Wel of geen tweede webshop beginnen?

Wanneer je al een tijd je webshop runt, kan het zijn dat het steeds vaker door je hoofd schiet om een tweede webshop te beginnen. Als hier vaak over nadenkt, is het verstandig om jezelf een aantal vragen te stellen voordat je besluit om daadwerkelijk een tweede webshop te beginnen. Waarom wil je een tweede webshop beginnen? Is het wel een goed idee? En hoe ga je te werk? In deze blog bespreken we een aantal van deze vragen en geven we je tips om aan de slag te gaan.

Vragen om aan jezelf te stellen

Voordat je daadwerkelijk een tweede webshop begint en deze gaat inrichten, is het verstandig om jezelf een aantal vragen te stellen.

Loopt mijn eerste webshop goed?
Wanneer je voldoende omzet haalt met jouw huidige webshop, vormt dat in ieder geval geen belemmering om een tweede webshop te beginnen. Heb je juist moeite om met jouw eerste shop goede resultaten te boeken, dan moet je je afvragen of het wel verstandig om al een tweede webshop t beginnen. Probeer in dat geval te kijken of je er achter kunt komen waar het mis gaat, zodat je deze informatie mee kunt nemen als je wel op het punt komt waarop je een tweede webshop wilt starten.

Wil ik andere producten verkopen dan in mijn eerste shop?
De kans is groot dat je je in jouw eerste shop richt op een specifieke productcategorie of productsoort. Ook voor een eventuele tweede webshop is het verstandig om je te richten op de verkoop van specifieke producten, en je dus in een nichemarkt te bevinden. Behalve dat je je met een niche webshop goed kunt onderscheiden in de markt en je kunt richten op een specifieke doelgroep, is het ook op SEO-gebied makkelijker en minder arbeidsintensief om jouw shop op een beperkte productcategorie te optimaliseren.

Heb ik tijd om een tweede webshop te runnen?
Het opzetten en inrichten van een tweede webshop via de software van CCV Shop is eenvoudig en kost relatief weinig tijd. Het onderhouden en daadwerkelijk runnen van een tweede webshop vergt natuurlijk wel de nodige tijd, dus wees je hiervan bewust. Zo heb je te maken met meer administratie, een tweede voorraad die je moet bijhouden, meer marketing en inzet van social media, en ben je waarschijnlijk meer tijd kwijt aan klantenservice.

De knoop doorgehakt!

Heb je jezelf voldoende vragen gesteld om er achter te komen of het verstandig is om een tweede webshop te beginnen, en is het antwoord positief? Begin dan met het treffen van voorbereidingen en maak hierbij gebruik van je eerdere ervaringen. Veel zaken kan je waarschijnlijk één op één overnemen zoals je werkwijze op het gebied van producten toevoegen en het afhandelen van bestellingen, of de keuze in marketingmethode. Je weet inmiddels immers wat wel en niet werkt. Vergeet bovendien niet om rekening te houden met onderstaande punten:

Houd ook de focus op je eerste webshop

Het is natuurlijk super leuk om een tweede webshop te beginnen en het is dan ook begrijpelijk dat je hier erg enthousiast over bent. Let wel op dat je hierdoor niet vergeet om voldoende tijd en aandacht te blijven besteden aan je eerste shop en verdeel je tijd dus goed. Het opzetten van jouw tweede shop kun je in alle rust doen, maar het zou zonde zijn om klanten die een bestelling plaatsen in jouw eerste shop teleur te stellen omdat je bijvoorbeeld langzamer reageert en handelt. Maak een duidelijke planning voor jezelf zodat je weet waar je focus op moet liggen.

Haal geen zaken door elkaar

Wanneer je meerdere webshops runt, kan het gebeuren dat je dingen door elkaar gaat halen. Houd je hoofd erbij en bedenk per actie die je uitvoert goed voor welke webshop je bezig bent. Denk aan het opzetten van een kortingsactie voor jouw horlogeshop die je vervolgens per ongeluk op de Facebookpagina van jouw grasmaaiershop plaatst. Behalve dat dit tot verwarring bij klanten kan leiden, is het negatief voor je professionaliteit.

Bedenk of je Multishop wilt gebruiken

Wanneer je hebt besloten een tweede webshop te beginnen, kun je met de software van CCV Shop vanuit één plek al jouw producten beheren en die in verschillende shops aanbieden. Dit doe je op een snelle, eenvoudige en efficiënte manier met de Multishop app. Met één centraal voorraadbeheer kun je gemakkelijk bepalen in welke webshop je welke producten wil plaatsen. Uiteraard kun je met de Multishop app ook een derde of zelfs vierde webshop beheren.