Strong Customer Authentication (SCA)

Ontdek in deze gids alles wat je moet weten over SCA voor jouw online business.

Download je gids

Beperk fraude en verhoog je conversie door SCA te implementeren voor je online kredietkaartbetalingen. Als eigenaar van een bedrijf met een online aanwezigheid moet je je online betalingen configureren om je klanten een veilig en gemakkelijk betaalproces te kunnen garanderen.

Veilig en betrouwbaar

Maak betalingen voor je klanten veilig en betrouwbaar zonder in te boeten aan gemak voor de klant. De komende maanden zal bij online betalingen met de kaart steeds vaker een bericht verschijnen dat de betaling geweigerd werd, tenzij de klant via SCA geauthenticeerd werd.

Bij CCV hebben we de API aangepast om ervoor te zorgen dat de juiste informatie doorgestuurd kan worden naar de bank van de kaarthouder voor de uitvoering van de SCA. Onze API garandeerde ons al de mogelijkheid om te authenticeren met 3-D Secure, maar dankzij deze veranderingen zijn we ook gegarandeerd conform de PSD2-regels en -deadlines.

SCA implementeren biedt voordelen voor je bedrijf, namelijk:

 • Je klanten kunnen een transactie uitvoeren zonder bijkomende authenticatie.
 • Je draagt bij tot een veilige betaalomgeving en je beperkt fraude.

PSD2, SCA en 3DS2

Authenticatie is essentieel

Wat is het en waarvoor dient het?

Sterke cliëntauthenticatie (SCA) is de interpretatie van de PSD2-regels door het kaartschema. Met SCA kan het zijn dat je klanten de vraag krijgen om hun identiteit te bevestigen aan de hand van twee van de drie volgende methodes:

 1. Iets dat de klant heeft (wachtwoord, code)
 2. Iets dat de klant kent (token, smartphone)
 3. Iets dat de klant is (vingerafdruk, gezichtsherkenning)

Dit wordt ook twee-factor-authenticatie genoemd en deze authenticatie bevestigt dat de transactie legitiem is.

EMV 3DSecure (EMV 3DS) is een technologie die gecreëerd werd door de belangrijkste kaartschema's en die gebruikt kan worden om de sterke cliëntauthenticatie voor online kaartbetalingen te vergemakkelijken. Met deze nieuwe versie van 3DS kunnen je klanten een betaling uitvoeren zonder bijkomende authenticatie. Download de gids en lees meer over de verschillende versies en mogelijke vrijstellingen.

Online authenticatie verandert

As Online winkelen wordt steeds gebruikelijker en dus zal het landschap blijven evolueren, zodat het veilig blijft voor kopers.

Sterke cliëntauthenticatie (SCA) is vereist wanneer een gebruiker van een betaaldienst (cliënt) een elektronische betaaltransactie opstart.

De Europese Bankautoriteit (EBA) heeft toestemming gegeven voor flexibele handhaving van de regelgeving tot 31 december 2020. Alle uitgevers, verwervers, portalen, aanbieders van betaaldiensten en handelaars moeten vanaf die deadline klaar zijn om SCA te ondersteunen.

Om conform te blijven en om te voorkomen dat consumenten te maken krijgen met geweigerde elektronische transacties, moet je stappen ondernemen om de negatieve impact van deze veranderende regelgeving voor jouw omzet tot een minimum te beperken.

FAQ

 • Wat moet ik als bedrijf met een online aanwezigheid doen?

  Ben je klant van CCV? Contacteer ons via onlinepayments@ccv.eu of voor technische vragen over onze API via psp-support@ccvlab.eu.

  Als je een nieuwe klant van CCV bent, kan je contact opnemen met een van onze lokale kantoren.

  Contacteer een van onze collega’s om er zeker van te zijn dat je betaaloplossing correct geconfigureerd is om in overeenstemming te zijn met deze regelgeving. We informeren je over en helpen je met de acties die je moet ondernemen om je voor te bereiden en om de overeengekomen planning te respecteren.

  Wij begeleiden je bij de volgende stappen:

  1. welke versie van 3DSecure je best gebruikt (de technologie die SCA laat functioneren) en wat de nieuwe versie van 3DS betekent voor jouw bedrijf;
  2. welke vrijstellingen je misschien kan toepassen om een betere klantervaring te bevorderen en hoe je deze moet gebruiken;
  3. welke veranderingen voor jou zullen gelden voor de interface om het betaalproces te starten. Merk op dat deze interface misschien meer parameters nodig heeft dan je huidige interface;
  4. datums en termijnen om je betaalprocedure en website te testen;
  5. datum waarop het operationeel wordt.

  We moedigen je als handelaar aan om zo snel mogelijk plannen te maken, aangezien het zou kunnen dat er heel wat veranderingen nodig zijn. Dit zou een negatieve impact kunnen hebben indien geen actie ondernomen wordt.

 • Ik heb een webshop met CCV Shop, wat moet ik doen?

  In dat geval hoef je niets te doen. Vanaf 31 december 2020 zal CCV ervoor zorgen dat de SCA versterkt wordt op transacties via je bestaande software van CCV Shop. Er zullen meer details aan je klanten gevraagd worden om een probleemloze betaalervaring te bevorderen.

 • Ik heb een webshop zonder CCV Shop. Deze ondersteunt 3DS al.

  Als het softwareplatform van je webshop momenteel 3DS ondersteunt, kan het zijn dat er nieuwe informatie toegevoegd moet worden aan de opstart van de transactie. Met EMV 3DS kunnen je klanten een betaling uitvoeren zonder bijkomende authenticatie.

  CCV zal in de interfacedocumentatie aangeven welke informatie nodig is. Een extra voordeel: zo komen we een stap dichter bij de mogelijkheid voor klanten om vlot af te rekenen, en dus zonder dat een authenticatie door de kaarthouder vereist is.

 • Hoe zal CCV vrijstellingen beheren?

  Binnen de SCA zijn vrijstellingen voorzien voor handelaars, het type transactie enz. CCV werkt momenteel aan de implementatie van deze vrijstellingen in onze API-specificaties en zal deze documenten zo snel mogelijk beschikbaar maken.

Klaar om meer te weten te komen?

Wij helpen je met plezier

Merk op dat deze informatie vatbaar kan zijn voor interpretatie. Ben je op zoek naar deskundige hulp met betrekking tot PSD2 en SCA – om zo vlot mogelijk conform te blijven – neem dan vandaag nog contact met ons op. Wij zorgen ervoor dat betalingen veilig en betrouwbaar verlopen, zonder in te boeten aan gemak. Neem contact op en kom meer te weten.