De ultieme retailmarketingkalender voor 2019

Het commerciële jaar telt talrijke geweldige saleskansen die retailers en verkopers kunnen benutten om geld te verdienen. Om jou te helpen van 2019 een topverkoopjaar te maken, heeft CCV een kalender opgesteld met de belangrijkste data die je moet onthouden en waarvoor je op voorhand plannen kan maken! Of het nu gaat om e-mailcampagnes, sociale media, verkoopacties of promoties, het is erg handig om een basis te hebben voor je marketingactiviteiten die je kunt aanpassen aan specifieke situaties.

Start met de basis

Promoties

Werk een speciale promotie uit voor de specifieke commerciële datum en gebruik een combinatie van kanalen om ze te promoten bij je huidige en potentiële klanten, bijvoorbeeld op Black Friday, Valentijns-dag of Moederdag.

E-mailmarketing

Gebruik je database om je verkoop op te drijven en je promotie een grotere bekendheid te geven. E-mail wordt nog steeds beschouwd als een van de meest doeltreffende en rechtstreekse manieren om met je doelpubliek te communiceren. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die promotiemails ontvangen 138 procent vaker een product kopen.

Reclame op sociale media

Facebook en Instagram zijn nog steeds een snelle en doeltreffende manier om moderne klanten te bereiken. Maak budget vrij voor reclame op sociale media en plan campagnes rond de belangrijkste data op de kalender. Met gerichte reclame kan je een specifiek doelpubliek bereiken op basis van locatie, interesse, relatie enz.

Voorraadcontrole

Het is heel belangrijk dat je je voorraad controleert voor je je campagne lanceert, zodat je zeker weet dat je voldoende in voorraad hebt. Dankzij je promotie zou je verkoop moeten stijgen, en je moet kunnen voldoen aan de vraag.

Webshop

Vergeet ook niet om je campagnes te promoten en verkopen via je webshop en om al je online boodschappen te linken aan je webshop.

Betalingen

Een promotie kan staan of vallen met de betalingsoplossing waarvoor je kiest. Aanvaard je zowel online als offline betalingen met de kaart? Vind hier meer info over het kiezen van de juiste betalingsoplossing voor je onderneming.

Facebookadvertenties

Maak een Facebookevenement aan om klanten naar je winkel te lokken met een aantrekkelijke aanbieding en toegevoegde waarde. Promoot het evenement met een budget dat je hebt toegewezen aan reclame op Facebook.

Aanbiedingen met toegevoegde waarde

Overtuig je klanten om gebruik te maken van je promotie met aanvullende aanbiedingen die ze een meerwaarde geven. Zo kan je bijvoorbeeld tijdens een salespromotie gratis levering aanbieden bij bestellingen voor een bedrag boven € 50 die voor een bepaalde datum geplaatst worden. Soms zijn het dat soort details die het verschil maken.

Hieronder vind je de marketing- en promotiejaarkalender waarmee je zowel tijdens drukke als tijdens mindere periodes je verkoop kunt opdrijven.

 

De retailmarketingkalender

Januari

Tijd voor solden! Januari is ideaal om munt te slaan uit je voorraad van het voorbije seizoen en overgebleven kerstartikelen. Tijd dus voor solden, solden en nog meer solden. Mensen zijn op zoek naar koopjes en gaan specifiek op jacht naar de beste prijzen en promoties.

 • 1 januari – Nieuwjaar

Iedereen begint het nieuwe jaar met goede voornemens. Werk met je marketing dus rond een thema dat klanten op dat vlak aanspreekt of zet een product voor persoonlijke verbetering in de kijker. Zet bijvoorbeeld in op Dry January, gewichtsverlies, gezond leven, sportuitrusting, nieuwe kapsels.

 • 21 januari – Deprimaandag (Blue Monday)

Blijkbaar is dit de deprimerendste dag van het jaar. Maak er een opbeurende dag van, bijvoorbeeld met een deprimaandagkortingscode van 10% of vrolijke content en citaten die de aandacht trekken en kunnen worden gedeeld op de sociale media.

Februari

februari valentijn

 • 5 februari – Chinees Nieuwjaar

Europa is een populaire shopbestemming bij Chinese toeristen. Lok ze naar je winkel met een promotie die een van hun belangrijkste feestdagen viert. Goed om te weten: 2019 is het jaar van het aarde-varken.

 • 14 februari – Valentijnsdag

De perfecte dag voor een cadeau. Vier de liefde met aanbiedingen die je doelpubliek emotionele waarde kunnen bieden. Wees creatief bij het ontwerpen van je marketingcampagne zodat je de concurrentie overtreft. Meer tips voor Valentijnsdag kan je vinden in dit blogartikel.

 • 17 februari – ‘Random Acts of Kindness’-dag

Je kunt een blogartikel schrijven over hoe mensen attent kunnen zijn voor elkaar en waarom ze dat doen. Goede content wordt opgepikt op sociale media als hij mensen emotioneel aanspreekt. Of doe zelf iets aardigs voor je klanten door hen online of in de winkel een geschenkje aan te bieden, bijvoorbeeld een kop met je logo erop of 10% korting.

Maart

 • 23 april – Wereldboekendag

Je hoeft geen boeken te verkopen om Wereldboekendag te vieren. Het is een goede gelegenheid om de interactie met klanten aan te gaan en hen relevante content te bieden. Waarom vraag je hen niet wat hun lievelingsboek is?

 • 8 maart – Internationale Vrouwendag

Vier alle vrouwen en alles wat ze verwezenlijkt hebben. Een ideetje: stel een speciaal pakket samen en schenk een deel van de opbrengst aan een plaatselijke liefdadigheidsinstelling voor vrouwen. Of post verhalen van vrouwen die in je bedrijf werken om vrouwen op de arbeidsmarkt te steunen.

 • 17 maart – St. Patrick’s Day

Het mag dan wel een Ierse feestdag zijn, St. Patrick’s Day wordt overal ter wereld gevierd en is de ideale gelegenheid voor een actie die bijvoorbeeld alles wat groen is in de kijker zet.

 • 20 maart – De eerste dag van de lente

Geef je klanten op de lente geïnspireerde geschenkjes om de start van het nieuwe seizoen te vieren. Dat hoeft niet veel te kosten: deel ijsjes of taart uit of nodig een dj uit om je winkel even dat festivalgevoel te geven.

April

Plan je Paaspromoties op voorhand zodat je tijdens die belangrijke periode een maximale impact kunt maken. Breng je klanten via teasermails en posts op sociale media op de hoogte van je geplande aanbiedingen en acties.

april pasen

 • 1 april – Plan je 1 aprilgrap

Klanten die hun familie en vrienden vertellen over je bedrijf, dat is het doel. Bedenk een leuke en luchtige 1 aprilgrap voor je klanten. Over een geslaagde grap zullen ze niet kunnen zwijgen. Je kan ook je volgers vragen om hun beste 1 aprilverhalen te delen.

 • 7 april – Wereldgezondheidsdag
 • Paasweekend

Ga de interactie met je klanten aan met behulp van leuke promoties in je winkel en online. Zo kan je bijvoorbeeld paaseieren verstoppen in je winkel met aanbiedingen voor wie ze vindt of een virtuele paaseierenjacht organiseren op je website.

 • 19 april – Goede Vrijdag
 • 21 april – Paaszondag
 • 22 april – Paasmaandag

Mei

Lenteschoonmaak: Nu de temperaturen de hoogte in gaan, is het hoog tijd om je voorraad op te ruimen. Selecteer de producten die je graag kwijt wil en stel een aantrekkelijke lenteschoonmaakpromotie samen voor in de winkel, online en op al je sociale media kanalen. Voor ideeën voor een online promotie kan je hier terecht.

 • 1 juni – Internationale Dag van het Kind

Verkoop je producten voor kinderen? Dan is dit de ideale gelegenheid om je zaak in de kijker te zetten met een speciale promotie.

Juni

 • 30 juli – Internationale Dag van de Vriendschap

Organiseer wedstrijden en promoties in het teken van vriendschap. Zo kan je bijvoorbeeld 15% korting aanbieden aan je klanten die een vriend aanbevelen, en natuurlijk ook aan die vriend.

 • 9 juni – Vaderdag

Ontwerp banners, displays en promoties voor Vaderdag en raad klanten cadeau-ideeën aan. Meer marketingsuggesties voor Vaderdag kan je hier vinden.

 • 21 juni – De eerste dag van de zomer en de langste dag van het jaar

De zomervakantie komt eraan dus speel in op het seizoen met feelgoodcampagnes en -promoties. Houd je winkel langer open en organiseer speciale zomerpromoties: geef bijvoorbeeld korting op zomerjurken of een gratis haarverzorging bij elke kleuring of brushing.

Juli

Zomervakantie! Zorg voor inspirerende en informatieve content op je website die de belangstelling van je klanten zal wekken. Moedig hen aan om die te delen met vrienden of op de sociale media. Je kunt het bijvoorbeeld hebben over de populairste modetrends of interessante vakantiedeals voor gezinnen met kinderen. Andere leuke data om iets mee te doen in juli:

 • 7 juli – Wereldchocoladedag
 • 17 juli – Wereldemoticondag

Meer marketingsuggesties voor de zomervakantie kan je hier vinden.

Augustus

 • 19 augustus – Internationale Dag van de Fotografie

Ideaal om door gebruikers gegenereerde content te verzamelen om te gebruiken in toekomstige campagnes. Vraag je klanten om foto’s te delen van zichzelf met jouw producten.

September

Terug naar school en einde van de zomer! Geef speciale ‘Terug naar school’-kortingen en breng ideeën aan voor ouders om hun kinderen weer schoolklaar te krijgen. Deel blogartikelen op je website of stuur een e-mail uit met een ‘Terug naar school’-checklist met interessante producten/diensten.

 • 23 september – De eerste dag van de herfst

Wat denk je van een herfstopruiming om oude producten kwijt te raken en om je nieuwe herfstcollectie in de kijker te zetten? Promoot het nieuwe seizoen via e-mail en de sociale media en pas je winkeldecoratie aan.

Oktober

 • 4 oktober – Werelddierendag

Mensen overal ter wereld houden van dieren, dus dit is het ideale moment om de interactie met je klanten aan te gaan door hen te vragen om bijvoorbeeld foto’s van of verhalen over hun huisdieren te delen.

 • 27 oktober – Winteruur

Herinner je klanten er via e-mail of de sociale media aan dat ze hun klok moeten terugdraaien en een uurtje langer mogen slapen.

 • 31 oktober – Halloween

Verkleden, grappen uithalen en griezelverhalen vertellen, daar draait Halloween om. Nodig klanten uit voor een Halloweenevent in je winkel en vraag hen om verkleed te komen. Wie het best verkleed is, wint een prijs. Ontwerp een e-mailcampagne in trick-or-treatstijl en voorzie bijvoorbeeld gratis levering of een bon voor vijf euro korting bij aankoop van Halloweenproducten.

November

Begin op tijd aan je black friday marketing! Stuur klanten een teaser waarin je je promoties, soldenperiodes en belangrijke data aankondigt. Begin ruim op voorhand te plannen voor Black Friday en de feestdagen. Je impact zal des te groter zijn!

 • 29 november – Black Friday

Plan je Black Friday-deals en -kortingen op voorhand. Het is een belangrijke koopjesperiode en biedt retailers en dienstverleners inclusief de horeca belangrijke kansen om de omzet te verhogen. Pak het groots aan en verspreid je aanbiedingen via alle online en offline kanalen.

 • 30 november – Small Business Saturday

De dag na Black Friday kunnen lokale ondernemingen hun aanbod in de kijker zetten. Steun lokaal winkelen door met andere ondernemers in je buurt samen een plaatselijke geschenkengids voor de feestdagen op te stellen of een VIP-event te organiseren waar mensen kunnen netwerken.

December

December feestdagen

De feestdagen! Voor kleine ondernemingen kunnen de feestdagen doorslaggevend zijn voor hun jaaromzet. Haal het maximum uit elke decemberdag met een adventskalender die voor elke dag voor Kerstmis een nieuwe aanbieding of kortingsbon voorziet. Houd rekening met plaatselijke tradities.

 • 2 december – Cybermaandag

Denk eens aan promoties voor vroege vogels en bouw de spanning rond de feestdagen op.

 • 6 december – Sinterklaas

Vier Sinterklaas met gratis snoepjes en koekjes die ouders in de schoentjes van hun kinderen kunnen leggen.

 • 9 december – Christmas Card Day

In 1843 werden op deze dag de allereerste kerstkaarten gemaakt. Een leuke dag om klanten te vragen foto’s te delen van de mooiste kaarten die ze ooit hebben gekregen.

 • 25 december – Kerstmis

Tijdens de feestdagen wil echt iedereen tegelijkertijd cadeautjes kopen. Zorg dus dat je je daar goed op tijd op voorbereidt. Je kunt je winkel laten opvallen met een perfecte kerstshopervaring met gratis kerstkoekjes in de winkel of luxe-inpakpapier. Klanten zullen dat extraatje zeker appreciëren.

 • 31 december – Oudjaar


Einde!

We hopen dat deze kalender je kan helpen om de perfecte marketingplanning op te stellen voor 2019!
Plannen doe je best mooi op voorhand – iedereen met kennis van zaken zal je dat bevestigen! Zorg dat je altijd goed voorbereid bent op de seizoenen en dat je verkooppunten, webshop en betaaloplos­singen up-to-date zijn en de soms grote drukte aankunnen.

Wij van CCV kunnen je daarbij helpen, aarzel dus niet om contact met ons op te nemen met vragen over de bovenstaande ideeën of voor advies over een upgrade van jouw bedrijfsoplossingen.

Wil jij ook niets missen van onze inspirerende artikels en kansen om je verkoop te stimuleren? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

 

Referenties

https://www.premierline.co.uk/knowledge-centre/2018-retail-marketing-calendar.html
https://www.doubleupsocial.com/blog/2019-uk-marketing-calendar-key-retail-dates
https://www.netohq.com/blog/2018-retail-calendar