Nieuwe wetgeving elektronisch betalen 

Overal elektronisch betalen vanaf 1 juli 2022

Vanaf deze zomer betaalt wie wil elektronisch in élke Belgische onderneming. Ondernemers zijn vrij hoe ze dit invullen: met een volledig uitgeruste betaalterminal of een betaalapp. Ook cash blijft een geldig betaalmiddel, maar de keuze moet er zijn. 

 • 2 op 3 Belgen is gefrustreerd wanneer ze niet elektronisch kunnen betalen
 • Elektronisch kunnen betalen is voor consumenten zelfs belangrijker dan de aangeboden service
 • Investeringsaftrek van 125% verlengd tot eind 2022

Hoe wij jou willen helpen

Feiten en cijfers

Hoe denken Belgische consumenten en handelaars over elektronisch betalen en de aankomende verplichting? Interessante cijfers en inzichten gebundeld.

Veelgestelde vragen

Deze nieuwe wet roept heel wat vragen op bij ondernemers. Wij trachten deze zo goed mogelijk voor jou te beantwoorden.

Ons advies

Mobiele betaalterminal: CCV Compact

Aanvaard elektronische betalingen waar en wanneer je dat wenst. Zo hoeven jouw klanten nooit onnodig te wachten en heeft jouw personeel alle vrijheid om de beste klantenservice te garanderen.

 • Groot touchscreen en handig formaat
 • Realtime inzicht in alle betalingen op de terminal en in jouw MyCCV-klantenportaal
 • Geschikt voor alle populaire betaalmethodes: (contactloos) betalen met een smartphone, smartwatch, QR-code, debet- of kredietkaart
 • Nu met gratis case, dockingstation en installatiekorting (t.w.v. € 125)
 • Tot eind 2022: investeringsaftrek van 125%

Advies nodig? Ontdek onze keuzehulp of betaalexperts

Gratis betaalapp: CCV Tap & Go

Deze betaalapp laat je toe om Bancontact QR-betalingen te aanvaarden, zonder de investering in een betaalterminal.

 

 • Gratis app en geen vaste kosten
 • Geen transacties = geen kosten
 • Enkel QR, geen kaartbetalingen
 • Altijd inzicht in je transacties

Vooral populair bij ondernemers met een jong doelpubliek, betalingen op verplaatsing of als een goedkope back-up voor een betaalterminal.

 

Advies nodig? Ontdek onze keuzehulp of betaalexperts

St.-Christophe-Wouter

Wouter - eigenaar St. Christophe

Wouter: "CCV is en blijft voor mij een lokaal verankerd bedrijf. Aangezien ik grote voorstander ben van lokaal ondernemen, betaalden klanten in mijn vorige zaak ook al met een betaalterminal van CCV. De service en voorwaarden waren erg gunstig, dus ‘never change a winning team’."

Bistro Iris

Kurt - eigenaar Bistro Iris

Kurt: “Wij hebben enkel positieve ervaringen met de mobiele betaalterminal CCV Compact en de CCV-medewerkers. Tot op heden verliep alles probleemloos en als er zich iets voordoet, weten we dat de hulplijn altijd bereikbaar is en ons met plezier verder helpt.”

't smiske

Pieter - zaakvoerder eetcafé 't Smiske

Pieter: "Elektronische betalingen aanvaarden op het einde van ons terras? Geen enkel probleem! De CCV Compact switcht vlot en automatisch tussen 4G en wifi. Dankzij het handige formaat hebben we de betaalterminal altijd op zak."

kine

Eva - kinesiste bij Kine+

Eva: "Bij ons in de praktijk kwam er vrij snel een betaalterminal. De vraag van patiënten om met de kaart te kunnen betalen was groot, maar ook was ik de vele administratie beu. De CCV Compact geeft ons de vrijheid om met alle therapeuten vlot betalingen te ontvangen in elke behandelingsruimte Bovendien is het een erg licht toestel dat snel werkt én betaalbaar is."

Pascaline - afslankconsulente

Ik organiseer regelmatig demonstraties met de Thermomix en ik merk dat steeds minder mensen (voldoende) cash geld op zak hebben. De pandemie versterkte dit effect en jaagt het aantal elektronische betalingen de hoogte in. Ik neem mijn mobiele betaalterminal dan ook overal mee naartoe. Hij is eenvoudig in gebruik en het transactieoverzicht is erg duidelijk! De betaalterminal laadt erg snel op waardoor je weinig tot geen tijd verliest als handelaar.

Welke elektronische betaalvorm kiezen en hoeveel kost het je?

 

Ervaring leert ons dat het veel ondernemers niet welke mogelijkheden er bestaan om elektronische betalingen te accepteren én welke kosten ze mogen verwachten. Wij leggen het je graag uit!

Veelgestelde vragen

Wij helpen je graag op weg met de meestgestelde vragen. Nog niet alles beantwoord? Klik dan op onderstaande link.

Contact

 

Voor alle ondernemingen in België. Belangrijk is te vermelden dat de verplichting niet alleen geldt voor ondernemingen in de gebruikelijke zin van het woord, maar ook voor vrije beroepen en verenigingen die op permanente basis economische activiteiten uitvoeren gericht op consumenten.

Benieuwd naar meer informatie omtrent deze wet?

De behoeften van elke onderneming zijn uniek. In sommige sectoren, bijvoorbeeld horeca, is de flexibiliteit van de betaaloplossing van essentieel belang. Anderen zoeken misschien naar mogelijkheden om op een vast afrekenpunt betalingen te ontvangen. Één ding staat vast: binnenkort aanvaardt elke Belgische ondernemer elektronische betalingen.

Bij CCV zijn wij er om je daarbij te begeleiden en helpen.  

 

Onze betaalexperts adviseren je graag!