Maak jouw webshop Valentijn-proof met deze 8 tips

valentijn blog

 Evenementen en feestdagen zijn ideaal om jouw webshop onder de aandacht te brengen. Zo ook tijdens de Valentijnsperiode. We geven je dan ook graag een aantal tips om de verkopen in jouw webshop tijdens de periode voor Valentijn een extra boost te geven. Zelfs al verkoop je geen producten in jouw webshop die aan Valentijn gerelateerd zijn, toch kan je meeprofiteren van deze feestdag. Doe je voordeel met onderstaande tips!

1. Steek je webshop in een Valentijnjasje

valentijn

De dagen voorafgaand aan Valentijn zijn veel klanten op zoek naar (inspiratie voor) een geschikt cadeau voor hun vriend of vriendin. Er is dan niets handiger dan een overzichtelijke pagina die compleet in het teken staat van Valentijnsdag. Klanten hoeven op die manier niet nodeloos je webshop door te scrollen, maar zien meteen welke producten van jou in aanmerking komen.

Via CCV Shop is het in de onderhoudstool mogelijk een extra pagina aan te maken. Neem deze vervolgens op in je menu. Je kunt op zo’n pagina verschillende categorieën opnemen. Enkele populaire ideeën:

  • Cadeautips voor hem of haar
  • 3 keer inspiratie voor jullie samen
  • Valentijnsgeschenken onder € 25,-
  • Lieve geschenkjes in promotie

Behalve een aparte Valentijnpagina kun je ook jouw logo en/of afbeelding een tijdelijk Valentijntintje geven. En opgelet: dat hoeft niet altijd roos, rood of in de hartvorm te zijn! Out-of-the-box denken is toegestaan, subtiele hints naar Valentijn des te meer. Een humoristische noot met een verwijzing naar de aard van je webshop is bijvoorbeeld al een mooie invalshoek!

2. Stuur een Valentijnmailing

Verstuur je zo nu en dan een mailing naar jouw klantenbestand? Doe dit dan ook een tijdje voor Valentijn. Nodig bestaande klanten via deze mailing uit om een Valentijncadeau in jouw webshop te kopen en zorg voor een uniek aanbod of voor leuke aanbiedingen.

Afhankelijk van de gegevens waarover je beschikt, kan je je mailing segmenteren op mannen en vrouwen. Of misschien suggesties tonen op basis van aankoopgeschiedenis en populaire productcategorieën.

3. Inspireer je publiek met ideeën voor hun geliefde (of juist niet!)

De zoektocht naar een geslaagd cadeau kan soms hels zijn. Wat geef je iemand die werkelijk met alles tevreden is of die, stiekem toch, erg kieskeurig kan zijn? En wat dan met mensen die hun geliefde willen verrassen, ondanks ze het jaar daarvoor hadden besloten niet mee te doen aan Valentijn?

Publiceer daarom enkele dagen voor Valentijn een blog om in te spelen op bezoekers die nog geen Valentijncadeau hebben gekocht. Denk aan lijstjes, checklists, do’s & don’t’s… of je kan ook een blog maken met “last-minute Valentijnstips” voor zij die slechts enkele dagen hebben om hun Valentijnscadeau te vinden. Een subtiele tip onderaan kan zijn dat je snelle leveringen alvast hun steentje kunnen bijdragen.

Vergeet ook de singles niet als je blogs publiceert. Niet iedereen heeft een partner en dus kunnen Valentijn-gerelateerde aanbiedingen en promoties als behoorlijk irritant beschouwd worden. Vergeet singles dus niet en post bijvoorbeeld ook een blog zoals ’10 perfecte Valentijn ideeën voor singles’. Misschien bied je zelfs wel producten aan die singles perfect voor zichzelf kunnen kopen als cadeau! Of kan je de blog hergebruiken voor een actie rond Singles Day op 11 november.

4. Bied gratis of snelle levering aan

Klanten die last minute een Valentijncadeau bestellen willen natuurlijk dat het bestelde product op tijd wordt geleverd. Je kunt ervoor kiezen om tijdens een korte periode voorafgaand aan Valentijn sneller dan normaal te leveren of zelfs gratis te leveren vanaf een bepaald besteed bedrag. Maak het bestellen van een product in jouw webshop extra aantrekkelijk door de snelle of goedkope verzending die je aanbiedt te communiceren zodat de kans op meer conversie toeneemt.

Bonustip: zorg dat klanten hun bestelling onmiddellijk kunnen verzenden naar het adres van hun Valentijn. Daar verrassen ze hen zeker mee!

5. Zet je retourbeleid op punt

Voor elke tien cadeaus die gekocht worden, zit er wellicht minstens één pakje bij dat geretourneerd wordt. Te groot of te klein, de Valentijn heeft het al… Voor een optimaal gebruiksgemak is een flexibel retourbeleid voor de aangekochte cadeautjes dus essentieel. Zorg dus zeker dat je met deze tips je retourbeleid verbetert.

6. Zorg voor een Valentijnverpakking en een kaartje

valentijn blog

Bied je enkel standaardverpakkingen aan in jouw webshop, zoals een doos of envelop? Zorg er dan voor dat klanten kunnen kiezen voor een cadeauverpakking met Valentijnuitstraling. Werk met speciale kleuren of maak een onderscheid tussen mannen- en vrouwencadeaus. Als dit niet lukt, is de kleur rood een geschikte neutrale kleur.

Wil je een stapje verder gaan? Bekijk dan hier onze andere tips om je cadeaus origineel te verpakken.

7. Pas jouw campagnes op Google aan

Adverteer je via Google AdWords? Zet dan in de periode voorafgaand aan Valentijn een aparte campagne op waarin je zoektermen gebruikt die te maken hebben met Valentijnsdag.

Om te voorkomen dat je te veel concurrentie hebt, is het van belang om te kiezen voor zoekwoorden die specifieker zijn dan ‘cadeautips Valentijnsdag’. Richt de advertentie eerder op bepaalde producten die je aanbiedt en die met Valentijn te maken hebben zodat je de zoekwoorden kunt combineren. Daarnaast kun je er ook over nadenken om de teksten van jouw bestaande AdWords-advertenties aan te passen, bijvoorbeeld door een Valentijns kortingsactie te promoten.

8. Houd een wedstrijd op social media

Ben je als bedrijf actief op Facebook en/of Instagram? Zonder dat het je veel tijd kost, kun je eenvoudig een leuke Valentijnactie opzetten op social media. Hiermee zorg je voor interactie en leid je wellicht zelfs meer bezoekers naar jouw webshop omdat ze in aanraking komen met de actie. Een aantal ideetjes:

  • Vertel je beste liefdesverhaal
  • Plaats je meest romantische foto
  • Laat weten wat je meest romantische cadeau is
  • Vertel het gekste Valentijnsverhaal dat je hebt meegemaakt
  • Wat was jouw beste of slechtste date ooit?

Belangrijk is dus om je wedstrijd te houden op basis van de eerste of origineelste reactie. Met andere vormen, zoals Like, share & win-wedstrijden, moet je goed oppassen. Hier een overzicht van wat wel en niet mag.

Zo. Dit waren onze 8 tips om je webshop Valentijn-proof te maken. Welke ga jij toepassen?