4 trends in e-commerce

Sinds de eerste coronagolf heeft de wereld van de e-commerce een enorme groeispurt doorgemaakt. De ontwikkelingen gaan nog steeds razendsnel, ook op het gebied van online betalingen. De innovaties volgen elkaar zo snel op, dat het bijna niet bij te houden is. Daarom doen wij dat voor je. In deze blog zetten we vier belangrijke trends op het gebied van online betalingen voor je op een rij: mobiel betalen, cross-borderbetalingen, platforms en achteraf betalen.

Trend 1: mobiel betalen krijgt steeds meer de voorkeur

Shoppen met je smartphone is inmiddels de normaalste zaak van de wereld. Maar eigenlijk zien we pas vanaf 2019 de focus verschuiven van desktop naar mobiel. Voorheen werd een smartphone vooral gebruikt om te kijken, het afrekenen gebeurde op de vaste computer of laptop. In twee jaar tijd is het aantal mobiele betalers verdubbeld.

Volgens de BeCommerce Payment Monitor gebruiken online shoppers in België nog steeds het liefst de laptop om online te betalen, maar de smartphone is in opmars: in de eerste helft van 2022 werd de smartphone voor een kwart van alle betalingen gebruikt, meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2018.

Trend 2: de grens over met cross-borderbetalingen

In de fysieke wereld kun je alleen de klanten bedienen die naar jouw winkel toekomen. De online wereld is veel groter. Die is op een bepaalde manier grenzeloos. Als jouw klant in een ander land woont en jou daarvandaan betaalt, spreken we over een cross-borderbetaling. Dat gebeurt steeds meer. Als ondernemer moet je wel op een aantal dingen letten: bepaal welke betaalmethode je accepteert (iDeal bestaat niet overal, om maar iets te noemen), welke valuta je hanteert en leer de lokale BTW-tarieven en wet- en regelgeving kennen. Bij CCV zijn we bekend met alle valkuilen. Dus mocht je internationaal willen gaan, neem gerust contact met ons op.

Trend 3: op een platform bereik je meer

De meeste webshops hebben geen miljoenenpubliek. Dan is het een uitkomst dat steeds meer grote webshops hun klanten met je willen delen. Bij de platformeconomie snijdt het mes aan twee klanten: webshops als bol.com en Amazon kunnen zo heel eenvoudig hun assortiment uitbreiden en jij kan meeliften op hun succes en krijgt in één klap een veel grotere afzetmarkt. Vraag je wel af wat het jou oplevert, want per verkoop betaal je een percentage van de opbrengst aan het platform. Jij verstuurt het product, de klant betaalt het platform en het platform betaalt jou, met aftrek van de fee.

Trend 4: achteraf betalen maakt shoppen leuker

>Buy now, pay later: door grote spelers als AfterPay is het online betalingen na je aankoop mainstream geworden. Fijn als je bijvoorbeeld een aankoop doet in de week dat je je salaris krijgt. Je ziet ook steeds meer payment providers deze functionaliteit aanbieden. Niet zo gek, want als betaalmiddel werkt het conversieverhogend: klanten gaan sneller over tot een aankoop. Het shopt namelijk net wat lekkerder als je niet meteen hoeft te betalen. En als je een artikel retourneert is er geen geld van je rekening gegaan. Je hoeft dus niet te wachten totdat het is teruggestort.

Zit er iets voor jou tussen? We helpen je graag

Grote kans dat jij als ondernemer een van bovenstaande vier trends rondom online betalingen al toepast. Maar doe je dat niet of zit je ergens aan te denken? Je kunt altijd onze hulp inroepen bij het inrichten van jouw cross-border site of Achteraf betalen-mogelijkheid. Wil je eerst nog wat meer weten? We hebben ook een uitgebreide whitepaper over De Toekomst van Betalen. Kom je er niet uit? Wij zitten altijd voor je klaar om al jouw vragen over e-commerce te beantwoorden.