6 tips om klantvriendelijkheid in horecazaken naar een hoger niveau te tillen

We beseffen allemaal dat de horecasector niet voor iedereen weggelegd is. Lange werkdagen, onregelmatige uren en de portie stress die daaruit voortvloeit, zijn dagelijkse kost voor ondernemers in de horeca. Natuurlijk haal je ook veel voldoening uit je vak wanneer je erin slaagt je klanten een onvergetelijke ervaring te bezorgen. Met de lente in het vooruitzicht, zal het niet lang meer duren voor de terrasjes vol lopen, door zowel binnen- als buitenlandse toeristen.

Benieuwd hoe je klantvriendelijkheid centraal kan zetten in jouw zaak? Werp een blik op onze zes tips en ontdek hoe je ervoor kunt zorgen dat je klanten nog lang zullen napraten over hun ervaring in jouw horecazaak. Ontdek welke betaaloplossingen CCV heeft voor horecazaken. 

1.  Leer je klanten en hun wensen kennen

Weet jij wat je klanten werkelijk willen? Die vraag vormt de basis van jouw klantvriendelijke aanpak. De behoeftes variëren van klant tot klant: een verliefd stel zal belang hechten aan privacy tijdens een romantisch diner, zakenlui appreciëren een snelle bediening en gezinnen met kinderen zijn dankbaar als er een speelruimte voorzien is.

Vandaar het belang om jouw belangrijkste klantentypes in kaart te brengen en met jouw service tegemoet te komen aan hun specifieke noden. Het is zeker waardevol om een training in klantvriendelijkheid te organiseren op jouw werkvloer of enkele guidelines op te zetten, zodat alle neuzen in dezelfde richting wijzen en alle medewerkers dezelfde klantvriendelijke aanpak hanteren.

2. Zorg ervoor dat klanten zich thuis voelen (en misschien niet meer weg willen?)

Nodigt je zaak uit om er iets langer te blijven hangen? Dan zit je goed! Klanten die je zaak voorbijlopen zullen al snel een oordeel vellen over de inrichting, alvorens ze zijn binnen geweest. Een weloverwogen inrichting en een goed uitgedacht concept zullen het bestelgedrag van je klanten ongetwijfeld positief beïnvloeden. Meer interieurtips vind je terug in onze blogpost rond horecatrends in 2019.

Ook een passend streepje muziek draagt bij tot de sfeer of benadrukt de stijl van de keuken. Maar muziek roept eveneens onderbewuste psychologische effecten op, bv. aansporen om sneller te eten of sluitingstijd aankondigen. Lees hier meer over de psychologie achter de perfecte playlist en verwen je gasten met muziek die perfect bij je zaak aansluit.

klantvriendelijkheid-horeca

3. Voorzie voldoende betaalmogelijkheden 

De Belg omarmt elektronisch betalen. Dat er op restaurant nog steeds het vaakst met debet- of kredietkaart betaald wordt, is geen verrassend nieuws. Maar hoe zit het met kleinere bedragen op café? In onze blogpost over de betaaltrends van 2019 lijsten we alvast de belangrijkste tendensen voor je op.

Veel restaurantuitbaters hebben liever geen aparte rekeningen per tafel, en wettelijk gezien mag je als horeca-uitbater 1 rekening vragen. Om frustraties te vermijden, vermeld je dit best op voorhand. Mobiele betalingen bieden hier tegenwoordig een handige tussenoplossing: het verschuldigde bedrag kan onmiddellijk onder elkaar overgeschreven worden.

Bij zaken die op een toeristische locatie gevestigd zijn, kunnen er problemen opduiken met buitenlandse betaalkaarten. Denk maar aan de Aziatische kredietkaart UnionPay. Zorg er bijgevolg zeker voor dat jouw betaalterminal voldoende kaarten aanvaardt.

Twijfels over de betaaloplossing die het best bij jouw zaak past? Ontdek hier de populairste horeca-betaaloplossingen of contacteer ons en dan bekijken we samen de mogelijkheden.

4. Hou rekening met interculturele verschillen

Zoals eerder al vermeld, zullen de lente- en zomerperiode  in heel wat horecazaken waarschijnlijk voor een toestroom aan toeristen uit het buitenland zorgen. Ook al bezoeken zij jouw zaak misschien slechts eenmalig, toch zullen ook zij een extra inspanning zeker weten te appreciëren. Vergeet in deze context bovendien de kracht van een referentie op bv. Tripadvisor niet!

Wie kaarten in het Engels en idealiter ook in het Frans ter beschikking heeft, zal zeker scoren. Als je bovendien zelf nog een behoorlijke talenknobbel hebt en toeristen in hun eigen taal kunt bedienen, zal dat de huiselijke sfeer alleen maar ten goede komen.

Hou los van de taalverschillen ook in het achterhoofd dat gewoontes nogal kunnen verschillen van land tot land. In Spanje betaal je bijvoorbeeld altijd je rekening net voor je de zaak verlaat, terwijl bij ons meestal gevraagd wordt om bij ontvangst van je bestelling meteen te betalen. Schrik er dus zeker niet van op als je een verwarde blik krijgt.

5. Verras met een WOW moment

Niets is leuker dan je klanten een onvergetelijke ervaring te bezorgen. Wees creatief met je team en bedenk hoe je voor een wow moment kunt zorgen. Bied je klanten net dat tikkeltje meer dan een heerlijke maaltijd en een drankje.

Evenementen slaan altijd aan! Een thema-avond, quiz, optreden of karaoke-avond zijn leuke activiteiten om mee uit te pakken in je zaak. Je kunt natuurlijk ook je eigen aanbod laten doortrekken in je events door bijvoorbeeld een bierproeverij, walking dinner, kaas-en wijnavond, etc. te organiseren. Spreek eerst je vaste klanten aan, en je zult versteld staan van hoe snel in bredere kringen over jouw evenement gecommuniceerd wordt!

6. Ga zelf op onderzoek

Niets belet je om zelf de touwtjes in handen te nemen en bij je klanten te gaan polsen naar hun ervaringen door met hen in gesprek te gaan.

Zit ook op regelmatige basis samen met je team en ga op zoek naar verbeterpunten in jouw zaak. Dit levert niet alleen bijzonder nuttige feedback op, maar genereert tegelijkertijd meer betrokkenheid en team spirit.

Neem suggesties, vragen en klachten van klanten altijd serieus, vooral als ze zich herhalen. Maak gebruik van een enquête om rechtstreeks feedback van je klanten te krijgen. Giet ze in de vorm van een tafelstandaard, een kaartje bij de rekening of verspreid ze online onder je Facebook fans. Eventueel kun je, in ruil voor feedback, een geschenkbon uit jouw horecazaak verloten.

Hoe hard je ook je best doet, het is niet altijd evident om de verwachtingen van elke klant te overstijgen. Met deze tips in het achterhoofd, zul je zeker al voor heel wat klanten een meerwaarde betekenen.

Welke karaktereigenschappen zijn nu vereist voor horeca professionals? Alhoewel hier moeilijk antwoord op te bieden valt, bleek uit recent onderzoek dat de horecacompetenties van de toekomst de volgende zijn: gastvrijheid, altruïsme, empathie en zelfsturing. Benieuwd hoe jij hierop scoort? Neem dan zeker een kijkje in het volledige rapport.

 

De juiste betaaloplossing voor je restaurant, brasserie of café!

Een horecazaak vereist de nodige flexibiliteit. Klanten willen hun drankje of maaltijd nuttigen aan tafel, op het terras of aan de bar. Om de beste service te bieden, wil je klanten dan ook ter plaatse laten betalen. CCV heeft een ruim aanbod betaaloplossingen voor horecazaken! Twijfel je tussen een mobiele of vaste betaalterminal, of tussen onze koop-en huurformules? Wij geven een woordje uitleg en tonen de betaaloplossingen van CCV voor de horecasector.