Betalen zonder aanraken: hoe werkt contactloos betalen?

De coronacrisis heeft ons naar nieuwe betaalalternatieven geleid om het risico op verspreiding tegen te gaan. Zo worden contactloze betalingen, waarbij fysieke aanraking niet eens nodig is, meer en meer aangespoord. Maar hoe werkt contactloos betalen eigenlijk? Wat zijn jouw opties? 

Hygiëne zet aan tot ‘handsfree’ betalen

De coronacrisis bracht heel wat teweeg. Ook het betaallandschap werd flink door elkaar geschud. Zo raadde de FOD Volksgezondheid iedereen aan om cash te vermijden en voortaan alles in te zetten op contactloos betalen. Op die manier is er geen fysiek contact nodig en blijf je, zowel als handelaar en als consument, beter beschermd.

Zo laat je klanten veilig betalen in je zaak

Contactloos betalen is een vorm van elektronisch betalen waarbij zo min mogelijk contact is tussen de handelaar, het toestel en de klant. In principe volstaat het om als handelaar het aankoopbedrag in te geven en als consument in de buurt van de betaalterminal te zijn.

De betaalkaart en -terminal moeten hiervoor beiden uitgerust zijn met een NFC-chip, ook wel de Near Field Communication-chip genoemd. Bij een betaalterminal herken je dit door een symbool met vier gebogen lijnen (vergelijkbaar met een radiosignaal) op de zijkant van de terminal.

Elke handelaar is sinds 1 januari 2020 verplicht over een betaalterminal te beschikken die contactloos betalen aanvaardt. Inmiddels is de NFC-chip dus op de meeste betaalkaarten en -terminals terug te vinden.

Hoe werkt contactloos betalen?

Er zijn drie mogelijkheden om contactloze betalingen te ontvangen:

Contactloos betalen met een bankkaart
Anders dan een bankkaart in de betaalterminal te steken, kan je klant ook kiezen om de bankkaart dichtbij de terminal te houden bij het afrekenen. Jij tikt het bedrag in en enkele seconden later wordt de aankoop automatisch bevestigd.

Let wel: de betaling gebeurt alleen automatisch bij kleine bedragen onder de € 25. Is het bedrag groter? Dan zal je klant wel degelijk een pincode moeten ingeven, ter controle voor mocht de betaalkaart van je klant gestolen worden. Hiervoor maak je het best het toetsenbord even proper met ontsmettingsspray.

Contactloos betalen met QR-code op een smartphone
Je kan ook contactloos betalen met vrijwel elke betaalapp op je smartphone, zoals Payconiq by Bancontact of KBC Mobile. Hiervoor hoeft je klant alleen maar de QR-code op de sticker op de kassa of, en daarin is CCV uniek, de betaalterminal te scannen. Nadien kan hij of zij met de geheime code op het scherm de betaling verzilveren.

Een tweede optie binnen het mobiel betalen is een mobile payment service zoals Apple Pay of Google Pay. Zodra je betaalterminal uitgerust is met NFC, kan je deze betalingen in principe ook ontvangen. Dit is alleen minder ingeburgerd in handelszaken.

Contactloos betalen met wearables
Iets nieuwer zijn contactloze betalingen via wearables met NFC-technologie, zoals smartwatches, armbanden, sleutelhangers of ringen. Ook hier volstaat het om voor kleine bedragen de wearable tegen de betaalterminal te houden.

Hoe spoor je klanten aan tot contactloos betalen?

De meeste consumenten zijn al vertrouwd met de verschillende betaalmethoden. Toch zijn we als Belgen gebrand op onze vaste betaalgewoonten. Je klanten op de hoogte stellen van je nieuwe mogelijkheden is dus een must. Je kan dit doen via stickers of posters in je zaak, een nieuwsbrief of een aankondiging op social media.

 

Benieuwd naar de mogelijkheden van contactloos betalen voor jouw zaak? We helpen je graag. Ontdek alle info over contactloos betalen of bekijk hier onze terminals met contactloze betaalmogelijkheid