Cadeaukaart en klantenkaart: hoe werkt het voor ondernemers?

Er worden jaarlijks miljarden cadeaukaarten verkocht. En ook spaar- en klantenkaarten zijn ongekend populair. Daar kun je als ondernemer dus maar beter aan meedoen. De kans dat jouw winkel vaker wordt bezocht wordt een stuk groter en je krijgt ook meer inzicht in je klant. Toch vragen  ondernemers zich soms af of het de inspanning wel waard is. Daarom gaan we in dit artikel in op de vraag wat er bij een cadeaukaart en klantenkaart zoal komt kijken.

Verschillen

Een cadeaukaart en een klantenkaart verschillen van elkaar. Een cadeaukaart werkt op basis van een werkelijke waarde in euro. Het is daarmee echt geld en de kaarthouder is anoniem. Er zijn ook enkele verplichtingen ten aanzien van de waarde en de geldigheidsduur.

Een klantenkaart (ook wel spaarkaart of loyaliteitskaart) werkt met een vergoeding in punten, korting of met coupons. Deze kunnen een tegenwaarde hebben in euro, maar dat hoeft niet. Bij een klantenkaart is de kaarthouder over het algemeen bekend. Een klantenkaart kan een willekeurige geldigheidsduur hebben en wordt frequenter gebruikt dan een cadeaukaart.

Samenwerking met het kassa-systeem

Voor ondernemers is het verschil tussen de kaarten belangrijk. Omdat een cadeaukaart een waarde in euro’s kent, kan deze als betaalmiddel geaccepteerd worden via bijna alle betaalterminals. Dat werkt eenvoudig: een ondernemer toetst het bedrag in en de consument betaalt. Ieder kassasysteem kan hiermee omgaan.

Voor een klantenkaart is dat complexer. Een korting of puntentegoed verandert namelijk het aankoopbedrag dat een klant moet betalen. Om dit automatisch te kunnen uitvoeren is een samenwerking met het kassasysteem handig. Dat zie je ook bij de Bonuskaart van Albert Heijn bijvoorbeeld. Als je deze scant, dan bekijkt het kassasysteem op welke producten je korting krijgt. Het te betalen bedrag wordt naar de betaalterminal gestuurd. Dit is erg praktisch maar voor kleinere ondernemers vaak kostbaar. Daarom zijn er ook andere mogelijkheden.

Alternatieven

Veel aanbieders van klantenkaart systemen, zoals Joyn, Piggy en CCV kiezen voor een smartphone of tablet in de winkel. Bij CCV hoeft dit overigens niet persé. Zo heeft de consument met CCV PlusPunt een smartphone app en de ondernemer alleen een QR code.

Cadeau- en loyaltykaarten kunnen door ondernemers op verschillende manieren aanvaard worden. Via het CCV Connect platform kan dat onder andere met een handige app, via de meeste betaalterminals en via een internet applicatie.

CCV Connect app

Veruit de meeste ondernemers gebruiken de app om de cadeaukaart of loyalty kaart van de klant te scannen. Met de app scannen ze de QR code op de kaart. Vervolgens kiezen ze het bedrag en wordt de kaart voor dat bedrag op- of afgewaardeerd. Het zijn slechts twee handelingen en de app kan op iedere smartphone of tablet draaien. De Connect app kan zelfs geactiveerd worden op de nieuwste generatie betaalterminals, zoals in dit korte filmpje te zien is.

Betaalterminals

Ondernemers die met veel personeel werken kiezen er vaak voor om de cadeaukaart via de betaalterminal te laten werken. Dit is makkelijk voor het personeel. We voorzien de kaart dan van een magneetstrook of chip.

Internet applicaties

Sommige ondernemers houden hun administratie en de verkopen bij op een laptop. Via het webportaal kan deze ondernemer dan een kaart op- en afwaarderen, maar ook andere gegevens zijn via het webportaal in te zien, zoals de uitbetalingen, de ingeleverde kaarten en bij loyalty ook de e-mailadressen van klanten, de leeftijd en de omzet.

Kassa-integraties

Grotere ondernemingen willen graag dat de cadeau- of loyaltykaart geïntegreerd is in hun webshop of kassasysteem. Dat kan door de kassaleverancier een integratie te laten maken met onze API. Omdat een kassa-koppeling bij cadeaukaarten ook mogelijk is via de betaalterminal (zie hierboven) is een uitgebreide integratie niet nodig.

Web-shop integratie

Een cadeaukaart betaling is vaak een deelbetaling. Dit betekent dat de klant nog een bedrag zal moeten bijbetalen, omdat het aankoopbedrag hoger is dan de waarde van de cadeaukaart. Om dit online goed te kunnen afhandelen zal de betaalverwerker van de cadeaukaart (CCV) gelijk moeten zijn aan de betaalverwerker van de andere online betalingen zoals iDeal. In beide gevallen zou dit CCV moeten zijn. In de praktijk zien we dat een lokale cadeaukaart vooral wordt ingezet om de winkels met een fysieke aanwezigheid in een stad te helpen.