Nieuwe en terugkerende vendingtrends voor 2022: contactloos betalen, premium aanbod en de opkomst van micromarkten
- Vendingsector heeft te lijden onder corona, maar pandemie creëert ook nieuwe kansen
- Contactloos betalen is een blijver. Mobiele en Android-betalingen versterken die tendens
- Aanbod van de automaten wordt breder én kwalitatiever
Ieper, 2 februari 2022 – De sector van de verkoopautomaten (zoals snoep- of frisdrankautomaten) ondergaat snelle en ingrijpende veranderingen. Onder impuls van de coronacrisis passen de automaten zich in snel tempo aan de veranderende maatschappij aan. Contactloos, liefst nog mobiel betalen, wordt de norm. Snelle, vaak hoog in calorieën snacks worden steeds meer vervangen door of aangevuld met gezonde of hoogwaardige producten. En de toekomst? Die is aan de micromarkten en Android-betalingen. CCV, leverancier van betaaloplossingen, neemt de acht belangrijkste vendingtrends voor 2022 onder de loep.
Ook de vendingsector kreeg de voorbije twee jaar zware klappen van het coronavirus.
“Uit een rapport van de European Vending & Coffee Service Association (EVA) is gebleken dat 58% van de operatoren van verkoopautomaten tijdens het eerste coronajaar te kampen had met een omzetverlies, dat tussen schommelde van 61% tot maar liefst 99%”, zegt Torben Dankers - Sales Lead Vending van CCV.
De reden hiervoor is natuurlijk dat mensen er minder op uit konden gaan en zich dus minder vaak op locaties bevonden waar vending machines veelal worden gebruikt zoals in scholen, kantoren en treinstations.
Minder persoonlijke interactie, meer hygiëne
Toch schept corona ook net mogelijkheden voor de sector van automatische distributie, stelt EVA. Voor de crisis verlangden vele consumenten naar persoonlijke interactie bij het kopen van producten, maar sinds corona overheerst de aandacht voor hygiëne: consumenten willen bij het winkelen, nu vaker dan voorheen,zo weinig mogelijk fysiek contact hebben met andere mensen.
Bovendien kunnen vendingmachines ook ingezet worden om hulpmiddelen in de strijd tegen corona aan te bieden.
“Denk maar aan mondmaskers, hydro-alcoholische gels en handschoenen. Deze producten worden in openbare automaten aan de man gebracht”, zegt Dankers.
Cashloos betalen
Ook is volgens EVA de vraag naar cashloos betalen sterk toegenomen, ook al ten gevolge van het coronavirus. “Deze verandering vormt een belangrijke zakelijke kans voor de operatoren en een stimulans om te investeren in contactloze en mobiele betaaloplossingen”, klinkt het in het rapport.
Die conclusie sluit aan bij eerdere bevindingen van leverancier van betaaloplossingen CCV. Al in 2019 wierp CCV een blik op de nieuwste trends op vlak van verkoopautomaten.
Dankers: “Nu, bijna drie jaar later, zien we dat sommige trends van toen in een stroomversnelling terecht zijn gekomen. Intussen zijn er verschillende nieuwe belangrijke evoluties bijgekomen, waarvan we verwachten dat ze een stevige impact zullen hebben op de verkoopautomaten van morgen.”
De spannendste ontwikkelingen in automatische distributie voor 2022 en verder:
Trends in stroomversnelling
Sommige evoluties waren al lang voor de pandemie aan de gang. Sommige van deze trends hebben een veel grotere impact dan verwacht.
1. De overgang naar cashloos betalen zet zich verder door
In 2019 was het aantal cashloze betalingstransacties op een jaar tijd over de gehele EU met 7,9% gestegen. De toegenomen aandacht voor hygiëne, als gevolg van Covid-19, versterkt deze tendens. Volgens de Europese Centrale Bank is het totale aantal contactloze transacties in 2020 weliswaar vertraagd, maar de waarde van deze betalingen is wel gestegen met 8,7%.
Aangezien contactloos betalen steeds meer de norm wordt, staat de vendingsector voor de uitdaging om niet achterop te hinken. Gelukkig staan er verschillende nieuwe technologieën ter beschikking om een brede keuze aan betalingsmogelijkheden te ondersteunen.
“Studies hebben immers getoond dat klanten aangemoedigd worden om meer uit te geven als ze kunnen kiezen uit meerdere betalingsmogelijkheden – een uitstekende zaak voor uitbaters van verkoopautomaten”, zegt Torben Dankers.
2. Mobiel betalen is één van de meest favoriete betaalmethodes geworden
Eén specifieke, snel opklimmende vorm van cashloos betalen, is het mobiel betalen. CCV voorspelde de doorbraak hiervan al in 2019, maar de duizelingwekkende snelheid van die opmars is verbazend. In 2020 steeg in heel West-Europa het aantal gebruikers dat mobiel betaalt met 18,7%. Dankzij de doorbraak van het mobiel bankieren en wijdverspreide NFC-technologieën (Near Field Communication) verwachten klanten vandaag de dag dat ze altijd en overal met hun smartphone kunnen betalen – ook bij vending machines. Gelukkig bieden de modernste toestellen die mogelijkheid.
En daarmee is het einde nog niet in zicht: in de toekomst verwacht CCV ook veel van mobiel betalen vanop afstand.
Torben Dankers: “Zo kunnen klanten hun producten via hun smartphone bestellen en betalen, om ze dan later af te halen aan de automaat. Dit is een volgende, belangrijke stap in klantvriendelijkheid.”
3. De locaties, gebruikers en producten van verkoopautomaten veranderen
Het beeld van automaten in kantoren of treinstations met voornamelijk snacks is al lang aan vernieuwing toe. Hoewel die toepassing nog altijd bestaat, diversifiëren aanbieders van vending machines hun toestellen steeds meer. Het idee en uitzicht van een modern kantoor is sinds corona aan herziening toe. Telewerken is nu in heel wat bedrijven de norm, maar er duiken ook steeds meer co-workingruimtes op. Ook daar hebben verkoopautomaten een plaats.
Bovendien zijn werknemers, op de dagen waarop ze toch nog op kantoor komen, voornamelijk op zoek naar een ervaring die ze thuis niet hebben. Daarom ziet EVA heil in een uitgebreider aanbod, met een grotere nadruk op ‘premium vending’. CCV sluit zich daarbij aan.
“Het aanbod wordt steeds diverser en van hogere kwaliteit”, aldus Dankers. “In de machines vind je vandaag de dag veel gezonde snacks, en veganistische of glutenvrije voedingswaren. Het aanbod gaat daarnaast nog veel verder, van paraplu’s en cosmeticaproducten tot zelfs eieren, melk en vlees – verse producten die vroeger nooit als realistisch beschouwd werden om via een vending machine te verkopen.”
Een belangrijk aandachtspunt is de verstrengde Europese wetgeving inzake plastic wegwerpartikelen. Dankzij deze regelgeving en de trend in de maatschappij zijn plastic verpakkingen anno 2022 steeds meer uit den boze. De ecologische gedachte zal ook in de toekomst centraal blijven staan in de Europese wetgeving.
4. Gepersonaliseerde verkoop
In 2019 leek het nog sciencefiction: ‘Wat als vending machines je moedertaal of je lievelingsdrankje kennen?’. Vandaag de dag kunnen automaten het antwoord op die vraag weten, dankzij smartphoneherkenning en gebruik van biometrische data. De groei van gepersonaliseerde verkoop verloopt in Europa weliswaar trager dan elders in de wereld. Toch blijft de sector toegevoegde waarde bieden aan zijn klanten. Denk maar aan touchscreentechnologie, die kan zorgen voor marketing op maat op basis van het weer, de tijd van het jaar of het tijdstip van de dag. Nieuwe functionaliteiten bieden aan uitbaters de mogelijkheden om hun klanten beloningen, getrouwheidsprogramma’s en vouchers aan te bieden.
Nieuwe trends
Naast de bestaande trends zijn er ook nieuwe evoluties in aantocht, die de vendingmarkt een belangrijk duwtje in de rug kunnen geven. Tijd voor een korte blik op de nabije en verdere toekomst.
5. Micromarkten bieden nieuwe mogelijkheden
Beeld je een winkelruimte in die volledig op zelfbediening is gericht, waar klanten binnenkomen, hun producten handmatig kiezen en ze achteraf contactloos betalen. Dat is de essentie van een micromarkt: een door technologie vooruitgestuwde mengeling van een verkoopautomaat, een zelfbedieningsrestaurant en een kruidenierszaak.
Deze oplossingen gaan met rasse schreden vooruit, omdat ze grote voordelen bieden op vlak van keuze en gebruiksgemak voor de consument. De uitbaters boeken dan weer enorme efficiëntiewinsten. Micromarkten vormen het snelst groeiende segment van de vendingsector, met een groei van 39% tussen 2018 en 2020. Ze spelen in op de toegenomen klantvraag naar hygiëne, contactloos betalen en meer gebruiksgemak en keuze.
6. Retrofitting zorgt voor moderne én duurzame automaten
Duurzaam ondernemen is, in alle sectoren, de belangrijkste evolutie van het decennium. Dankzij retrofitting kan ook de vendingindustrie zijn steentje bijdragen. Concreet worden oudere machines voorzien van nieuwe apparatuur zodat ze langer meegaan. Hoewel technologieën in snel tempo evolueren, hoeven oude machines niet meteen op de schroothoop te belanden. Door deze toestellen uit te rusten met de modernste technologieën – denk maar aan touchscreens, state-of-the-art betalingsmogelijkheden en Internet of Things (IoT)-functionaliteiten – kunnen uitbaters verspilling tegengaan, meerwaarde bieden voor hun klanten en de onderhoudskosten beperken.
7. Technologie staat ten dienste van zowel klanten als uitbaters
Verkoopautomaten zijn niet meer de logge, saaie vierkante dozen die iedereen kent. De interactie met de klant gaat vandaag veel verder dan enkel het betalingsproces.
“Ze voorzien van nieuwe functionaliteiten kan de gebruikerservaring aanzienlijk verhogen. Eenvoudigere productkeuze, probleemoplossing en mogelijkheden voor klantenservice behoren vandaag allemaal tot de mogelijkheden”, aldus Dankers.
De voordelen zijn er niet alleen voor de klanten. Slimme verkoopautomaten met telemetrie bieden troeven voor de uitbaters, zoals eenvoudiger onderhoud, beter stockbeheer en hogere kostenefficiëntie. Technologie zorgt zo voor een betere vendingervaring voor iedereen.
8. Android is op komst en zorgt voor een revolutie in het betalingsverkeer
Met betaalterminals aangedreven door Android kondigen ingrijpende veranderingen zich aan. Betaalapparaten, aangedreven door een app, bieden nagenoeg onbeperkte functionaliteiten. Nieuwe mogelijkheden op vlak van onderhoud, betaling, reclame en nog veel meer – allemaal op één apparaat – liggen voor het grijpen.
Technologie op basis van apps is de toekomst van betaling, op zowel bemande als onbemande verkooplocaties. Dankzij de apps kunnen de installatie- en onderhoudskosten voor de uitbaters naar omlaag, en krijgen de gebruikers een interface voorgeschoteld waar ze vertrouwd mee zijn.
Meer weten over betalingen via Androids en de expertise van CCV op dit domein? Lees er hier (https://www.ccv.eu/en/large-enterprise/mobility-selfservice/vending/) alles over!