De bestrijding van terrorismefinanciering en witwassen is reeds jaren een belangrijk thema binnen de Europese financiële sector. In 2021 en 2022 zijn deze regels voor betaaldienstverleners verder aangescherpt. De wetgever wil daarmee situaties voorkomen dat illegaal verkregen contant geld bijvoorbeeld wordt gebruikt om cadeaukaarten te kopen en vervolgens weer kunnen worden gebruikt voor de aankoop van producten.
Gebruik tot 150 euro
Een van de aanscherpingen waar betaaldienstverleners rekening mee moeten houden is de waarde van een cadeaukaart. Zonder identificatie en verificatie van de gebruiker is de waarde teruggebracht naar 150 euro. Voor u als gebruiker van het CCV Connect platform is het goed om te weten dat dit bedrag standaard staat ingesteld.
Als een algemene cadeaukaart gebruikt wordt voor online aankopen gelden er nog specifiekere vereisten. In het geval van een online aankoop van boven de 50 euro zouden klanten hun naam, adres, woonplaats en een kopie van hun paspoort of identiteitsbewijs moeten verstrekken bij een cadeaubon-betaling. Omdat dit niet werkbaar is hebben veel betaaldienstverleners het maximum voor het inwisselen van een cadeaukaart op 50 euro gezet. Zo ook de online betaaldienst van CCV.
Geldigheidsduur
In tegenstelling tot Nederland, zijn er in België geen wettelijke regels over de geldigheidsduur van een cadeaubon. Als algemeen uitgangspunt geldt in België dat bij de verkoop van de cadeaubon duidelijkheid moet worden verschaft over de geldigheidsduur. Dit betekent niet dat er op de cadeaubon altijd een uitgiftedatum of geldigheidsdatum vermeld moet staan. Het is in orde als de geldigheidsduur voor alle partijen duidelijk is en deze kan worden nagegaan.
Het Connect platform biedt de mogelijkheid om de geldigheid en de actuele waarde eenvoudig te controleren. Dit kan een consument doen door de QR code te scannen met de camera van zijn smartphone of om rechtstreeks naar het saldo portaal van de uitgever van de cadeaukaart te gaan.
In Nederland geldt voor cadeaukaarten vanaf 1 januari 2022 een wettelijke minimale geldigheidsduur van 2 jaar. Er kunnen zich aan aantal situaties voordoen die leiden tot een bepaalde geldigheidsduur.
- Een cadeaukaart is minimaal 2 jaar geldig (dit is de standaard);
- Een cadeaukaart is tenminste 5 jaar geldig. Dit geldt als er alleen een uitgiftedatum vermeld is en er verder geen verwijzing is naar bijvoorbeeld een website of voorwaarden waarmee de consument de geldigheidsduur kan achterhalen;
- Een cadeaukaart is onbeperkt geldig als zowel de uitgiftedatum als de vervaldatum niet te achterhalen zijn;
- Een cadeaukaart die voor 31 december 2021 is gekocht kan een geldigheid van 1 jaar hebben;
- Een cadeaukaart die voor een tijdsgebonden evenement kan een kortere duur hebben (uitzondering).