Mantelzorgpas meest gebruikt als mantelzorg waardering

Veel gemeenten willen mantelzorg extra belonen. Door het uitgeven van een mantelzorgpas is dit makkelijk te regelen. Een mantelzorgpas is een cadeaukaart of kortingsbon waarmee je de mantelzorgers extra in het zonnetje zet. De cadeaukaart is lokaal te besteden, waardoor ook de lokale bedrijven worden gesteund. Voor een gemeente heeft dit een aantal voordelen. Zo krijgt de lokale middenstand een extra impuls, maar ook het geld dat niet wordt uitgegeven blijft in de gemeentekas.  De mantelzorg-cadeaukaart is daarmee voor steden en gemeenten een mooie manier om efficiënt die belangrijke blijk van waardering te geven.

 

Mantelzorgpas populair

Vrijwel alle gemeenten in Nederland bieden een vorm van mantelzorgwaardering aan. MantelzorgNL heeft dit in kaart gebracht. Een kortingsbon of pas wordt door de meeste gemeenten gebruikt die mantelzorgwaarding aanbieden (ca 55%, blauw), hier wordt de voorkeur aan gegeven boven contant geld (45%, oranje).

Bron: Mantelzorg.nl

 

 

 

Voorbeelden mantelzorg compliment

Veel gemeenten waarderen de inzet van mantelzorgers. Zij laten dat blijken via een jaarlijkse mantelzorgwaardering, ook wel een mantelzorgcompliment genoemd. Gemeentes in Nederland krijgen hiervoor budget, dat zij naar eigen inzicht mogen inzetten. De invulling verschilt daardoor per gemeente. De mantelzorgwaardering kan bijvoorbeeld bestaan uit een geldbedrag, kortingsbonnen of een bijeenkomsten voor mantelzorgers.

  • In de gemeente Den Haag krijgen mantelzorgers de mogelijkheid om cadeaus uit te zoeken in een webwinkel. Er kunnen cadeaus uitgezocht worden tot een waarde van 100 credits
  • De gemeente Emmen heeft onlangs een kortingspas geïntroduceerd, waarmee ze profiteren van acties en kortingen bij lokale winkeliers, bijvoorbeeld een tweede kopje koffie gratis.
  • De gemeente Arnhem heeft haar mantelzorgcompliment ingevuld met de ‘Dit Is PAS Arnhem – cadeaukaart’ van CCV. Mantelzorgers krijgen een cadeaukaart ter waarde van € 175,00. Deze cadeaukaart is bij ca 60 winkels en horecazaken door heel Arnhem te besteden. Enkele bedrijven geven bovenop het besteedde bedrag nog een extra korting of presentje.

Mantelzorg vriendelijke werkgevers

Werk combineren met mantelzorg is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld! Gemiddeld 1 op de 4 werknemers combineert werk met mantelzorgtaken. Steeds meer werkgevers staan open voor deze belangrijke bijdrage die hun medewerkers willen leveren. Werkenmantelzorg heeft daarom in een stappenplan beschreven hoe organisaties dit kunnen aanpakken.