat er achter de schermen mensen zijn betrokken bij de bestelling van een klant.

Bedankbriefjes zijn effectief omdat je ze niet meer vaak ziet. Denk aan de laatste keer dat je zelf een handgeschreven brief hebt verstuurd, in plaats van een e-mail of een Facebookbericht. Via internet kun je ongelooflijk efficiënt communiceren, maar een handgeschreven kaart gaat verder dan het kortstondige en ietwat afstandelijke karakter van communicatie via een e-mail. Het is iets tastbaars en heeft meer betekenis.
Houd deze vijf tips in je achterhoofd bij het schrijven van de perfecte bedankbrief:
1. Gebruik kwaliteitsvolle en unieke kaarten die passen bij jouw merk of bedrijf
2. Gebruik de naam van de klant en personaliseer de kaart
3. Zeg bedankt en wees specifiek over waarom je het bedankbriefje verstuurt
4. Wees bedachtzaam - verwijs naar een gesprek of ander contactmoment waaruit blijkt dat deze kaart specifiek voor deze klant is bedoeld
5. Sluit de kaart warm maar professioneel af (Nogmaals bedankt, warme groeten, vriendelijke groeten, etc.)

2. Voeg een kleinigheidje toe

Het toevoegen van iets kleins aan een bestelling die de deur uitgaat, is een geweldige manier om dankjewel te zeggen. Je hebt al betaald voor de verzending en de doos dus dit is één van de meest kosteneffectieve manieren om klanten een beetje extra plezier te bieden. Bij ‘inserts’ in verpakkingen gaat het om het overtreffen van de verwachtingen van de klant. Unboxing, het openmaken van een pakketje, is een ervaring op zich en klanten kijken uit naar het moment dat ze hun nieuwe product in handen krijgen. Dat is precies het juiste moment om ze extra blij te maken door slechts een kleine inspanning te leveren. Voeg bijvoorbeeld een kortingsbon toe of een klein cadeautje zoals een sleutelhanger.

3. Gratis samples

Klanten vinden bijna niets leuker dan gratis samples! Het toevoegen van samples aan een bestelling is dan ook de perfecte manier om bedankt te zeggen tegen je klant. Gratis samples en testers zijn niet alleen een geweldige manier om jouw klanten te verrassen, maar hiermee laat je de klant ook kennis maken met een product dat hij (hopelijk) nog niet kent. Als de samples in de smaak vallen, bestellen ze het product vervolgens wellicht bij jou. Zorg er wel voor dat je de sample of tester zoveel mogelijk probeert af te stemmen op het profiel van jouw klant om er zeker van te zijn dat het iets is waaraan ze iets hebben.

4. Bedankjes via video

Als je nog een stap verder wilt gaan, probeer dan een gepersonaliseerde bedankvideo op te nemen voor je klanten. Het voordeel van video's is dat het onmogelijk is om op die manier niét persoonlijk te zijn. De klant weet hoeveel tijd je er in hebt gestoken waardoor persoonlijke video’s automatisch overkomen als erg attent. Verzend video's in een follow-up na de aankoop of volledig als een afzonderlijke interactie.

5. Kortingen na een aankoop

Het belonen van loyale klanten met kortingen en kortingsbonnen is een geschikte manier om hen terug te laten komen en hen te bedanken voor hun vertrouwen in jouw webshop. Hoewel je voorzichtig moet zijn met kortingen, omdat klanten hierdoor gewend kunnen raken altijd te wachten op kortingen, is het sturen van een korting naar een nieuwe klant meestal een kosteneffectieve manier om ze terug te laten keren en een nieuwe aankoop te doen.