Eco-Bekers, Jetons en Waarborgsysteem op Festivals

Op festivals en evenementen is het gebruik van herbruikbare (statiegeld)bekers steeds meer de norm geworden. Dit heeft als doel om de hoeveelheid afval te verminderen en duurzaamheid te bevorderen. Met de overgang naar herbruikbare bekers rijst echter de vraag hoe het betalingssysteem met muntjes/jetons hiermee kan worden geïntegreerd. CCV, een toonaangevend bedrijf op het gebied van betaaloplossingen, biedt een waarborgsysteem aan voor herbruikbare statiegeldbekers op evenementen.

Een muntje met een twist

Een groot voordeel van het alternatief voor muntjes is dat het waarborg systeem van CCV gebruikt worden in combinatie met één drankmuntje. Gedurende het evenement kan het muntje worden ingezet als ‘wisselgeld’ voor een herbruikbare beker. Ga je naar huis dan lever je je laatste beker of je muntje in. Op dat moment komt het waarborgsysteem van CCV (CCV Swap) om de hoek kijken. De bezoeker ontvangt een QR code waarmee hij de waarborg kan terugvragen. Het grote voordeel is dat er geen contant geld in omloop is op het evenement én dat het eenvoudig is voor de bezoeker. Het Marktrock festival in Poperinge heeft hiermee gewerkt en was hier zeer content mee.

Arne Vanhee (ondervoorzitter VZW Marktrock Poperinge):
"Het systeem werd heel goed onthaald door onze medewerkers wegens de gebruiksvriendelijkheid. Ik wil jullie uitdrukkelijk bedanken voor de hele goede ondersteuning en hopelijk tot in 2024!" 

Hoe werkte Marktrock met het waarborg systeem

  1. Bij het betreden van het festivalterrein ontving elke bezoeker een muntje (jeton) tegen betaling van een waarborg. Op Marktrock was dit 2 euro.
  2. Gedurende het evenement kon de bezoeker zijn of haar herbruikbare beker gebruiken om drankjes te halen bij de verschillende bars en stands. Het was niet nodig om de hele avond met bekers rond te lopen. Deze konden altijd ingewisseld worden aan de bar. Er werd dan een jeton teruggegeven.
  3. Wanneer de bezoeker klaar was met het gebruik van de beker, kon deze worden ingeleverd bij een speciaal inleverpunt. Hier ontving de bezoeker de borgsom terug in de vorm van een QR code. Met deze QR code kon de borg eenvoudig online teruggevraagd worden. Retour in cash was niet mogelijk.
  4. De ingeleverde bekers werden vervolgens gereinigd en opnieuw gebruikt, waardoor er minder afval ontstaat. Zie ook dit artikel.

Wat levert het waarborgsysteem van CCV op?

  • Het zorgt voor een efficiënt betalingssysteem met muntjes/jetons, waarbij de bezoekers hun waarborg kunnen terugkrijgen
  • Er hoeft geen contant geld aangehouden te worden voor de teruggave van de waarborg.
  • Er zijn geen transactiekosten verbonden aan de online teruggave.
  • Het stimuleert het gebruik van herbruikbare bekers, wat bijdraagt aan een milieuvriendelijkere festivalervaring.

Met het waarborgsysteem van CCV kunnen festivals en evenementen gemakkelijk overstappen naar herbruikbare bekers, zonder dat dit ten koste gaat van het betaalgemak voor bezoekers. Het systeem zorgt voor een soepele en duurzame festival ervaring voor zowel organisatoren als bezoekers.

Een volledig cashless / pin-only event?

Wil je overstappen op een volledig cashless event dan biedt CCV uiteraard ook een mooie oplossing in de vorm van de e-money betaalkaart.
Met het cashless betaalsysteem van CCV betaal je met een betaalkaart die specifiek voor jouw event wordt gemaakt. De bezoeker kan deze kaart opwaarderen met iDeal of Bancontact. Zo hoeft deze nooit in een rij te staan. Na afloop van het evenement vraagt de bezoeker niet alleen zijn waarborg van de beker terug, maar ook het tegoed van de betaalkaart.

Wil je meer weten? Download de whitepaper voor een Cashless evenement of festival of lees de klantcase van een restaurant festival dat volledig cashless is gaan werken.