Coronabon praktijkvoorbeelden: stimulering van de lokale economie via een cadeaubon of loyaltykaart

Lokale besturen spelen een belangrijke rol in de opstart fase na de coronacrisis. Veel besturen hebben daarvoor een relanceplan gemaakt. Een vast onderdeel van dat plan is het stimuleren van de lokale economie. Dit gebeurt vaak met een Corona-bon, zo adviseert ook de overkoepelende visie van Vlaanderen. CCV voorziet steden van de software om deze plannen tot realiteit te maken.

Praktijkvoorbeelden Coronabon

CCV heeft een ruime ervaring met stedelijke cadeaubonnen en getrouwheidskaarten. Het flexibele cadeaubon systeem CCV Connect houdt de drempels voor de consument en de handelaar/horeca-uitbater zo laag mogelijk. Hoewel veel gemeenten de cadeaubon inzetten als coronabon, hoeft het beslist geen tijdelijk initiatief te zijn. Veel steden grijpen de kans aan om een langdurige binding van inwoners en bezoekers met de stad te maken.

Welkom terug bon (Sint-Truiden): 20% cadeau van de gemeente

Sint-Truiden is met haar Shop-in-the-City concept een van de meest actieve steden in België. Met een deelname van ruim 350 handelaars profiteert zij al jaren van het initiatief van de stad. In de Corona periode heeft Sint-Truiden snel een aantal initiatieven opgepakt. Ze is met CCV actief aan de slag gegaan om een webshop op te tuigen waar inwoners 20% extra voordeel krijgen als zij een coronabon kopen. Deze bon kan alleen lokaal besteed worden. Na de Welkom terug bon heeft Sint-Truiden nu ook de Aan Tafel bon gelanceerd, die specifiek gericht is op de horeca. In een periode van een maand is voor ruim €750.000  aan bonnen verkocht. De gemeentelijke bijdrage hieraan is tot dusver €150.000. Door deze actie stroomt er veel geld naar lokale handelaars.

Stadstegoed (Harelbeke) of Buylocal (Bertrix): eenvoudig en voordelig

Stadstegoed en Buylocal zijn vergelijkbare initiatieven van respectievelijk CCV en Joyn. Het is een snelle manier om een lokale coronabon op te zetten. Beide platformen stimuleren de samenwerking tussen inwoners en handelaars. Inwoners kunnen online een cadeaubon kopen en die lokaal besteden bij de deelnemende handelaars. Gemeenten en steden die zelf al initiatieven hebben genomen kunnen zich ook aanmelden. Het is een extra mogelijkheid die snel opgezet kan worden en past prima naast bestaande initiatieven. De gemeente Bertrix heeft in korte tijd reeds veel bonnen weten te verkopen.

Puurs-Sint-Armands : eXtrabon van 20 euro met korting

In Puurs-Sint-Armands zijn kortingscodes verzonden naar ieder inwoner van de stad. Met de kortingscode kunnen de inwoners van de stad een cadeaubon kopen. De korting op de aanschaf van een coronabon is eenmalig €10. Daarbuiten zijn er voor bepaalde doelgroepen ook kortingscodes met specifieke voorwaarden. Bijvoorbeeld aan gezinnen met lage inkomens. Deze gezinnen hebben met hun code een volledige gratis bon kunnen “aankopen”. Het voordeel van deze aanpak is dat de stad alleen betaalt als het geld ook echt wordt uitgegeven.

Stad Kruibeke: bij aanschaf altijd een horecabon cadeau

Inwoners van Kruibeke kopen online een waardebon met een door de stad toegezonden kortingscode. Bij het aankopen van de waardebon krijgt de consument gratis eenmalig een horecabon. De waarde van deze horeca cadeaubon is afhankelijk van de aankoop van de eerste bon. Kruibeke zorgt er op deze manier voor dat de gelden lokaal worden besteed en dat de horeca nog eens extra wordt gestimuleerd.

Stad Nieuwpoort: 10% koopkracht actie 

Stad Nieuwpoort kiest met haar visie ook voor de lange termijn en gaat in september korting geven op basis van het aankoopbedrag in de stad. De stad gebruikt daarvoor de loyalty module van CCV. De consument hoeft niet vooraf een bon aan te kopen, maar krijgt 10% korting op aankopen in de stad. Er worden tenminste twee doelgroepen met handelaars gemaakt. Eén groep retail handelaars en één groep horeca. De korting verkregen in de retail kan besteed worden in de horeca en vise versa. Doordat iedere inwoner of tweede verblijver via de kaart punten kan sparen, kunnen de stad en handelaars eenvoudig promotionele acties doen op momenten dat het bijvoorbeeld rustig is in de stad. Ook hebben de handelaars meer inzicht in het bestedingspatroon in hun zaak. Lees meer over de 10% koopkrachtactie.

Stad Ieper: gericht op de lange termijn

Ieper heeft tien verschillende doelgroepen van inwoners gemaakt. Op basis van de gezinsgrootte krijgt ieder huishouden een cadeaubon van de stad van 25 euro met een extra 10 euro per gezinslid. Daarnaast wordt er onder de inwoners een getrouwheidskaart verstrekt. Dit is gestart in september 2020. Ieper brengt via het cadeaukaart programma extra veel geld in de lokale economie en stimuleert lokaal shoppen.

Dendermonde: 20% korting

Om handelaars en horecazaken extra te ondersteunen naar aanleiding van corona lanceerde de stad speciale Dendermondse cadeaubonnen met 20 % korting. De promotie actie is inmiddels beëindigd, maar inwoners kunnen nog steeds de cadeaubon van de stad kopen.