Kortrijk cadeaubon: van aanpak tot succesvolle introductie

De Kortrijk Cadeaubon is een initiatief van Stad Kortrijk om inwoners van Kortrijk ertoe aan te zetten om lokaal te kopen. Bij CCV zijn we natuurlijk enorm vertrouwd met dit soort initiatieven. Ook in onder andere Genk, Wijchen, Sint-Truiden, Nieuwpoort, Enschede en nog vele andere steden zijn we actief met ons loyalty- en cadeaubonplatform CCV Connect. We ondersteunen Kortrijk om zo’n 80.000 cadeaukaarten te verkopen en fysiek af te leveren in de komende 4 jaar en vertellen graag meer over het project.

De uitdaging van Kortrijk

Voordat Stad Kortrijk koos voor CCV Connect, ervaarde ze enkele problemen met hun vorige oplossing:

 • Hoge kosten: De vorige Kortrijk Cadeaubon was gekenmerkt door relatief hoge transactiekosten. Dit is natuurlijk geld dat niet bij de lokale ondernemer terecht kwam. Daarnaast waren er ook nog kosten voor de stad. Met de ambitie om de Kortrijk Cadeaubon verder te gaan uitbreiden, bracht dit een zware financiële last met zich mee.
 • Beperkte bruikbaarheid: De vorige Kortrijk Cadeaubon kon enkel door middel van betaalterminal worden geaccepteerd. Er was naast de terminal de behoefte voor bredere acceptatievormen. Zodat ook ondernemers zonder betaalterminal de Kortrijk Cadeaubon kunnen accepteren.
 • Administratieve lasten: naast de technische zijde van de oplossing, bracht de vorige Kortrijk Cadeaubon heel wat administratieve lasten met zich mee. Waaronder het verdelen van de cadeaubonnen naar de consumenten, het ondersteunen van de ondernemers en de administratieve last bij het omruilen van een online aangekochte coupon naar een Kortrijk Cadeaubon.

Het gebruiksvriendelijke platform van CCV

De relatie met Stad Kortrijk begon met een aanbesteding. Door een gedetailleerd plan van aanpak, wist Kortrijk exact wat ze van ons mochten verwachten. Ook onze juridische kennis van de wet- en regelgeving werd gewaardeerd. De regelgeving rond betalingen, geldigheid van cadeaukaarten, maximumwaardes, online besteden etc. is voor ons gesneden koek.  Het winnen van de tender was natuurlijk een eerste stap. Daarna moesten we het natuurlijk ook nog waar maken door:

 • Een flexibele, veelzijdige betaaloplossing
  • Dit was een kernonderdeel van ons aanbod aan Kortrijk. Een cadeaukaartoplossing die een app-gebaseerde ontwaarding via QR-code combineert met een ontwaarding op vrijwel elk type betaalterminal via een magneetstrook.
 • Een gebruikvriendelijke webshop
  • Onze bewezen webshop oplossing met een bestaande cadeaukaart koppeling werd gebruikt voor een nieuwe (maatwerk) besteldialoog voor de Kortrijk Cadeaubon.
 • Fysieke verzending
  • Bij de vorige Kortrijk Cadeaubon kreeg je een coupon toegestuurd na een online aankoop. Deze moest je vervolgens omruilen in een fysiek verkooppunt. Omslachtig voor zowel de stad als de consument. Wij leveren de online aangekochte bonnen meteen fysiek bij de consument af.

Klaar voor de toekomst

Het CCV Connect platform kent ruime mogelijkheden op het gebied van loyalty, closed-loop payments (e-money) en cadeaukaarten. We kennen een volledige API based platform, dat vele toepassings mogelijkgeden kent voor steden en voor individuele ondernemers of projecten. De Stad Kortrijk heeft deze nu ook binnen handbereik.

Met de cadeaubon via CCV Connect is Kortrijk al zeker klaar voor wat de toekomst brengt:

 • De Kortrijk Cadeaubon ging op 1 maart 2022 live met 150 deelnemende ondernemers in het centrum. Kort na de introductie werd dit uitgebreid naar de deelgemeenten, waardoor de nieuwe Kortrijk Cadeaubon te gebruiken valt in groot-Kortrijk.
 • Er wordt verwacht om jaarlijks zo’n 20.000 cadeaubonnen te verkopen met een verwachte jaarlijkse waarde van circa €800.000. Dit geld komt direct in de lokale economie terecht, zonder inhouding van provisie.

Meer weten?

Meer informatie over CCV Connect vindt u op onze website www.ccv.eu/connect. Voor een informatie, een afspraak of demonstratie kunt u ons eenvoudig bereiken via het contactformulier.