Retoursysteem voor herbruikbare bekers: effectief en praktisch

Het succes van een afvalvrij, ook wel circulair, bekersysteem, is onlosmakelijk verbonden met een goed retoursysteem. Dit is de belangrijkste conclusie van het onderzoek naar de milieu-impact van herbruikbare- en recyclebare bekersystemen dat in 2020 werd gepubliceerd. Daarnaast laten de resultaten van de pilots, die in 2019 door verschillende Plastic Promise koplopers zijn uitgevoerd, zien dat met een goed retoursysteem tot 98% van de bekers en flesjes ingezameld kan worden. Zonder retoursysteem is (handmatige) nascheiding onvermijdelijk en komt niet meer dan 0-75% retour. Een retoursysteem is dan ook effectiever dan retourmunten.

Verschillende soorten retoursystemen

Een retoursysteem is een systeem waarbij herbruikbare bekers worden ingezameld en gereinigd om opnieuw te worden gebruikt, en waarbij consumenten hun statiegeld of borg terugkrijgen. Dit systeem is een duurzame oplossing voor afval en vervuiling en wordt steeds vaker gebruikt door bedrijven en evenementen.

Er zijn verschillende soorten retoursystemen, zoals een systeem met statiegeld of een systeem met retourmuntjes. Het is belangrijk om te kijken welk systeem het beste past bij het evenement en de doelgroep. Een retoursysteem met statiegeld of een andere incentive geeft het beste resultaat voor herbruikbare of recyclebare bekers op evenementen. Er zijn ook praktische oplossingen voor het teruggeven van de borg.

Wetgeving en implementatie

Het gebruik van herbruikbare bekers op evenementen wordt ook gestimuleerd door wetgeving. Vanaf 1 juli 2023 is het bij open evenementen niet meer toegestaan om plastic wegwerpbekers te gebruiken, waardoor herbruikbare bekers en retoursystemen nog belangrijker worden voor de evenementenindustrie. Bij gesloten evenementen is het gebruik van plastic wegwerpbekers vanaf 1 januari 2024 niet meer toegestaan en is een circulair systeem, waarbij bekers en verpakkingen retour komen voor hergebruik of hoogwaardige recycling, verplicht.

België als koploper

In België zijn herbruikbare bekers en retoursystemen ook al geruime tijd in gebruik en hebben ze bewezen effectief te zijn. Dit toont aan dat deze duurzame oplossingen kunnen werken en steeds meer terrein winnen.

CCV Swap: een voorbeeld van een retoursysteem

Een voorbeeld van een retoursysteem is CCV Swap, een initiatief van CCV waarbij herbruikbare bekers worden ingezameld om opnieuw te worden gebruikt, en waarbij consumenten hun statiegeld of borg terugkrijgen. Dit systeem draagt bij aan het verminderen van afval en het creëren van een circulaire economie op evenementen. Door het gebruik van deze systemen kunnen bedrijven geld besparen en hun imago verbeteren, terwijl consumenten een duurzame optie wordt geboden. CCV ziet het als een belangrijke ontwikkeling dat bedrijven en consumenten samenwerken bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Dit is nog eens onderstreept met de EcoVadis Gold Medal die CCV in november 2023 toegekend heeft gekregen.