Nieuwe update 21.3: Thema Oliver, E-mail template editor en nieuwe btw-regelgeving EU

Sinds een week is het officieel zomer en om deze vrolijke en zonnige periode goed in te luiden hebben we een mooie update voor je. Ons team is namelijk druk geweest met het ontwikkelen van nieuwe functionaliteiten om jouw webshop nog vollediger en succesvoller te maken. Zo hebben we een nieuw thema ontwikkeld genaamd Oliver. Kenmerken van dit thema zijn onder andere een “bezorgen-wij-bij-jou-check” en een nieuwe productweergave. Misschien is dit hét thema dat perfect past bij jouw webshop. Probeer het snel uit!

 

Ook hebben we diverse nieuwe styling mogelijkheden toegevoegd voor de e-mails die je naar jouw klanten verstuurt. Denk aan het toevoegen van jouw logo en het aanpassen van kleuren. Zo maak je jouw communicatie nóg persoonlijker.

 

Daarnaast kun je vanaf nu volgens de nieuwe btw-regelgeving verkopen aan klanten uit andere EU-landen. Doordat producten in jouw webshop vanaf nu een btw-tarief in plaats van een btw-percentage hebben is het mogelijk om dit juist in te regelen in onze software. Lees snel verder en ontdek de voordelen voor jouw webshop.

 

Thema Oliver

Ben je actief in de horeca of food branche of bied je klanten voor andere producten de optie om deze te laten bezorgen met onze app ‘Bezorgen of afhalen’? Dan is het nieuwe thema Oliver een thema voor jou! Binnen het nieuwe thema Oliver kunnen jouw klanten namelijk een bezorgcheck doen door hun postcode in te vullen. Jouw klanten kunnen hierdoor gemakkelijk en snel zien of de producten in hun postcodegebied en op een bepaalde tijd bezorgd kunnen worden.

Maar thema Oliver is meer dan enkel een bezorgcheck. Door de ruime mogelijkheden in dit moderne thema is Oliver inzetbaar voor elke webshopeigenaar. Zo bevat thema Oliver een nieuwe productweergave, genaamd Contemporary. Deze productweergave heeft een eigentijdse look die aansluit bij het thema. Met de sticky fotoslider blijven afbeeldingen altijd binnen bereik zolang je je in de header bevindt; ook wanneer je veel informatie rechts van de slider hebt staan. Verder heb je de keuze of je attributen als losse, klikbare elementen wilt tonen, of dat je deze liever in een dropdown wilt tonen.

Deze nieuwe productweergave in combinatie met de focus op essentiële onderdelen van dit thema, zoals de bezorgcheck, maakt dat thema Oliver makkelijk te personaliseren is, terwijl een frisse en overzichtelijke uitstraling gehandhaafd blijft. Als webwinkelier heb je dan ook geheel de vrijheid om elementen van jouw webshop, zoals de footer of navigatie naar eigen smaak aan te passen. Zo kun je bijvoorbeeld zelf te bepalen hoe de menu-items voor de categorie- en paginaweergave getoond worden. Bovendien is het zelfs mogelijk om de bezorgcheck, die fungeert als header, te vervangen voor andere headerweergaves.

Nieuwsgierig geworden? Probeer Thema Oliver direct uit!

Let op: Om de bezorgcheck uit te kunnen voeren in thema Oliver, moet de app ‘Bezorgen of Afhalen’ geïnstalleerd en ingesteld zijn. Je vindt de app hier.

Probeer thema Oliver

Bekijk de handleiding

 

E-mail template editor

Het is al een tijd mogelijk om de nieuwe styling van de e-mails die je vanuit de onderhoudstool verstuurt naar klanten aan te zetten. Deze update bevat een nieuwe instelling waarmee je nog meer mogelijkheden hebt om je e-mails aan te passen.

Zo kun je afhankelijk van het type e-mail bijvoorbeeld het logo, de kleuren en teksten aanpassen, en daarnaast eigen HTML toevoegen.

Instellingen

Bovendien zijn alle e-mails die je naar klanten kunt sturen vanaf nu overzichtelijk op één plek terug te vinden. Je kunt de nieuwe e-mailinstellingen én alle e-mails vinden via:

Startpunt > Mijn Webshop > Instellingen > Lay-out > E-mails

Bekijk de handleiding

 

Nieuwe btw-regelgeving EU

In verband met nieuwe Europese regelgeving dien je als webwinkelier per 1 juli 2021 het btw-percentage van het land van de consument te gebruiken wanneer er een bestelling is geplaatst, mits jouw webwinkel over het drempelbedrag van € 10.000 jaaromzet heen gaat. Je kunt als webwinkelier zelf instellen of je voor Europese klanten het btw-percentage van het land van herkomst wilt berekenen. Het gaat enkel om consumentenbestellingen. Verkoop je zakelijk? Dan is deze nieuwe regelgeving niet voor jou van toepassing.

Hoe werkt dit in de praktijk?

Btw-tarief

Om het je makkelijk te maken om aan de nieuwe regelgeving te voldoen, hebben al jouw producten vanaf nu een btw-tarief bevatten in plaats van een btw-percentage. Voeg je nieuwe producten doe? Dan kun je zelf eenvoudig aangeven of dit product onder tarief ‘normaal’ valt of bijvoorbeeld onder een verlaagd tarief valt zoals fruit.

Voorbeeld: het is op dit moment voor een Belgische consument aantrekkelijk om een product in Duitsland te kopen omdat het btw-percentage daar lager is dan in België. In de nieuwe situatie betaalt de Belgische consument 21% btw over de aankoop in Duitsland omdat dat het geldende tarief is in België.

Let op: mocht je producten verkopen die in andere landen een ander btw-tarief hebben dan in België, dan dien je deze zelf aan te passen zoals zonnebrandcrème.

 

Instellingen

Je kunt het beleid rondom btw-percentages in onderstaande instellingen bepalen.

Ga in de onderhoudstool van jouw webshop naar Startpunt > Webshop > Instellingen > Bestelproces instellingen > Btw-tarief selecteren op basis van.

Hier heb je de keuze uit drie opties, namelijk:

  • Land van webshop

Dit is de standaard en werkt zoals het btw-percentage reeds in jouw webshop werkt. Vanuit het tarief wordt gekeken welk btw-percentage correspondeert met het land waarin jouw webshop is gevestigd.

Voorbeeld: een product heeft tarief ‘Normaal’ en jouw webshop bevindt zich in België. Dan zal voor het product het btw-percentage van 21% gebruikt worden.

  • Land waar de bestelling naartoe verzonden wordt

Deze optie heeft de Europese voorkeur wanneer jouw bedrijf boven het drempelbedrag uitkomt. Hierbij wordt het land waar de bestelling naartoe verzonden wordt gebruikt om het btw-percentage te bepalen.

Voorbeeld: Jouw klant bestelt vanuit Duitsland en wil zijn bestelling in Duitsland geleverd krijgen. Jouw webshop bevindt zich in België. In dat geval wordt 19% btw gehanteerd als jouw product in tarief ‘Normaal’ valt.

  • Land van de factuur

Hierbij wordt het land van het factuuradres van de klant gebruikt om het btw-percentage te betalen.

Voorbeeld: Jouw klant bestelt vanuit Duitsland en wil zijn bestelling in Duitsland geleverd krijgen. Zijn factuuradres is echter in België. Er wordt dan 21% btw gehanteerd als het product in tarief ‘Normaal’ valt.

Bekijk de handleiding