Webshop starten? Dit zijn je betaalmogelijkheden

Maar liefst 59% van de online kopers onderbreekt de transactie als hun gewenste betaalmethode niet beschikbaar is. Een opvallend percentage om als ondernemer in het achterhoofd te houden, zeker wanneer je beseft dat de verliezen daardoor hoog kunnen oplopen.

Maar welke betaalmethodes zijn tegenwoordig onontbeerlijk? Het betaalproces moet in elk geval veilig en gebruiksvriendelijk zijn voor je klanten. Laat hen zelf kiezen hoe ze betalen en bied alternatieven aan. Met een ruime keuze aan betaalopties kom je betrouwbaarder over. Maak het je klanten dus zo gemakkelijk mogelijk en stuur hen naar een geweldig check-outproces.

CCV lijst de belangrijkste betaalmethodes op die je het best implementeert in je gebruiksvriendelijke webshop.

1 Betaalknop van de bank
2 Debetkaart
3 Kredietkaart
4 Paypal
5 Klassieke bankoverschrijving
6 App via smartphone

 

1 Betaalknop van de bank

Deze knop werd door banken speciaal ontwikkeld voor webshops. Op die manier kunnen je klanten ‘in real time’ betalen met hun vertrouwde online banking toepassing. Het grote voordeel voor handelaars is dat het bedrag onmiddellijk op hun rekening staat en dat de bestelling dus meteen verwerkt en afgehandeld kan worden.

Klanten kiezen deze betaalmethode voornamelijk door het vertrouwen dat de knop schept, het voordeel dat ze geen extra gegevens hoeven in te vullen en omdat ze ervoor kunnen kiezen de betaling later uit te voeren. Deze flexibele vorm van betalen heeft uiteraard geen gevolgen voor de handelaar.

 

2 Debetkaart

68% van de Vlamingen verkiest om hun online betalingen uit te voeren met behulp van hun debetkaart. Hiermee blijft Bancontact bij ons de populairste betaalmethode.

Hou er wel rekening mee dat je bij kaartbetalingen geen kaartlezer vereist! De helft van de online kopers verklaart het namelijk storend te vinden als ze hun kaartlezer nodig hebben om de betaling te vervolledigen. Lees ook zeker het stukje rond mobiele betalingen in deze blogpost!

 

3 Kredietkaart

Denk hierbij vooral aan Visa, MasterCard, American Express en Carte Bleue. In Vlaanderen is dit na Bancontact de tweede populairste betaalmethode, vooral onder buitenlanders. 42% van de Vlamingen betaalt af en toe met kredietkaart, vooral omdat vrijwel alle aankopen gedurende 180 dagen automatisch en kosteloos verzekerd zijn tegen verlies, diefstal en schade en met de motivatie om uitgesteld te kunnen betalen. Toch zijn betalingen met kredietkaart, net zoals de betaalknop van de bank, instant voor handelaars.

4 Paypal

Paypal is aan een stevige opmars bezig in België en is ondertussen onze derde populairste betaalmethode. 34% van de Belgen gebruikt Paypal! De oorzaak van deze immense populariteit? Er worden geen persoonlijke of financiële gegevens uitgewisseld: de bank- en kredietkaartgegevens worden niet gedeeld met de webshop, wat voor heel wat klanten een grote meerwaarde is. Met Paypal kan je ook overal ter wereld betalen.

Bovendien biedt Paypal aankoopbescherming. Als het aangekochte artikel niet wordt afgeleverd of niet aan de voorwaarden voldoet, betaalt Paypal het volledige bedrag terug.

5 Klassieke bankoverschrijving

Tal van webshops aanvaarden nog altijd de klassieke bankoverschrijving als betaalmiddel, hoewel die de laatste tijd aan populariteit inboet, doordat er snellere methodes zijn. Voor veel ondernemers was het een drempel dat er een langere termijn was waarbinnen de betaling geregistreerd werd. Zo ben je via een overschrijving nooit 100% zeker dat je het geld ook effectief ontvangt, terwijl de bestelling vaak wel al verwerkt is. Instantoverschrijvingen bieden hiervoor een oplossing. Hiermee ontvangt de begunstigde het geld binnen enkele seconden op de rekening, zelfs als hij of zij de rekening bij een andere bank heeft.

6 App via smartphone

Onze portefeuille ruimt hoe langer hoe meer plaats voor onze smartphone als betaalmiddel. Vandaag geven ongeveer 7 op 10 van de smartphonebezitters aan dat ze minstens één bank- of betaalapp hebben gedownload. Aan de hand van QR-betalingen via de smartphone kunnen klanten zowel on- als offline gemakkelijk, snel en veilig betalen. Payconiq is hiervan een voorbeeld: deze betaalmethode is vooral populair onder de 35-44 jarigen.

Start je net een zaak op? Dan bieden QR-betalingen je een goedkope manier om mobiele betalingen te ontvangen. Maar ook voor gevestigde handelaars of vrije beroepers bieden dergelijke apps voordelen. Een extra betaalmogelijkheid voor je kant, en meer gebruikscomfort voor jou als webshopeigenaar. Hoe werkt het? De code wordt automatisch aangemaakt online, de klant opent de banking of Payconiq app, scant de code en bevestigt de betaling.

Wist je trouwens dat CCV een betrouwbare app heeft ontwikkeld waarmee je heel gemakkelijk QR-betalingen kan ontvangen en geen betaalterminal meer nodig hebt? Een must voor handelaars die vaak betalingen ontvangen op verplaatsing! Ontdek de voordelen van de CCV Tap & Go app.

Conclusie

Online betalen moet voor consumenten naast veilig, vooral gratis en gebruiksvriendelijk zijn. Volg de betaaltrends op de voet en geef je klanten de keuze tussen voldoende diverse betaaloplossingen. Zo vermijd je dat ze hun winkelwagen verlaten omdat ze niet de gewenste betaaloplossing vinden. Natuurlijk zijn er naast de betaalmogelijkheden nog heel wat andere redenen waarom mensen uiteindelijk toch beslissen hun online aankoop af te breken.

Vergeet bij het starten van je webshop de belangrijkste conversiekillers niet uit het oog en laat verschillende mensen hun oordeel vellen over de gebruiksvriendelijkheid.
Of je nu zelf wil starten of je webshop wil laten bouwen, voor ondersteuning op maat en een snelle implementatie van de beste betaalmogelijkheden, kan je altijd terecht bij de experten van CCV.

Meer informatie

Safeshops
Bloovi
Febelfin