Een zaak starten? Dit zijn je betaalmogelijkheden!

Klanten willen snel en veilig betalen. Als zaakvoerder speel je hier het best op in. Ga na wat hun betaalvoorkeuren zijn en schotel hen meerdere betaalmogelijkheden voor. Want de cijfers zijn hard: 1 op de 10 Belgen is als eens weggegaan uit een handelszaak omdat er geen mogelijkheid was om elektronisch te betalen. Hoog tijd dus om je betaalopties onder de loep te nemen. 

Net als bij webshops, willen klanten in een fysieke zaak vlot kunnen betalen. De aankoopintentie ligt offline al veel hoger dan online: klanten stappen vaak doelbewuster een winkel binnen. Het zou jammer zijn mocht je nieuwe klanten afschrikken doordat ze enkel met cash geld kunnen betalen.

Het is dus belangrijk dat je hen de keuze laat tussen de verschillende betaalmogelijkheden. Wij maken een handig lijstje voor je op, zodat je precies weet welke betaalterminal of software je nodig hebt in jouw zaak.

1 Cash
2 Bancontact (debetkaart)
3 Betaalapp via smartphone
4 Mobile Payment services (Google Pay of Apple Pay)
5 Kredietkaart
6 Eco- en maaltijdcheques

1 Cash

Traditioneel stond cash altijd bovenaan de lijst. Tegenwoordig hebben jouw klanten nog amper contact geld op zak. Zeker sinds de FOD Volksgezondheid door de coronacrisis iedereen aanspoorde om contactloos te betalen en cash te vermijden.

Maar klanten betalen ook gewoon minder graag met cash. Uit onderzoek van de Bancontact Payconiq Company blijkt dat 4 op de 10 Belgen overtuigd is dat we naar een cashloze samenleving gaan. Het is bijgevolg niet verwonderlijk dat 89% van de Belgen elektronische betaalmogelijkheden als favoriet betaalmiddel kiezen.

Toch mag je cash niet helemaal uitsluiten. In vergelijking met andere Europese landen, zijn er nog heel wat Belgen – meestal ouderen – die de voorkeur geven aan cash betalingen. Vooral voor bedragen lager dan 40 euro halen ze graag hun munten en briefjes boven. Ben je een bakker of kruidenier? Dan doe je er dus goed aan om contante betalingen te blijven aanvaarden.

2 Bancontact (debetkaart)

Betalen via Bancontact is veruit het populairste betaalmiddel. Niet alleen in fysieke zaken, maar ook online. Er komen dan ook heel wat voordelen kijken bij elektronisch betalen. Voor jou als ondernemer en voor je klanten. Het is 100% veilig en tien keer sneller dan cash.

Ook contactloze betalingen zitten in de lift. Zeker bij cateringbedrijven, supermarkten, horeca- en recreatiezaken, waar 70% van de contactloze betalingen plaatsvindt. Zo hoeven je klanten hun kaart niet meer in de betaalterminal te steken of hun pincode in te geven maar volstaat het om de debetkaart boven het terminalscherm te houden. Let wel: dit gaat enkel op voor bedragen tot € 25. Bij meerdere contactloze betalingen op één dag of bedragen groter dan € 25 wordt wel een bevestiging ter controle gevraagd.

Intussen zijn de meeste betaalkaarten en -terminals standaard voorzien van de NFC-technologie die contactloos betalen mogelijk maakt. Deze herken je aan de vier golfjes. Toch zijn er andere factoren die meespelen in het kiezen van de juiste betaalterminal voor je zaak. Wil je deze bijvoorbeeld standaard naast je kassa of wil je liever een mobiel exemplaar om deze overal mee naartoe te nemen?

Ontdek het voordelige en complete CCV Starterspakket en laat je klanten betalen op de manier die zij willen: klassieke betaling met pincode of contactloze betaling met debetkaart.

3 Betaalapp via smartphone

Naast elektronisch betalen wint ook mobiel betalen steeds meer aan terrein. Meer dan 85% van de Belgen heeft een betaalapp geïnstalleerd die hij ook actief gebruikt om te betalen. Denk maar aan Payconiq by Bancontact of KBC Mobile. Vooral jongeren lijken alvast een grote fan te zijn van de apps. Aan de hand van QR-betalingen via hun smartphone kunnen je klanten makkelijk, snel en veilig betalen. Bovendien bieden deze QR-betalingen je vooral een goedkope manier om mobiele betalingen te ontvangen en is dit ook helemaal contactloos.

Wist je trouwens dat wij ook een betrouwbare gratis app hebben ontwikkeld waarmee je zelf QR-betalingen ontvangt? Met CCV Tap & Go aanvaard je Bancontact QR-betalingen waar en wanneer je maar wil, zonder dat je daarvoor hoeft te investeren in een betaalterminal. Extra handig, die betalingen op verplaatsing, voor al je mee wilt zijn met de nieuwste betaaltrends of als goedkope back-up voor je betaalterminal.

4 Mobile Payment Services

Een tweede variant van het mobiel betalen, is het aanvaarden van Mobile Payment Services. Dat zijn betaaldiensten van een smartphone zelf, zoals Google Pay of Apple Pay. Het principe is hetzelfde als met de gekende betaalapps. Is je betaalterminal uitgerust met NFC? Dan kunnen je klanten dus ook deze betaalmiddelen gebruiken.

5 Kredietkaart

In tegenstelling tot debetkaarten worden kredietkaarten wereldwijd aanvaard. Zeker in toeristische steden is het daarom aan te raden om klanten te kunnen laten betalen met kredietkaart.

Daarnaast wordt het betaalcomfort van je klanten verhoogd. Bij aankopen met een kredietkaart genieten je klanten vaak van een betere aankoopbescherming en soms van extra verzekeringen. Deze opties zijn afhankelijk van bank tot bank en zeer uitgebreid: van verlengde garantietermijn of reisannulatieverzekeringen tot een verzekering bij online aankopen.

Betalingen met kredietkaart zijn ook uitgesteld voor klanten, maar instant voor handelaars. Je bent er dus zeker van dat je jouw geld onmiddellijk ontvangt.

6 Maaltijd- en ecocheques

Lang niet voor iedereen even gebruikelijk, maar toch nog heel frequent in omloop: maaltijd- en ecocheques. Er zijn in België 3 uitgiftemaatschappijen: Sodexo, Monizze en Edenred.

Veel werknemers krijgen deze als extralegaal voordeel bovenop hun loon. Er valt dus heel wat uit te halen. Als handelaar ben je echter niet verplicht om deze alternatieve betaalmogelijkheid aan te bieden.

Er zijn dus heel wat betaalopties op de markt. De keuze hangt af van jouw klanten en van je betaalleverancier. Zo heb je bij ons alle betaalmethoden onder één dak en kan je vrij kiezen welke opties je wilt accepteren. Nu nog een goede betaalterminal kiezen natuurlijk!

 

Wij begeleiden je graag tot de beste keuze voor jouw zaak. Contacteer jouw dichtstbijzijnde betaalexpert of maak hier je eigen simulatie