Scan en go

Zelfbedieningswinkels

In een gedurfde zet van technologische grandeur gaan Microsoft en Amazon de strijd aan om de meest geavanceerde supermarkt te lanceren.

En die keuze voor een supermarkt is niet toevallig, want het zijn de grote supermarktketens die klanten vertrouwd hebben gemaakt met het concept van zelfbediening.

Zelfbediening vormt de spil van dit nieuwe initiatief.

Een oude trend opgepoetst voor een moderne wereld die we in 2019 steeds vaker zullen zien opduiken. De eerste zelfbedieningszuilen dateren van 1977 en sindsdien heeft dit concept een hele weg afgelegd, denken we maar aan de zuilen die we allemaal
wel eens gebruiken als we shoppen of om te bestellen en te betalen in een fastfoodrestaurant.

Veel Europese hotels hebben nu ook een selfcheck-in en in Dubai wordt het personeel aan de receptie zelfs vervangen door zuilen met het oog op een geautomatiseerde, zelfgestuurde service. We zullen deze trend wellicht ook in andere sectoren zien doorbreken.

christian-wiediger-626856-unsplash

De 'super'-supermarkten van Amazon en Microsoft

Amazon en Microsoft hebben plannen om het concept van winkelen naar nieuwe hoogtes te tillen met een systeem van camera’s, scanners en het internet der dingen om nieuwe functies aan te bieden. In de Go store van Amazon kunnen klanten 'gewoon wegwandelen': ze nemen gewoon wat ze nodig hebben en wandelen de winkel uit zonder te betalen. Hun aankoop wordt in een virtueel winkelmandje gelegd en betaald via hun Amazon-account zodra ze de winkel buitenstappen.

Microsoft pakt dit anders aan en creëert een nieuwe vorm van interactie tussen de klant en het product. Papieren labels worden vervangen  door digitale displays met informatie over de prijs, aanbiedingen en voedingswaarde van elk product. De displays kunnen ook gesynchroniseerd worden met het boodschappenlijstje van de klant zodat die meteen vindt wat hij zoekt. Reclame op de digitale displays is de volgende stap.

Aan het plafond bevestigde camera’s zamelen gegevens in, over de voorraad en de winkelgewoontes van de klanten bijvoorbeeld.

Trend 2 - Self-service

Bij McDonalds en soortgelijke restaurants worden zuilen dé manier om te bestellen. Vroeger had een restaurant misschien twee zuilen
en acht kassiers, maar nu is dat net omgekeerd en veel restaurants hebben nog maar één of twee kassiers.

Slimme handelaars gebruiken de zuilen ook om hun productportefeuille uit te breiden door hun online en instore ervaring te integreren. Veel handelaars hebben een heel ruim online aanbod en via de winkelzuilen kunnen ze nu beide takken van hun bedrijf samenvoegen en eindeloze winkelrekken creëren waarin de klant zich kan verliezen.

De zelfbedieningszuilen zijn vooral voordelig voor kleinere winkels, want die kunnen nu een ruimer assortiment aanbieden aan hun klanten, vooral als ze een fysieke winkel hebben en een online shop met een grotere productcatalogus.