Hoe maak je jouw zaak klaar voor de feestdagen? 5 tips

Hé, hé. Het jaar zit er bijna op. En hoewel we al uitkijken naar het uitpakken van cadeautjes en al dat lekkers op de feesttafel, weet je als zelfstandige al dat je werk voor dit jaar er helemaal nog niet opzit. Integendeel, want bij velen is de eindejaarsperiode een mooie opkikker in de verkoop. Reden te meer om je daarop goed voor te bereiden! Maar hoe doe je dat nu precies?

1. Breng de eindejaarsperiode in je zaak

Sfeer en gezelligheid vind je tijdens de eindejaarsperiode overal. Als het niet bij mensen thuis is, dan doet de gemeente of stad er wel alles aan om de straten van prachtige versieringen te voorzien. Ook handelaars doen volop mee.

Als restaurant kan je je tafels decoreren met leuke kerstitems, naast de koffie kerstboomvormige snoepjes serveren, je krijtbord of ramen opsmukken met een winterse tekening, enzovoort. Een doorsnee winkel kan dan weer feestelijke verpakkingen voorzien of herbruikbare tasjes bestellen met een leuke kerstquote erop. Ga naar je dichtstbijzijnde groothandel en je vindt ongetwijfeld iets!

2. Geef een kleine incentive als cadeautje aan je klanten

Bij velen staat de kerstboom al te pronken en ook de eerste cadeautjes worden in alle subtiliteit al aangekocht. Klanten komen daarvoor naar jou en dat mag gerust gevierd worden… met een klein cadeautje als bedanking!

Kleinere handelszaken worden vaak weerhouden om incentives uit te delen. Er is geen tijd voor of het kost veel. Maar cadeautjes voor je klanten voorzien hoeft niet duur noch tijdrovend te zijn. Vaak organiseren leveranciers een kerstactie of – wedstrijd waar jij als zaakvoerder van kan meegenieten. Of ze proberen producten van een oudere collectie van de hand te doen zodat je aan een lagere prijs zelf je cadeautjes kan samenstellen.

Als dat niet het geval is, kan je ook enkele “pocket”-producten aanschaffen. Beautysalons kunnen bijvoorbeeld een klein olieflesje meegeven in een feestelijke verpakking of een interieurzaak enkele kaarshouders. Mogelijkheden genoeg!

Ontbreekt het jou toch nog aan inspiratie? Dan kan je ook kortingsbonnen van x-aantal euro’s opmaken die mensen vrij kunnen spenderen in de eerste maanden van het nieuwe jaar. Zo breng jij hen ook het jaar daarop naar je winkel of horecazaak.

Extra tip: voorzie een persoonlijke boodschap bij het cadeautje. Dat maakt het aandenken aan je zaak extra fijn!

3. Plaats impulsitems doorheen je zaak

Om je verkoop nog wat extra aan te zwengelen, kan je leuke interieuritems plaatsen doorheen je zaak die mensen tegelijk ook kunnen kopen. Denk aan ludieke peper- en zoutvaten op de tafel of eigen samengestelde cadeaupakketjes aan een promotieprijs in het midden van de ruimte. Om nog maar over de ruimte aan je kassa te zwijgen…

4. Bundel de krachten met een andere winkel

Je ziet het steeds vaker in het straatbeeld: pop-up shops van twee of meerdere zelfstandigen wiens producten elkaar aanvullen. Niets houdt jou tegen om ook te kijken of je een partnerschap kan aangaan met een van de zaken uit jouw buurt! Een drankhandel kan bijvoorbeeld samenwerken met een boekenwinkel zodat ze zowel drank als een receptenboek kunnen combineren tot één prachtig cadeau. Of wat dacht je van een lokale patisserie die zijn beste pralines en macarons verkoopt op de kerstbar van een andere zelfstandige?

5. Hul je website en social media in een winters jasje

Naast je zaak opfleuren met fijne kerstdecoratie, is het handig om de feestperiode ook online aan je volgers over te brengen. Enkele zaken die je kan plaatsen die meerwaarde bieden aan je volgers:

  • Behind-the-scenes: plaats enkele foto’s of video’s waarop je de kerstboom aan het opzetten bent (die je trouwens een eigen twist kan geven naargelang jouw zaak), een tekening die je hebt gemaakt op je krijtbord of waarop je team al glimlachend poseert met een lelijke kersttrui op de Ugly Christmas Sweater Day van 21 December. Iedereen uit de buurt kent je en zo’n persoonlijke manier van communiceren wordt zeker gewaardeerd onder je volgers!
  • Tips: een kok kan zijn favoriete feestrecepten delen, een nagelstyliste vreugdevolle patroontjes om je nagels kerstklaar te maken of andere ondernemers kunnen delen hoe je cadeautjes het best verpakt…
  • Trends en nieuwe producten van 2019: maak een lijstje van dingen die mensen echt niet mogen missen omtrent jouw winkel of sector. Zo schreven we zelf onlangs een blog over de 7 horecatrends van 2019.
  • Wijzigingen in de openingsuren/services: organiseer je je anders tijdens de feestperiode door een wijziging in je openingsuren, leveringen of services? Ook dat is belangrijke informatie voor je klanten die je zeker enkele keren mag herhalen doorheen december.

Ziezo, dit waren onze tips. Hopelijk hebben we jou geïnspireerd om op andere manieren in te spelen op de eindejaarsperiode. Wij wensen jou alvast heel veel succes toe. Op een betere verkoop, tsjing!

Ook interessant voor jou

10 tips voor de feestdagen: is jouw webshop klaar?

De Belg geeft online beduidend meer uit tijdens de feestdagen. Maar hoe kleed je je digitale etalage feestelijk aan zorg je ervoor dat je opvalt? Met onze tips trek je ongetwijfeld de aandacht!

Lees meer

Hoe maak je van seizoensshoppers levenslange klanten?

Terugkerende klanten ontwikkelen een authentieke band met je bedrijf, wat leidt tot positieve mond-tot-mondreclame. Lees meer over klantloyaliteit en bind je klanten aan je merk.

Lees meer