Hoe stem je jouw verzorgingsaanbod af op de routines van je klanten?

make-up-borstels-1920x1280.jpg

De beautysector wordt gekenmerkt door heel wat concurrentie. Als je klant niet helemaal tevreden is van jouw behandeling, zal hij of zij de volgende keer gewoon een ander salon binnenstappen. Maar hoe zorg je ervoor dat je klanten graag bij jou terugkomen? Bezorg hen een wow-moment! Geef hen persoonlijk advies, helemaal op maat van hun behoeftes en noden. Als je hen producten kan aanraden die hen echt een meerwaarde bieden, heb je ze ongetwijfeld voor jou gewonnen.

In deze blogpost ontdek je hoe je jouw aanbod het best kan afstemmen op de rituelen van je klanten.

1 Definieer je visie en pas er je communicatie op aan
2 Zorg voor een gevarieerd assortiment
3 Ga in zee met de juiste leveranciers
4 Besteed tijd aan de interactie met je klanten
5 Benut de kracht van influencers
6 Ga een stapje verder
7 Organiseer workshops
8 Vraag feedback

1 Definieer je visie en pas er je communicatie op aan

De eerste stap naar een uitmuntende klantenervaring, is het aantrekken van de juiste doelgroep. Communiceer daarom duidelijk je aanbod en werkwijze op je website en sociale mediakanalen. Dit om ervoor te zorgen dat je klanten weten wat ze kunnen verwachten en er achteraf geen discussie of ontevredenheid rijst uit onverwachte hoek.

Waar hecht jij als schoonheidsspecialist belang aan? Vegan en natuurlijke producten? Betaalbare producten? Of ben je toch eerder voorstander van duurdere merken? Laat duidelijk blijken waaraan jij de voorkeur geeft en waarom. Besef ook dat je hoe dan ook je doelgroep duidelijk moet afbakenen. Het is belangrijk dat je uitstraalt wie je bent en waar je voor staat, maar hou er ook rekening mee dat, wat je visie ook is, je sowieso niet iedereen zal kunnen overtuigen.

Vinden je klanten het fantastisch dat je hen betaalbare, maar kwaliteitsvolle producten aanraadt uit kruidenierszaken? Pas je communicatie hier dan op aan, door onder andere de nieuwe retailer must-haves aan te kondigen op je sociale mediakanalen en in je nieuwsbrief. Met deze insteek zal je veel studenten aantrekken of mensen die op zoek zijn naar een betaalbare dagelijkse verzorging. Ligt je focus meer op dure merken? Dan ziet je doelgroep er wellicht anders uit.

2 Zorg voor een gevarieerd assortiment

Als beauty professional heb je veel ervaring met het uitvoeren van allerhande schoonheidsbehandelingen, en weet je dat iedereen een ander huid- of haartype heeft. Ga met je achtergrondkennis aan de slag en gebruik die om je klant een zo persoonlijk mogelijke behandeling te geven. Is het de eerste keer dat je de klant verzorgt? Analyseer dan grondig de huid en/of het haar. Vraag of er allergieën zijn waar je rekening mee moet houden en wat de verwachtingen zijn, zodat je met de producten werkt die het meest aan die wensen voldoen.

Aarzel niet om tijdens de behandeling te polsen naar bepaalde dagelijkse routines. Heeft je klant ‘s ochtends veel of weinig tijd? Als er weinig tijd is, kan je misschien aanraden om telkens een toilettasje bij te hebben met enkele essentials in handige formaten. Zo is er op die manier ook onderweg nog wat tijd voor een goede dagelijkse verzorging. Denk bijvoorbeeld aan een hydraterende dagcrème, verfrissende lotion tijdens de zomermaanden, herstellende haarolie, etc. Schaaf je eigen kennis bij en ga actief op zoek naar de producten die het best bij jouw klanten passen.

3 Ga in zee met de juiste leveranciers

Een van de knopen die je als uitbater van een schoonheidssalon moet doorhakken, is de keuze van de juiste leverancier. Hierbij zijn je visie, het hoofddoel van je bedrijf, je kernwaarden en je doelgroep doorslaggevende factoren.

De eerste stap in je zoektocht naar de beste leverancier, is online research. Zoek online welke producten trending zijn en goede reviews behalen. Vraag daarna zoveel mogelijk catalogi op zodat je prijzen kan vergelijken. In een volgende stap is het aan te raden om beurzen te bezoeken, zodat je de kans krijgt rechtstreeks contact te onderhouden met je leveranciers en ziet of hun visie ook strookt met jouw concept.

4 Besteed tijd aan de interactie met je klanten

Wil je de rituelen van je klanten door en door kennen? Dan is het onontbeerlijk om in te zetten op community management en social listening. Treed in dialoog met je klanten en vraag wat hun favoriete producten, looks en beauty problemen zijn. Wees hun persoonlijke adviseur en verwerk hun antwoorden in de content die je deelt.

Je kan je content algemeen houden, door in je nieuwsbrief relevante trends of de laatste nieuwtjes te verspreiden, bijvoorbeeld: 5 tips voor bad hair days. Maar als je een logboek bijhoudt van je klanten, met hun specifieke problemen of voorkeuren, kan je hierop inspelen en kan je hen tips op maat meegeven via persoonlijke berichten op Messenger, Instagram of e-mail. Je kan hen zo ook op de hoogte houden van nieuwe producten, waar ze zeker fan van zullen zijn. Ontdek meer over hoe je online met jouw salon kan uitpakken, in ons trendrapport.

Luister bovendien naar wat je klanten te zeggen hebben op social media. Neem de tijd om reviews te lezen die ze achterlaten over bepaalde producten en beautysalons. Zijn die positief? Verzamel zoveel mogelijk informatie en verwerk de feedback in je eigen dienstverlening.

Make-up-600x400.jpg

5 Benut de kracht van influencers

Net zoals in elke sector, is het in de beautywereld heel belangrijk om je communicatie te ondersteunen met inspirerende visuals. En wat werkt inspirerender dan eigen foto’s van de mensen die je hebt opgemaakt? Maak er een gewoonte van om na elke behandeling een foto te nemen en vraag natuurlijk toestemming om die op je eigen kanalen te delen, zeker in je Instagram Stories.

Voorzie de foto’s telkens van een korte omschrijving van wat je precies hebt gedaan. Moedig de klanten die je hebt behandeld, ook aan om de foto’s die jij post te delen op hun eigen profiel. Op die manier breid je je eigen netwerk uit en vorm je de basis voor je influencer marketing. Wil je het grootschaliger aanpakken? Dan kan je je influencers vragen om eens een product voor je te reviewen, dan krijg je bereik in ruil voor feedback.

6 Ga een stapje verder

Probeer een stapje verder te gaan dan de doorsnee salonuitbaters. Zorg ervoor dat je interieur perfect past bij je visie en missie. Werk je bijvoorbeeld uitsluitend met natuurlijke producten? Dan ondersteunt een ruimte met planten die uitstraling. Ook de muziek die je afspeelt, is belangrijk. Heb je een eigen beauty playlist op Spotify of pols je op voorhand naar de muziekvoorkeur van de klant?

En wil je echt nog een stap verder gaan? Verzamel dan zoveel mogelijk persoonlijke informatie van je klanten, zoals hun verjaardag. Je kan hen bijvoorbeeld een korting geven op een behandeling voor hun verjaardag, of een klein cadeautje. De dankbare posts die de jarigen de wereld insturen, tonen je klanten dat je hen waardeert en zullen zullen jouw salon ongetwijfeld een goede naam geven.

Selfie-600x400.jpg

7 Organiseer workshops

Om het communitygevoel te versterken en bovendien je naamsbekendheid te vergroten, is het altijd interessant om verschillende klanten face-to-face uit te nodigen. Zo kan je een gezellige beauty avond organiseren, waarbij jullie samen de meest recente trends en producten evalueren.  Een interactieve workshop valt ook zeker in de smaak bij beauty fanaten. Spoor hen aan om vrienden uit te nodigen voor je event, zodat je je netwerk kan verbreden.

8 Vraag feedback

Aarzel niet om na elke behandeling feedback te vragen. Hoe kritischer je klanten, hoe meer je van elke behandeling zal opsteken. Als je klanten heel positief zijn, vraag dan wat ze precies zo aangenaam vonden en wat ze fijn vinden aan jouw salon.

Om de anonimiteit te bewaren en de eerlijkste antwoorden te krijgen, kan je ook een online enquête verspreiden. Een handige tool hiervoor is Survey Monkey.

Meer info?

Vragen over de betaalterminals die het meest geschikt zijn in jouw beautysalon? Ontdek ons aanbod.
Vragen over de e-commerce oplossingen die het meest geschikt zijn in jouw beautysalon? Ontdek ons aanbod.

Deel dit bericht