Hoe steden en gemeenten via een geschenkbon lokale winkeliers helpen

Veel dorpen en steden willen de lokale handel stimuleren in deze moeilijke tijd. Winkels hebben het moeilijk en verwachten actie van het lokale bestuur. Hoe kun je als stad of gemeente eenvoudig via een geschenkbon de lokale winkeliers helpen?

Stadstegoed: een online geschenkbon voor alle inwoners

Voorheen werd er lang gediscussieerd over de noodzaak van lokale shopinitiatieven of de introductie van een stadspas. In deze crisisperiode zetten steden en gemeenten nu versneld deze stap. CCV biedt hiervoor met Stadstegoed een platform, dat eenvoudig werkt voor zowel stad, gemeente, ondernemer als inwoners.

De uitdagingen van een stad

We komen uit een situatie waarbij online shoppen al een bedreiging was voor de lokale handel. Daarbovenop is nu Corona gekomen. Ondernemers moeten nu versneld de digitale stap maken om fallissement te voorkomen. Ze hebben echter niet altijd de mogelijkheden of ze zijn online niet zichtbaar. Ook leegstand en veroudering van de winkelbezoeker is een probleem voor veel gemeenten. Dit zien we vooral in de kleine en middelgrote steden. Grotere steden hebben hetzelfde probleem maar het evenwicht is daar anders. Daar is het de uitdaging om mee te gaan met de tijd en niet het zoveelste ketenbedrijf in de stad te openen dat concurreert met de lokale handelaar.

Hoe zorgt een stadsbestuur ervoor dat een geschenkbon echt lokaal besteed wordt?

Winkeliers hebben niet altijd de mogelijkheden om een terugval aan te pakken. Het opzetten van een lokale community is daarom noodzaak. Ook een stadsbestuur heeft alle belang bij een vitale binnenstad.  Het lukt individuele winkels niet alleen om mensen naar de stad krijgen. Samen is dit wel te bereiken. Het Belgische Sint-Truiden en het Nederlandse Roosendaal zijn daar mooie voorbeelden van.

Het gaat daarbij niet zozeer om de hoeveelheid mensen die naar de stad komen, maar om inwoners te overtuigen om geld uit te geven in de stad!  Met grote evenementen kan het immers druk zijn in de stad, maar wordt er toch relatief weinig besteed. Het is daarom belangrijk om de  shoppende mensen te bereiken! Die nemen namelijk ook nog eens een lunch of nuttigen iets van de lokale horeca. Dit kan door een lokale geschenkbon te introduceren.

Lokaal bestuur: kies voor duurzaamheid en buig budgetten om

Budget ombuigen: lokale bestuurders kunnen de financiële middelen voor gecancelde evenementen op een andere manier inzetten. Deze budgetten vallen nu vrij en kunnen ingezet worden om de lokale handel te stimuleren. Het centrummanagement kan het budget spreiden zodat inwoners nog steeds voordeel hebben en ook kunnen shoppen op de (rustige) tijdstippen die hen het beste passen.

Duurzaamheid: Het is niet altijd nodig om iets gratis te geven. Kies voor duurzaamheid. Je kunt veel geld uitgeven aan iets wat van korte duur is, maar met Stadstegoed heb je voor de hele gemeente voor 1500 euro een complete oplossing.  Stadstegoed is een 1 op 1 oplossing, er zit geen beperking op het aantal deelnemers. Een toename leidt ook niet tot extra kosten.

Welke vragen krijgt CCV van steden en gemeenten ?

Sommige steden en gemeenten hebben een binnenstadsmanagement. Zij hebben veel kennis van de stad en weten goed waar behoefte aan is. Wat we veel tegenkomen is dat ze CCV betrekken in de mogelijkheden om de lokale economie te stimuleren. Ze zoeken manieren voor de lokale besteding van geld en willen daar ook zekerheden voor. Daarnaast zoeken ze een laagdrempelige oplossing voor consumenten en ondernemers. Dit heeft CCV ertoe gezet om met Stadstegoed te komen. Met Stadstegoed levert CCV de software voor het stadsbestuur, binnenstadsmanagement of centrummanagers om een lokale community te creëren en ondernemers te helpen.

Stadstegoed inzetten om lokale winkelier te promoten

Met Stadstegoed hebben we gekozen voor een iets meer individuele aanpak binnen een stad of collectief. De cashflow is namelijk belangrijk voor de winkelier. We bieden daarom de  zekerheid dat de geschenkbonnen die verkocht worden, ook bij die lokale ondernemer ingeleverd worden. Dit kan eenvoudig door een QR code te scannen met de Connect app van CCV.
De kracht zit dus in de gezamenlijke aanpak van de gemeente en de individuele ondernemers. De aanpak maakt het mogelijk om stadsbreed uit te rollen én biedt iedere ondernemer de mogelijkheid om zijn eigen zaak te promoten. Stadstegoed kan de start zijn voor een blijvende mogelijkheid om de stad en de lokale handel te promoten.

Gemak en eenvoud voor gemeenten

Vaak wil een stadsbestuur niet dat een commerciële partij zich mengt in het beheer van gelden. Daarom geven we vanuit CCV de gemeente alle vrijheid. We bieden een eenvoudige tool aan voor gemeentes om dit zelf te doen, tegen minimale werkzaamheden. Ook vinden gemeenten het vaak lastig om voor ondernemers in te schatten hoeveel werk het is. We hebben het nu zo ontworpen dat wij voldoende hebben aan een lijst met deelnemende ondernemers. CCV doet de rest. Lees meer over de 5 stappen om met Stadstegoed live te gaan.

Werkt Stadstegoed ook naast de huidige cadeaubon die sommige steden bieden? 

Stadstegoed kan een aanvulling zijn voor ondernemers of gemeenten die al een eigen cadeaubon of stadspas aanbieden. Ondernemers hebben vaak de mogelijkheid niet om een cadeau- of waardebon op een veilige manier online aan te bieden. Vaak dienen hiervoor contracten afgesloten te worden. CCV biedt via de stad nu deze mogelijkheid. Het is daarmee geen concurrentie voor bestaande stadspassen en kan er uitstekend naast bestaan.