Je webshop Vaderdag-proof in 7 stappen

Na Moederdag staat nu ook Vaderdag voor de deur, en dat betekent natuurlijk drukke dagen voor de webshopeigenaar! Om je webshop een extra vaderdaguitstraling te geven en je verkoopcijfers op te krikken, geven we je graag nog enkele tips mee om je helemaal klaar te stomen voor deze feestdag.

1 Bepaal een concrete doelstelling
2 Zorg voor een aantrekkelijke deal
3 Pronk met je aanbod op een specifieke pagina
4 Geef je webshop een vaderdaguitstraling
5 Profileer je als de ‘snelste’
6 Beheer je sociale mediakanalen slim en creatief
7 Duik in je mailinglijst

1 Bepaal een concrete doelstelling

Bedenk voor jezelf wat je precies wil bereiken met je vaderdagcampagne. Wil je nieuwe klanten bereiken? De klantloyaliteit verhogen door je bestaande klanten net dat tikkeltje extra te geven? Of toch liefst meer likes op je Facebookpagina? Welke doelstelling je ook voor ogen houdt, zorg ervoor dat je campagne erop afgestemd is zodat je met de juiste boodschap bij je doelgroep terechtkomt.

2 Zorg voor een aantrekkelijke deal

Iedereen houdt ervan iets te krijgen. Mensen zijn echte deal seekers en (degenen die nog voldoende op tijd zijn tenminste) zullen vaak verschillende webshops met elkaar vergelijken voor ze effectief tot aankoop overgaan. Promoties stimuleren conversies en trekken bovendien nieuwe bezoekers aan. Werk bij voorkeur met kortingscodes die enkel geldig zijn tijdens de periode voorafgaand aan en tijdens Vaderdag. Om de beperkte looptijd van de korting nog meer te benadrukken, kan je zelfs een aftelklok integreren die aangeeft hoelang de korting nog loopt. Een kleine aanpassing die je conversiepercentage sterk beïnvloedt en je webshop helemaal klaar maakt voor Vaderdag!

Communiceer je speciale aanbieding of kortingscode (vb. VADERDAG2019) niet alleen op je webshop, maar ook in de mailings die je uitstuurt en op je sociale mediakanalen. Met de gratis app Kortingsbonnen in CCV Shop App Store, kan je zowel een vast bedrag of een percentage korting geven. Als alternatief voor een korting, is het ook mogelijk om de verzendkosten te laten vallen.

Een andere manier om je klanten iets te geven, is door korting te geven op bundelverkoop. Via de gratis Productbundel-app bied je een pakket aan tegen een aantrekkelijke prijs, zonder hoog margeverlies. Geschikte combo’s zijn bijvoorbeeld een boek en een dekentje of kussen, een fles wijn met onderzetters, een pen met notitieboekje, enz.

3 Pronk met je aanbod op een specifieke pagina

Je wil de aandacht van je bezoekers uiteraard vestigen op je producten of diensten die als vaderdagcadeau in aanmerking komen. Creëer hier een aparte pagina voor. Bedoeling is dat je ernaar kan doorlinken via je gewone webshop (in de menubalk een knop ‘Vaderdag’ voorzien), maar ook via je social mediakanalen (vb. Facebook).

Lijkt je aanbod op het eerste zicht minder geschikt voor Vaderdag? Probeer op een creatieve manier door je gamma te gaan. Meer en meer mensen zijn op zoek naar originele cadeaus zoals familie-uitjes of gepersonaliseerde cadeaus. Op je aparte pagina kan je trouwens ook toelichten waarom jouw producten of diensten het perfecte cadeau zijn. Een schort is bijvoorbeeld niet het cadeau dat we meteen met Vaderdag in verband brengen, maar de context verandert als de schort uit leer gemaakt is, mannelijkheid uitstraalt en de must-have is voor zomerse barbecues of grillwedstrijden.

adult-barbecue-bbq-6027

4 Geef je webshop een vaderdaguitstraling

Aangezien we daarnet wezen op het belang van een aparte pagina voor je vaderdagcampagne, lijkt het misschien wat verwarrend dat we nu terugkeren naar de originele webshop, maar er is een logische redenering voor. Ook wie los van je aanbod voor Vaderdag op je webshop belandt, moet op de hoogte zijn van je acties. Geef je webshop een extra vaderdaguitstraling door je banners aan te passen met sprekende foto’s die je bezoekers ervan overtuigen dat ze wel degelijk bij jou moeten zijn voor hun vaderdagcadeaus.

Beschik je niet meteen over passende foto’s? Neem dan zeker een kijkje op Pexels of Unsplash waar je professionele foto’s vrij kan downloaden.

5 Profileer je als de ‘snelste’

Je klanten willen hun bestelling natuurlijk op tijd geleverd krijgen en niets is vervelender dan de stress om je pakje niet te ontvangen voor de grote dag. Er zijn altijd mensen die last minute nog een cadeau nodig hebben. Maak hier gebruik van en creëer content met deze frustratie als uitgangspunt: “Nog geen origineel cadeau gevonden voor Vaderdag? Bestel nu je … en ontvang je pakket nog op tijd voor de grote dag!”.

Wil je de snelste levering garanderen? Bied dan ‘same day delivery’ aan via Sendcloud. Als webshopeigenaar geniet je van een goedkoop tarief.

6 Beheer je sociale mediakanalen slim en creatief

Verlies je sociale mediakanalen niet uit het oog. Publiceer ludieke posts om je aanbod voor te stellen op je socials. Probeer een poll uit waarin je vraagt welk cadeau je paginabezoekers het liefst zouden krijgen of geven. Op die manier kom je bovendien meer te weten over hun voorkeur! Ook video’s of fotocarrousels zijn de contentformaten bij uitstek waar je tegenwoordig veel bereik mee haalt.

Heb je in stap 1 beslist dat je vooral meer likes wil krijgen? Dan is het nog belangrijker om al je kanalen zorgvuldig in te zetten. Zo kan je bijvoorbeeld een giveaway organiseren. Schenk een origineel verrassingspakket of tickets voor een leuke activiteit weg (vb. tickets voor een concert of een pretpark). Vraag in je bericht zeker of je fans hun vader willen taggen. Op die manier genereer je meer betrokkenheid met je bericht. Als je bericht viraal gaat, bereik je niet alleen je bestaande klanten, maar ook potentiële nieuwe klanten. Weinig inspiratie? Je kan je alvast baseren op dit voorbeeld: “Waarom verdient jouw vader (PRIJS)? Tag hem en maak kans op een vaderdagcadeau waar hij nog lang over zal praten!”

Verder is het een goed idee om je banner bovenaan je pagina aan te passen. Maak bijvoorbeeld een omslagfoto met enkele van je producten en breng duidelijk de korting, gratis levering, geschenk, enz naar voren. Je omslagfoto kan trouwens ook aanklikbaar gemaakt worden, zodat je bezoekers meteen kunnen doorklikken naar je webshop.

boy-children-couple-2253879

7 Duik in je mailinglijst

Je klanten zullen je heel dankbaar zijn als je hun bestelling (ook last minute) op tijd levert, maar idealer is misschien nog om hen eraan te helpen herinneren dat Vaderdag voor de deur staat? Stuur tijdig e-mails naar jouw database, inclusief specifieke inhoud die geschikt is voor Vaderdag (vb. blogposts ‘Hoe boks je een ontbijt voor Vaderdag in elkaar?’, ‘Wat zijn de 10 leukste activiteiten om op Vaderdag te doen?’, enz), en natuurlijk een link naar jouw speciaal samengestelde landingspagina.

Hou hierbij in het achterhoofd dat je mailinglijst je meest waardevolle marketingtool is. Loopt je campagne succesvol, dan is de kans groot dat je naast je bestaande, ook nieuwe bezoekers naar je webshop trekt. Nodig hen uit zich aan te melden voor jouw e-maillijst terwijl ze aan het rondneuzen zijn op je webshop. Zorg er dus voor dat je knop voor nieuwsbriefregistratie onmiddellijk in het oog springt!

Zijn je klanten tevreden met de leveringstermijn en hun bestelling? Dan is de kans groot dat ze trouwe klant blijven, je bedrijf aanraden in hun vriendenkring en hun geschenken voor een communie, verjaardagsfeestje, of gelijk welke andere gelegenheid ook bij jou komen kopen.

Wil je graag zelf je webshop in een nieuw jasje steken? Neem dan zeker een kijkje op onze website!