Hoogstraten digitaliseert: cadeaubon 2.0

Hoogstraten (21.000 inwoners), gelegen in het meest noordelijke puntje van België tegen de grens met Nederland, heeft sinds 2021 een samenwerking met CCV. We vroegen Heidi Goossens (van Toerisme Hoogstraten) naar deze samenwerking en het succes van de lokale cadeaubon.

Wat is de aanleiding geweest om te starten met een nieuwe lokale cadeaukaart?

In samenwerking met VVV Hoogstraten startte stad Hoogstraten al in 2009 met de verkoop van een overkoepelende cadeaubon voor Hoogstraten. Vanaf het begin was deze cadeaubon een enorm succes. Jaar na jaar steeg het aantal deelnemende ondernemers en de omzet. Na een tiental jaren was het echter tijd om deze papieren cadeaubon en de bijkomende administratie naar een hoger niveau te tillen. Hoogstraten is een stad die de laatste jaren – op alle beleidsdomeinen – sterk in ontwikkeling is. Het moment was rijp om mee op de digitale trein te springen en een nieuw hoofdstuk te schrijven: Cadeaubon Hoogstraten 2.0.

Hoe zijn jullie bij CCV Connect terecht gekomen?

Tijdens de eerste coronagolf ondervond VisitHoogstraten al snel de noodzaak van de digitalisering van haar producten en diensten. Hoewel het toeristisch infokantoor een tijd lang niet meer toegankelijk was, nam de vraag naar toeristische producten (fiets- en wandelkaarten, lokale producten, cadeaubonnen, … ) alleen maar toe. VisitHoogstraten ontwikkelde daarom een webshop. Hiervoor vonden we een handige en gebruiksvriendelijke tool via CCV. Later ontdekte we ook dat CCV andere producten zoals digitale cadeaukaarten aanbiedt. Aangezien onze ervaringen met de webshop positief waren, hebben we contact opgenomen voor een eerste kennismaking.

Wat hebben jullie gedaan om de nieuwe cadeaukaart bekend te maken bij de ondernemers?

Vanaf het begin hebben we de ondernemers betrokken bij de ontwikkeling van deze digitale cadeaubon. Door middel van een participatietraject met alle stakeholders werd de nieuwe digitale cadeaubon gerealiseerd. Ook vanuit de ondernemers werd immers al eerder de vraag gesteld om de initiële cadeaubon te digitaliseren. Het sprak dus voor zich dat Stad Hoogstraten de ondernemers als volwaardige partners meenam doorheen het traject. Het zijn de ondernemers die van in het begin mee moeten zijn om het verhaal te doen slagen: zij werken dagdagelijks met de cadeaubon, zij ontvangen de klanten, zij krijgen vaak de rechtstreekse feedback. Zij zijn één van de belangrijkste schakels in het digitale verhaal. Het was bijgevolg voor Stad Hoogstraten nooit de bedoeling om de nieuwe cadeaubon als afgewerkt product te presenteren aan de ondernemers, maar kwestie van ze deel te laten uitmaken van de nieuwe toekomst.

Hoe is het ontvangen door de ondernemers?

Onbekend maakt onbemind. Ook zo bij de aanvang van de nieuwe cadeaubon. Hoewel de ondernemers vanaf het begin betrokken werden in het traject, was de start toch spannend. Uiteraard was er veel vertrouwen in het product, maar het vraagt tijd om het effectief zonder kinderziektes geïmplementeerd te krijgen in je eigen zaak, om al je personeel mee te krijgen en om al je klanten te overtuigen van de meerwaarde. Gelukkig bleek de drempel al snel veel lager dan gedacht: het systeem is gebruiksvriendelijk en zeker administratief heeft het heel wat voordelen voor de ondernemers. Eens we waren vertrokken, ging het dan ook zeer snel. Na een jaar mogen we stellen dat de ondernemers uitermate tevreden zijn.

Hoe hebben jullie het hele traject met CCV ervaren?

Stad Hoogstraten heeft aan CCV een zeer betrouwbare partner. De opstart gebeurde midden in de eerste coronagolf. Vergaderen met de stuurgroep, de voorstelling aan de grote groep ondernemers, de contacten, … alles verliep digitaal. Dit is een hele uitdaging en niet altijd bevorderlijk voor de communicatie, voor de timing, voor de kwaliteit van de presentatie of voor het kweken van vertrouwen bij alle partijen. Toch zijn we er in geslaagd om het traject op deze manier zonder te veel kleerscheuren te doorlopen. Eens gelanceerd en operationeel waren we bij VisitHoogstraten snel vertrokken. De vragen en issues die gaandeweg boven kwamen werden opgevangen door support en behandeld. In het begin was het wat zoeken naar elkaar, maar geleidelijk aan liepen de contacten vlotter en sneller.

Voor de webshop werken jullie samen met de firma Insiting. Hoe is de integratie verlopen? Wat was jullie idee hierbij?

Onze keuze om de webshop te ontwikkelen met Frontier (nieuwe naam van Insiting) komt voort uit het feit dat VisitHoogstraten gelijktijdig met de lancering van de nieuwe cadeaubon ook een geheel nieuwe website lanceerde: www.visithoogstraten.be. Voor deze nieuwe website voorzagen we enkele nieuwe functionaliteiten waaronder de webshop. We hebben Frontier en CCV rechtstreeks met elkaar in contact gebracht. De integratie is een zeer technische aangelegenheid en zo vakspecifiek dat dit best door de specialisten van beide firma’s verloopt én in nauw overleg met de financiële diensten van de stad. Een webshop is een zeer gevoelige materie en gaat gemoeid met een grote geldstroom, dus het was voor de Stad enorm belangrijk dat dit feilloos geïntegreerd werd. Dat verliep niet altijd zonder slag of stoot. De communicatie tussen de verschillende partijen verliep niet altijd even vlot, plug-ins wringen al eens tegen, maar de eerste fouten werden er steeds uitgefilterd en rechtgezet. Ondertussen kunnen we zeggen dat de webshop werkt zoals het moet. Het publiek heeft de weg er naar toe snel gevonden en dagdagelijks loopt er wel een bestelling binnen.

Hebben jullie nog plannen naar de toekomst toe ?

Aan het einde van dit jaar, dan zijn we ongeveer anderhalf jaar actief, zullen we door de voorraad van onze eerste kaartjes (10.000 stuks) doorzitten. We plannen momenteel een nieuwe bestelling. Na onze eerste ervaringen zullen we hier en daar al enkele zaken finetunen om de Cadeaubon Hoogstraten nog sterker in de markt te zetten. We stappen over van de plastic card naar een paperboard kaart en brengen nog wat verbeteringen aan bij de geschenkverpakking. Deze aanpassingen komen er opnieuw na overleg met de ondernemers en de feedback van het publiek.