Verhoging limieten contactloos betalen helpt in strijd tegen Corona

Goed nieuws: na Nederland verhoogt ook België de transactielimiet van contactloze betalingen! Vanaf dinsdag 14 april zullen consumenten hun pincode pas moeten invoeren bij een contactloze betaling van meer dan 50 euro, zo meldt bankenfederatie Febelfin. Tot op heden is dit het geval bij een bedrag boven 25 euro. Consumenten en ondernemers hoeven hiervoor geen actie te ondernemen aangezien de verhoging automatisch wordt ingevoerd.

Dimitri Beck
In Nederland werd de maatregel een tijd geleden al ingevoerd zodat mensen de terminal minder moeten aanraken. In België duurde het wat langer, maar vanaf 14 april worden de betaalterminals ook hier stapsgewijs aangepast.


“Wij riepen de sector op 26 maart op om dringend werk te maken van de verhoging van de limiet voor contactloze betalingen zonder pincode. Dit is de enige juiste beslissing. We blijven wel vragende partij om een Belgische Betaalvereniging op te richten, naar het voorbeeld van Nederland. Zo kan de sector in de toekomst sneller ingrijpen”, zegt CEO Dimitri Beck.

 

Om de verspreiding van het coronavirus in te dijken, vragen handelaars om zo veel mogelijk digitaal te betalen. Contactloos betalen is niet alleen veilig maar ook hygiënisch: mensen raken het toetsenbord van de betaalterminal namelijk niet aan.

Een andere limiet voor contactloos betalen, de zogeheten cumulatieve limiet, wordt ook verhoogd  van 50 euro naar 100 euro. Deze cumulatieve limiet is van toepassing op meerdere contactloze betalingen zónder pincode achter elkaar. Banken zullen eventueel misbruik van gestolen of verloren contactloze bankpassen zónder pincode tot de hogere limieten blijven vergoeden.

Bron: Febelfin