Contactloos betalen

Contactloos betalen is veilig, hygiënisch, gemakkelijk en snel

Als ondernemer ken je het gemak van elektronisch betalen. Maar betalen kan tegenwoordig nog eenvoudiger en sneller door middel van contactloos betalen. Steeds meer Belgen betalen snel en gemakkelijk door hun betaalkaart of smartphone kort boven de betaalterminal te houden.

Contactloos betalen met een bankkaart

Wat is contactloos betalen?

Contactloos betalen is een vorm van elektronisch betalen waarbij je klant de betaalkaart kort boven de betaalterminal houdt om te betalen. In de betaalkaart van je klant zit een NFC-chip (Near Field Communication). Deze chip maakt contact met de betaalterminal waardoor je klant de kaart niet meer in de terminal hoeft te steken.

Een contactloze betaling met een bankkaart voer je als ondernemer exact hetzelfde uit als een gewone betaling. Nadat je de betaling tot stand hebt gebracht, houdt je klant de kaart boven het scherm van de betaalterminal en de betaling is voltooid. Zo gemakkelijk is een contactloze betaling!

Pincode ja of nee?

Jouw klanten kunnen bedragen tot en met € 25 afrekenen zonder een pincode in te toetsen. Bij bedragen boven de € 25 is een pincode nodig. Maak je verschillende betalingen onder de € 25, maar komen deze allemaal samen boven € 50? Dan moet je je pincode ingeven*. Contactloos betalen is snel en makkelijk voor het betalen van kleine bedragen. Omdat de betalingen sneller zijn, worden de wachtrijen bij je kassa korter.

 

Geen extra kosten

Er zijn geen extra kosten verbonden aan een contactloze betaling. Ook de transactiekosten zijn voor jou als ondernemer exact dezelfde als die van een gewone elektronische betaling.

Veilig betalen

Contactloos betalen is uiteraard veilig. De veiligheid van de betaling hangt niet af van de manier waarop je klant de kaart in een betaalterminal stopt of bij een terminal houdt. De afhandeling van de betaling vindt op dezelfde veilige wijze plaats als bij gewone betalingen.

Snel eenvoudig en hygiënisch

Doordat jouw klant de kaart niet in de betaalterminal hoeft te steken en geen pincode hoeft in te geven, kan jouw klant niet alleen sneller, maar ook eenvoudiger betalen. Daarnaast is het ook hygiënischer!

Kan ik al contactloos betalen ondersteunen?

De betaalmiddelen waarmee je contactloos kan betalen, kan je herkennen aan het contactloos logo. Dit logo is zichtbaar op jouw betaalkaart of op de betaalterminal.

Alle betaalterminals van CCV zijn geschikt om contactloze betalingen te ontvangen

Contactloos betalen met een smartphone

Jouw klant contactloos laten betalen met zijn smartphone: de mogelijkheden

Met een smartphone kan je klant via twee manieren contactloos betalen.

1. Contactloos betalen met een smartphone via de NFC-technologie

Jouw klant heeft een smartphone (of andere wearable zoals een smartwatch) nodig die uitgerust is met een NFC-chip en heeft actieve betaalapps op zijn gsm staan die het mogelijk maken om contactloos te betalen. Apple Pay, Google Pay en Android Pay zijn voorbeelden van apps die contactloos betalen ondersteunen via NFC-technologie. Dit is het mobiel alternatief van contactloos betalen met kaart en is voorzien op alle CCV-betaalterminals.

2. Contactloos betalen met een smartphone via QR-code

QR-code staat voor 'Quick Response' en is een geavanceerde barcode die betalingsinformatie bevat. Als handelaar moet je een QR-code kunnen aanmaken op je terminal. Elke transactie genereert namelijk een unieke QR-code die je klant moet scannen om af te rekenen.

Jij als ondernemer geeft het juiste bedrag in op je terminal, kiest de gewenste betaalmethode van de klant (zoals Bancontact Payconiq) en selecteert de QR-code-knop. Jouw klant scant deze QR-code via zijn betaalapp naar keuze, zoals zijn bankapp of de Bancontact by Payconiq-app, en klaar!

Geen extra kosten

Ook aan mobiel betalen via een QR-code of NFC zijn er geen extra kosten verbonden. De transactiekosten zijn voor jou als ondernemer exact dezelfde als die van een gewone elektronische betaling. Daarnaast betaal je nog altijd geen abonnementskosten.

Extra betaalmethode op je terminal

Payconiq maakt gebruik van een beveiligde QR-code. Deze verschijnt op het scherm van jouw betaalterminal. Zo ondersteun je naast de andere betaalmethoden ook mobiel betalen in je zaak.

Met de smartphone

Deze vorm van contactloos betalen is mobiel. De klant maakt daarom gebruik van zijn smartphone om de betaling uit te voeren. Om gebruik te maken van Bancontact Payconiq, moet je Bancontact-betalingen kunnen aanvaarden. Als jouw klant met zijn smartphone betaalt via NFC-technologie (zelfde technologie als met de kaart), dan moet je als handelaar Maestro-betalingen kunnen aanvaarden.

Kan ik al QR-betalingen ontvangen?

Jouw terminal moet voorzien zijn van de juiste software om QR-betalingen mogelijk te maken. Met een CCV-betaalterminal kan je zelfs Payconiq-betalingen ontvangen op je betaalterminal. En dat is uniek!

*In tijden van corona kunnen jouw klanten tot € 50 contactloos betalen zonder pincode. Vanaf € 50 is een pincode nodig. Als alle (losse) contactloze betalingen samen € 100  overschrijden, dan moet de klant alsnog de pincode intikken.