De voordelen van bloggen voor jouw webshop

Bloggen zorgt voor meer verkeer naar jouw webshop omdat het goed is voor je positie in zoekmachines. Bloggen is daarnaast de perfecte manier om verhalen te delen, contact te leggen met jouw klanten en vertrouwen te creëren. Hieronder geven we je graag meer uitleg over de voordelen.

De positie van jouw shop in zoekmachines

Misschien heb je een relatief kleine klantenkring waardoor je je niet genoodzaakt voelt om te bloggen omdat je denkt dat niemand dit zal lezen. Probeer van deze gedachte af te stappen. Niet bloggen gaat je zeker niét helpen om je publiek uit te breiden dus proberen is de boodschap. Bloggen helpt jouw shop op het gebied van SEO of zoekmachineoptimalisatie. Dit geldt vooral als je content creëert waarnaar mensen willen linken. Maar hoe werkt dit precies?

Links

Het gebruik van links in jouw blog is belangrijk (met name links naar jouw productpagina’s). Nog belangrijker is de koppeling met andere, externe bronnen. Stel, je verwijst in jouw blog naar een externe blog over een soortgelijk of over hetzelfde onderwerp. De kans bestaat dat de blogger naar wie je verwijst jouw blog ook interessant vindt en op zijn website of blog een link opneemt naar jouw blog. Op die manier creëer je een mooie wisselwerking en kom je onder de aandacht bij een breder publiek. Maar belangrijker: Google vindt het interessant als je externe links opneemt in jouw blog. Wanneer je namelijk naar andere blogs linkt die over hetzelfde of een soortgelijk onderwerp gaan als waarover jouw blog gaat (en dus over de zoektermen waarop jij gevonden wilt worden) dan is dat voor Google een extra teken dat jouw blog over dat onderwerp (en dus ook die zoektermen) gaat.

Google

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoofdzinnen

Blogs zijn de perfecte plek om op natuurlijke wijze zinnen in te verwerken waarnaar mensen zoeken. Stel: iemand is op zoek naar “leuke vintage stoelen” en dat is toevallig een product dat jij verkoopt. Voor diegene is het natuurlijk leuk om hierover een blog te lezen. Door dit soort zinnen te verwerken in je blog wordt jouw webshop hoger in de zoekresultaten getoond en is de kans dus ook groter dat iemand ook effectgief op jouw webshop terecht komt wanneer hij op zoek is naar de vintage stoelen.

Afbeeldingen

Afbeeldingen zijn een goede manier om jouw blogberichten visueel aantrekkelijk te maken, maar zorg ervoor dat je de afbeeldingen een gerelateerde naam geeft. Noem een afbeelding dus niet ‘IMG001’, maar ‘Vintage stoelen’. Dit wordt namelijk ook door zoekmachines opgepikt en draagt dus bij aan de positie van jouw webshop in de zoekresultaten.

Up to date

Het bijhouden van een blog geeft daarnaast aan dat jouw shop up-to-date is en regelmatig wordt bijgewerkt. Dit is een positief signaal voor bezoekers omdat zij hierdoor weten dat je actief bent op jouw webshop en straalt vertrouwen uit. Maar ook voor zoekmachines is het goed dat je regelmatig nieuwe content toevoegt aan jouw webshop. Google beloont dit door jouw webshop hoger in de zoekresultaten te tonen.

Vertrouwen en klantloyaliteit

Blogs bieden de perfecte gelegenheid om persoonlijke verhalen over jouw bedrijf te delen zoals wat je inspireerde om jouw webshop te starten, evenementen die je hebt bezocht en persoonlijke verhalen over jouw producten. Het fungeert als direct contact met jouw klanten om vertrouwen te wekken en voor klantloyaliteit te zorgen. Zie het als persoonlijke ‘touch’ waardoor je in de ogen van de klant dicht bij ze staat. Door regelmatig te bloggen blijft jouw shop bovendien ‘top of mind’ bij jouw publiek. Ook al heeft iemand op dit moment geen product nodig, je wil wel dat ze aan jouw shop denken wanneer ze wel op zoek zijn naar een product. Stel: je verkoopt kleding en een bezoeker ziet een blogpost over zomerse kinderkleding. Tegen de tijd dat deze persoon daadwerkelijk wil gaan shoppen voor zijn kinderen denkt hij door de blogpost misschien aan jouw webshop en doet hij zijn aankopen daar. Kortom: door bloggen zijn klanten eerder geneigd zijn om terug te komen naar jouw shop voor herhaalaankopen.

 

Kennisbank

Probeer om met regelmaat eerdere opmerkingen of vragen over jouw blogs te bekijken en hierop in te spelen. Uiteindelijk geeft het beantwoorden van een vraag aan dat je echt om je lezers geeft en het is een goede manier om een voortdurende dialoog te creëren met je klanten. Laat zien dat je jouw lezers wil helpen door in te spelen op onderwerpen die voortkomen uit hun eigen bekommernissen en interesses. Schrijf blogs die antwoorden op vragen en problemen van klanten, geef mensen advies over hoe je je product kunt gebruiken of verklap slimme tricks. Op deze manier creëer je een soort FAQ voor je klanten. Deze kennisbank is ook aantrekkelijk voor potentiële klanten die misschien net op het punt staan uw product of dienst te kopen. Als zij kunnen zien dat een bedrijf hen van nuttige informatie voorziet, is de kans groter dat ze jouw producten kopen.