Hoe optimaliseer je de autorisatiepercentages bij online betalingen?

Geweigerde betalingen kunnen frustrerende zijn – zowel voor jou als voor jouw online klanten. Ze beïnvloeden de klantervaring, de conversiepercentages en je inkomsten. En toch denken veel bedrijven dat ze niets kunnen doen om dit te voorkomen.

In werkelijkheid heb je echter maar ‘half’ gelijk. Het weigeren van betalingen is echter een belangrijk onderdeel van de fraudebestrijding van een bank. In dat opzicht zullen er dus altijd betalingen geweigerd worden, en dat is maar goed ook. Anderzijds heeft jouw merk wel de mogelijkheid om de goedkeuringspercentages van legitieme betalingen actief te verbeteren. Wij laten je zien hoe je dat kan doen.

In dit artikel bespreken we de details van het autorisatieproces en gaan we dieper in op de voordelen van het verminderen van het aantal weigeringen. We laten je ook zien wat je kan doen om jouw autorisatiepercentages te verbeteren, en hoe CCV je daarbij kan helpen.

Dit artikel maakt trouwens deel uit van een reeks. Andere topics die we al aankaartten, zijn:

Maar nu hebben we het dus over betaalautorisatie.

Hoe werkt de toestemming tot betaling?

Betaling lijkt eenvoudig voor de klant – althans dat is het doel. Maar achter de schermen zijn er heel wat verschillende spelers bij betrokken – jouw online merk, emitterende en wervende banken, betaaldienstaanbieders en digitale portemonnees – die allemaal verantwoordelijk zijn voor verschillende onderdelen van het betaalproces.

Betaalautorisatie is de laatste stap in dit proces, en het is de uitgevende bank die uiteindelijk beslist welke betalingen worden goedgekeurd of geweigerd.

Hier is hoe het proces werkt:

 • Betaling begint bij de klant. Wanneer een betaling wordt geïnitieerd, verstrekken klanten betaalgegevens, het bedrag van de transactie en andere gegevens (zoals het factuuradres of de locatie van de transactie). Aan de hand van deze informatie kunnen emittenten beoordelen of de betaling moet worden toegestaan.
 • Authenticatie. Op basis van de gegevens die zij verstrekken – en die vereist zijn door sterke klantenauthenticatie (SCA) – worden klanten vervolgens geauthentiseerd. Dit draagt bij tot de goedkeuring van de transactie, maar is niet het laatste woord.
 • Uiteindelijk, autorisatie of weigering. Op basis van de tijdens de authenticatie verstrekte informatie – naast andere merchant – of transactiegegevens – autoriseren of weigeren emittenten de transactie.
 • Als de betaling wordt geweigerd, ontvangen handelaren een weigeringscode, die verklaart waarom de transactie is geweigerd. Er zijn veel verschillende weigeringscodes, maar ze kunnen je het volgende vertellen:
  • De klant heeft onvoldoende middelen
  • Hun kaart is geblokkeerd
  • Er zijn tekenen van fraude bij de transactie (zoals een ongebruikelijke locatie uitgavenpatroon)
  • Andere technische redene

In werkelijkheid zijn het echter de onterechte weigeringen die de meeste goedkeuringsproblemen veroorzaken voor e-commerce merken. Volgens een studie wordt voor elke dollar aan frauduleuze betalingen die wordt voorkomen. 25 dollar aan legitieme transacties ten onrechte geweigerd. Het zijn deze transacties die de frustratie veroorzaken, en het zijn deze transacties die je kan aanpakken om jouw goedkeuringspercentage te verbeteren.

Waarom jouw autorisatiepercentage optimaliseren?

Hoewel je misschien geen controle hebt over de goedkeuring van betalingen, kan je veel doen om ze te verbeteren. Dat is cruciaal, want onterechte weigeringen kunnen een serieuze impact hebben op het succes van jouw bedrijf.

 • Ze zijn een inkomstenlek. Volgens sommige schattingen gaat 2,6% van de inkomsten van online merken verloren aan valse weigeringen.
 • Ze schaden jouw conversiepercentage. Elke geweigerde transactie is een potentieel mislukte conversie. Hoewel klanten vaak opnieuw proberen te betalen – met dezelfde of een andere betaalmethode – is dat niet gegarandeerd. En als ze dat niet doen, ben je net een klant kwijt.
 • Valse afwijzingen beïnvloeden de klantervaring. Zelfs als de betaling uiteindelijk wordt goedgekeurd, heeft dit nog steeds een impact gehad op jouw klanten. Het probleem is dat zij veel eerder jouw merk verantwoordelijk zullen houden dan hun bank.
 • Uiteindelijk kan het zijn dat klanten niet terugkomen. In het ergste geval kan een onterechte weigering een klant voorgoed afschrikken. Volgens Clearscope en Sapio zal meer dan een derde van de klanten na een mislukte transactie nooit meer naar jouw site terugkeren.

Het is waar dat je niet de macht hebt om het aantal geweigerde betalingen tot nul terug te brengen – en dat wil je ook niet. Maar het is echt in jouw belang om manieren te vinden om de autorisatiepercentages voor legitieme transacties te optimaliseren.

Hoe verhoog je de goedkeuringspercentages?

Wat kan je doen om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk legitieme transacties worden goedgekeurd? Hier zijn enkele ideeën om mee te werken.

Krijg toegang tot autorisatiegegevens

De goedkeuring van betalingen is complex en er zijn veel factoren die de goedkeuringspercentages kunnen beïnvloeden. Het probleem is dat je misschien niet precies weet wat deze factoren zijn.

Toegang krijgen tot gegevens over jouw autorisatiepercentages kan van essentieel belang zijn om te begrijpen wat de oorzaak is van zo veel onterechte weigeringen. Bijvoorbeeld:

 • Je kan zien wanneer de meeste weigeringen plaatsvinden. Dit kan op bepaalde dagen van de week zijn, of op bepaalde tijden van de maand.
 • Ga na welke emittenten of transactietypen met de hoogste weigeringspercentages worden geassocieerd. Dit kunnen internationale transacties zijn of transacties met een hoge waarde.
 • Analyseer waarom dalingen zich voordoen – bijvoorbeeld door gemeenschappelijke patronen in jouw weigeringscodes op te sporen.

Deze gegevens vormen een belangrijk startpunt voor het identificeren van mogelijkheden voor autorisatieoptimalisatie. Bij CCV kunnen we je adviseren over hoe je hier het beste zicht op kan krijgen. Contacteer ons om te kijken wat voor jou de beste optie is.

Pas jouw betaalprocessen aan

Wanneer je naar je gegevens over autorisatiepercentages kijkt, zie je misschien bepaalde patronen. Er kunnen bijvoorbeeld bepaalde dagen zijn waarop klanten de meeste kans hebben op onvoldoende saldo. Het optimaliseren van jouw autorisatiepercentages betekent dat je moet veranderen wanneer en hoe je jouw klanten kosten in rekening brengt. Zo verklein je de kans dat rechtmatige transacties geweigerd worden.

Uiteindelijk moet je je laten leiden door wat jouw gegevens je vertellen. Maar je zou een aantal van de volgende dingen kunnen proberen:

 • Wijzig de betaalplannen voor terugkerende transacties. Als je doorgaans jaarlijks abonnementskosten in rekening brengt, probeer dat dan maandelijks of wekelijks. Dit kan de kans op geweigerde transacties voor bijvoorbeeld grote bedragen verkleinen.
 • Experimenteer met het opnieuw proberen van betalingen. Op dit moment doe je misschien wekelijks automatisch een poging om mislukte betalingen er toch door te krijgen. Maar dit is misschien niet de beste optie. Kijk nog eens naar jouw gegevens en zie wanneer betaalherkansingen misschien beter verwerkt kunnen worden.
 • Gebruik pre-autorisatie om fondsen vooraf te controleren. Wanneer een klant een bestelling plaatst, kunnen handelaars tijdelijk geld op hun rekening blokkeren om er zeker van te zijn dat de betaling in de nabije toekomst kan worden vastgelegd. Dit kan een slimme manier zijn om mislukte transacties als gevolg van onvoldoende saldo te verminderen.

Beheer internationale transacties doeltreffend

Bij grensoverschrijdende transacties worden vaker betalingen geweigerd – en meestal bij betaalkaarten die zijn uitgegeven door banken in landen die als “risicoland” worden beschouwd. Maar er is hier een groter probleem: transacties met internationaal uitgegeven kaarten hebben vaak een hogere waarde dan die met lokaal uitgegeven kaarten. En als die steeds worden geweigerd, loop je grotere betalingen mis.

Je hebt twee mogelijkheden om ervoor te zorgen dat internationale transacties meer kans maken om te worden toegestaan:

 • Zet lokale banken op in lokale valuta. Dat betekent dat je in elk gebied waar je actief bent een wervende bank moet hebben. Dit kan echter duur en ingewikkeld zijn en bemoeilijkt vaak de administratie.
 • Gebruik een internationale betaaldienstaanbieder. PSP’s zoals CCV kunnen helpen om betalingen in verschillende valuta’s te beheren – en het risico op onterechte weigeringen te verkleinen.

Optimaliseer authenticatie en verminder fraude

Het ligt voor de hand, maar als jouw webshop een groot aantal frauduleuze transacties verwerkt, zal jouw weigeringspercentage waarschijnlijk veel hoger zijn.

Het probleem is dat dat ook geldt voor jouw chargebackpercentage. Als te veel klanten terugbetaling vragen voor frauduleuze betalingen, zullen uitgevende banken veel eerder argwaan krijgen. En dat betekent dat het terugboekingspercentage steeds hoger wordt.

Om de autorisatiegraad op te krikken, is het dan ook van cruciaal belang dat je authenticatieprocessen naar behoren werken. Hoe kan je dat doen? Begin met ons artikel over het optimaliseren van authenticatie tijdens betaling. Daarnaast zijn er deze twee essentiële tips:

 • Zorg ervoor dat je SCA-conform bent. Sterke klantenauthenticatie (SCA) is de door de EU voorgeschreven authentiscatiestandaard voor online betalingen. Het is ook belangrijk om banken te voorzien van alle informatie die ze nodig hebben voor autorisatie.
 • Gebruik digitale portemonnees. Apple Pay en PayPal bieden een betaalervaring waar klanten van houden en mee vertrouwd zijn, terwijl ze strenge verificatiecontroles gebruiken die SCA vereist. Tegelijkertijd helpen digitale portemonnees, doordat ze veel meer gegevens bieden bij transacties dan andere betaalpaden, ook bij het verbeteren van goedkeuringspercentages.

Communiceer met jouw klanten

Ten slotte is het van cruciaal belang dat je jouw klanten op de hoogte houdt van wat er met hun betaling gebeurt. Het zal misschien niet altijd invloed hebben op jouw autorisatiegraad, maar het zal hun ervaring verbeteren.

Hier is wat je kan doen om te helpen.

 • Voorkom autorisatiefouten. Als uit jouw goedkeuringsgegevens blijkt dat veel internationale betalingen worden geweigerd, kan je klanten adviseren om buitenlandse transacties met hun emittent goed te keuren voordat ze de transactie verrichten. Dit kan frustratie bij hen voorkomen en slechte goedkeuringspercentages voor jou verminderen.
 • Neem contact op nadat betaling is geweigerd. Je wilt klanten niet in het ongewisse laten. Daarom kan je hen zo veel mogelijk laten weten over hun transactie met geautomatiseerde e-mails die je helpen jouw goodwill te behouden wanneer je op grote schaal werkt.
 • Laat klanten kiezen op welke dag ze willen betalen. Op die manier ben je er zeker van dat ze genoeg geld op de bank hebben om te betalen.

Gebruik een PSP die kan helpen

CCV is een toonaangevende leverancier van betaaldiensten. Dat betekent dat wij het beheren, verifiëren en verwerken van betalingen gemakkelijker voor je maken. En ja, dat betekent dat we je ook helpen jouw autorisatiegraad te verhogen.

Hier is hoe we kunnen helpen:

 • We geven je inzicht in jouw autorisatiegegevens en helpen je inzicht te krijgen in jouw beste mogelijkheden voor optimalisatie.
 • Wij kunnen internationale transacties voor jou vergemakkelijken. Wij maken het gemakkelijker om jouw internationale markt te beheren, door namens jou grensoverschrijdende betalingen te innen.
 • We helpen je bij het monitoren van transactiefraude – om jouw bedrijf en klanten veilig te houden.
 • Wij kunnen je advies geven over het voorkomen en minimaliseren van chargebacks, zodat je geen inkomsten misloopt door frauduleuze transacties.

Wij werken met duizenden bedrijven in heel Europa om betalingen mogelijk te maken – veilig, gemakkelijk en zo winstgevend mogelijk. Neem contact met ons op om te ontdekken hoe wij je ook kunnen helpen.