Heb ik als ondernemer een betaalterminal nodig?

Als ondernemer stel je je waarschijnlijk de vraag in welke betaaloplossingen je het best investeert en of je een betaalterminal nodig hebt in jouw zaak. Lees hier wat de voordelen zijn voor zowel jij als zaakvoerder als voor je klanten.

Of je nu een starter bent of al jaren een eigen zaak hebt, je moet goed overwegen welke betaaloplossingen het meest geschikt zijn voor jouw bedrijf en klanten. Wellicht komen er heel wat vragen naar boven zoals ‘Is een betaalterminal niet te door voor mij?’ en ‘Welke kosten komen er allemaal bij kijken?’. In deze blogpost nemen we de voordelen van elektronische betalingen voor jou en jouw klanten onder de loep.

1. Veiligheid

Beschik je over minder cash in je kassa? Dan ben je logischerwijs een minder aantrekkelijk doelwit voor overvallers. Hetzelfde geldt trouwens voor consumenten: minder geld op zak vermindert het risico op een overval of verlies. Elektronische betalingen aanvaarden is dus niet alleen veiliger voor jou als handelaar, maar ook voor je klanten.

Met een betaalterminal omzeil je daarnaast het risico op vals geld (in biljet- of muntvorm) en bespaar je jezelf het ritje naar de bank om je geld te deponeren, die je extra laat betalen om jouw cash geld te verwerken.

2. Betaalgemak & snelheid

We kunnen er niet omheen dat elektronische betalingen de norm geworden zijn. 89% van de Belgen betaalt het liefst digitaal en driekwart van de 18- tot 34-jarigen heeft vrijwel geen cash meer op zak. De coronacrisis heeft die tendens alleen maar versterkt: verschillende bedrijven weigerden cash en contactloze betalingen vierden hoogtij, gezien het hygiënische voordeel en de opgetrokken limieten. Hier komen trouwens geen extra kosten bij kijken. Je betaalt gewoon dezelfde prijs als voor je transacties die niet contactloos gebeuren.

Bovendien kiezen klanten het liefst zelf hoe ze betalen. Volgens een onderzoek van Bancontact past bijna 50% van de Belgen hun betaalmethode aan afhankelijk van de situatie. Daarbovenop geldt het principe van time is money, zowel voor jou als voor je klanten. Een elektronische betaling via een betaalterminal duurt slechts enkele seconden. Betalen je klanten contactloos? Dan gaat het nog sneller! Dit geeft je extra tijd voor een babbeltje, zorgt voor minder lange wachtrijen en dus minder stress voor jou als handelaar.

3. Zekerheid

Verkeerd teruggeven van wisselgeld, een vergissing door jou of de consument bij een cash betaling, het verliezen van biljetten en munten: kleine uitglijders die bij elektronische betalingen vermeden worden.

Geeft de betaalterminal goedkeuring? Dan weet je zeker dat het geld op je rekening terechtkomt.

4. Vereenvoudigde administratie

Aangezien al je transacties geregistreerd worden, beschik je met een betaalterminal altijd over een duidelijk overzicht van je inkomsten en gedane transacties. Je hebt bovendien de mogelijkheid om rapporteringen op te vragen, die je via e-mail ontvangt. Dit maakt financiële controles en jouw boekhouding veel eenvoudiger.

5. Meer omzet

Onderzoek heeft aangetoond dat de kosten van een digitale betaling lager liggen dan die van een cash betaling. Verder trekken handelaars die een digitale betaalmogelijkheid aanbieden meer klanten aan, die elektronisch gemakkelijker meer geld uitgeven.

Foodtruckeigenaar Stijn: “Vroeger stonden we nogal pessimistisch tegenover het elektronisch betalen, maar we hebben heel snel gemerkt dat we eigenlijk meer omzet draaien daardoor. Ik hoop dus dat er in de toekomst veel meer elektronisch betaald wordt. Voor mij mag het allemaal cashloos.”

Lees zijn volledige verhaal hier.

6. Fiscaal voordeel

Ook de Belgische staat ziet de voordelen van elektronisch betalen. Sinds begin 2018 heeft ze de aanschaf van een betaalterminal dan ook fiscaal aantrekkelijk gemaakt. Win-win voor iedereen!

 

Bovenstaande voordelen maken het aantrekkelijk om te investeren in een betaalterminal. Wanneer je overtuigd bent, moet je nog een keuze maken. Heb je twijfels over de meest geschikte betaaloplossing voor jouw zaak? Bij CCV maakten we een handig overzicht van de verschillende betaaloplossingen voor elke onderneming.