Contactloze betalingen en veiligheid: wat je moet weten

Contactloos betalen

Contactloos betalen zit sinds het begin van de coronacrisis extra in de lift. Waar komt die explosieve groei van contactloze betalingen vandaan? Klanten waarderen de snelheid en het gemak van betalen met een simpel gebaar, terwijl handelaars minder wachtrijen zien waardoor ze meer klanten sneller kunnen bedienen.  Beide partijen hebben via contactloos betalen geen fysiek contact en dus blijf je, zowel als handelaar en als consument, beter beschermd.

Hoe werkt de contactloze technologie?

De technologie van contactloze betalingen met kaarten staat bekend als radio-frequency identification (RFID, identificatie met radiogolven); hieruit werd vervolgens de Near Field Communication (NFC)-technologie ontwikkeld, die wordt gebruikt door mobiele apparaten. Zo werkt het: contactloze kaarten en betaalapparaten beschikken over een chip die over korte afstanden radiogolven uitzendt. Via die radiogolven wordt betaalinformatie naar een betaalterminal verzonden wanneer je je kaart of betaalapparaat dicht bij de betaalterminal houdt.

De grootste zorg bij contactloze betalingen is de veiligheid ervan. Handelaars willen er zeker van zijn dat ze klanten een veilig betaalmiddel aanbieden, terwijl er allerlei geruchten en mythen over de veiligheid van contactloze betalingen de ronde doen. Maar contactloze betalingen zijn uiterst veilig en dit artikel weerlegt de geruchten die het tegenovergestelde beweren.

Veiligheid en contactloze betalingen

Volgens Swiss Payment Monitor geeft 15% van de deelnemers aan de enquête aan dat veiligheid het belangrijkste criterium is bij het kiezen van een betaalmethode voor face-to-facebetalingen.

Laten we duidelijk zijn: contactloze betalingen zijn per definitie veilig, want de betaalinformatie die tussen het apparaat en de terminal wordt verzonden is versleuteld via een code die voor hackers uiterst moeilijk te kraken is.

Voor betalingen met kaarten is het dagelijkse aantal transacties en uitgaven per transactie bovendien beperkt. Het bedrag verschilt van land tot land, maar ligt over het algemeen tussen de 20 en 40 euro per aankoop voor betalingen via NFC-apparaten zonder code. Als de kaart gestolen wordt, zal de dader er dus maar beperkt gebruik van kunnen maken. Er zijn soortgelijke beperkingen ingevoerd voor betalingen vanaf mobiele apparaten die bovendien verder beschermd zijn via extra beveiligingsmiddelen zoals een code of vingerafdruklezer.

Een aantal mythen over de gevaren van contactloos betalen leeft echter hardnekkig voort, zowel online als op straat. We onderzoeken hier drie vooroordelen:

Mythe 1: “Criminelen kunnen gemakkelijk geld stelen door de betaalterminal dicht bij een kaart of apparaat in je zak te houden.”

Werkelijkheid: Om een betaalterminal te verkrijgen, moet je geregistreerd zijn bij een leverancier van betaalterminals. Bij een illegaal verkregen betaling kan de dader dus direct geïdentificeerd worden. Hij zou bovendien heel dicht bij je in de buurt moeten komen. Ten slotte zou de rest van de inhoud van je portemonnee of tas het proces belemmeren.

Mythe 2: “Bij een contactloze transactie kan een dief je betaalinformatie onderscheppen en een vervalste kaart maken.”

Werkelijkheid: Wanneer je een contactloze betaling uitvoert, wordt je betaalinformatie versleuteld: elke transactie wordt uitgevoerd via een unieke code die wordt verzonden tussen de kaart/het apparaat en de terminal. Contactloze betalingen zijn daardoor zeer moeilijk te decoderen voor potentiële hackers. En het is ook zeer onwaarschijnlijk dat ze het zullen proberen!

Mythe 3: “Smartwatches zijn heel fraudegevoelig.”

Werkelijkheid: Veel mensen denken dat een gestolen smartphone of smartwatch gebruikt kan worden om aankopen te doen vanaf je rekening. Je ‘smart’-apparaat kent de gegevens van je kaart echter niet, alleen een versleutelde versie van je kaartnummer om betalingen te kunnen uitvoeren. Bovendien worden ‘smart’-apparaten op een andere manier beschermd dan kaarten, bijvoorbeeld via een schermvergrendeling.

Nu weet je alles. Contactloze technologie offert veiligheid dus niet op voor snelheid. Naast het gebruik van versleutelde gegevens hebben leveranciers van contactloze betalingen ook sterke fraudedetectiesystemen om verdachte activiteiten op te sporen. Als handelaar kan je de contactloze betaaloptie dus in alle vertrouwen aan je klanten aanbieden.

 

Belangrijkste punten om te onthouden

De populariteit van contactloos betalen zal blijven stijgen, want steeds meer klanten betalen met mobiele portemonnees. Als handelaar moet je weten dat contactloze betaalmethoden meer veiligheid en gemak bieden.

Het accepteren van contactloze betalingen in je bedrijf heeft tal van voordelen. Hoe meer klanten deze methode gebruiken, hoe sneller ze bediend kunnen worden en hoe tevredener ze zullen zijn! Het is dus een ‘win-winsituatie’ voor de handelaars: een hogere omzet, meer klanttevredenheid en een eenvoudiger beheer van de kasmiddelen.

Je kan jouw klanten heel gemakkelijk laten weten dat ze bij jou contactloos kunnen betalen. Goed zichtbare affiches in je winkel, elektronische herinneringen op terminals en vriendelijke tips van het personeel kunnen klanten ertoe aanzetten de contactloze betaalmethode te gebruiken. Mobiele betalingen kunnen ook worden aangemoedigd via loyaliteitsprogramma’s waarmee gebruikers punten of speciale kortingen kunnen verdienen.

 

Benieuwd naar de mogelijkheden van contactloos betalen voor jouw zaak? We helpen je graag. Ontdek alle info over contactloos betalen of bekijk hier onze terminals met contactloze betaalmogelijkheid