Belgische regering verplicht elektronisch betalen:
alles over de nieuwe wet

Elektronisch betalen moet overal kunnen.

 

Belgische consumenten betalen graag met de kaart. Een trend die door de coronapandemie in een stroomversnelling kwam. Het merendeel van de handelszaken in België biedt tegenwoordig dan ook de mogelijkheid aan om elektronisch te betalen. Vanaf 1 juli 2022 zal dat in alle Belgische handelszaken een feit zijn. Ondernemers worden verplicht te investeren, maar zijn vrij hoe ze dit invullen: met een betaalterminal of betaalapp 

CCV Compact

Enkele cijfers

2/3

van de consumenten vindt het heel tot uiterst vervelend als ze niet elektronisch kunnen betalen

50%

van de Belgische consumenten verlaat de winkel als ze niet elektronisch kunnen betalen

8/10

van alle elektronische betalingen gebeurt via een betaalterminal

Strijd tegen fraude

Fraudebestrijding is een grote prioriteit van de huidige regering. Minister Van Peteghem wil met deze wet het betaalproces vergemakkelijken, maar ook fraude tegengaan. Het aandeel cashbetalingen verminderen zorgt dat bepaalde sectoren minder fraudegevoelig worden. Bekijk zeker de meestgestelde vragen van handelaars over deze nieuwe wet.  

De minister hoopt een gelijkaardig resultaat te bekomen als bij de invoering van de witte kassa in de horecasector een aantal jaar geleden. 

“Elke euro die we ophalen via fraudebestrijding, zorgt ervoor dat er minder belastingen betaald moeten worden door de mensen die eerlijk handelen”, aldus minister Van Peteghem. 

De pandemie zorgde voor een grotere acceptatie

Door de coronapandemie omarmen steeds meer consumenten elektronisch (en dan zeker contactloos) betalen als een veilige, hygiënische en gemakkelijke manier van betalen.

Deze wet wil ervoor zorgen dat wie dat wil elektronisch kan betalen in élke Belgische handelszaak. Cash blijft een geldig betaalmiddel, maar consumenten moeten keuzevrijheid krijgen

Misvatting over de kosten

Elektronisch betalen heeft zowel voor ondernemers als consumenten heel wat voordelen. Maar waarom sprongen dan nog niet alle handelaars op de kar? De (misvattingen over de) kosten blijkt uit ons marktonderzoek de hoofdreden te zijn.

Hierin adviseert minister Van Peteghem vooral om je als ondernemer goed te informeren naar wat past bij jouw onderneming. Veel betaalpartijen maakten hun aanbod een pak aantrekkelijker: gratis transacties onder een bepaald bedrag, kleinere transactiekosten naargelang je volume (staffelprijzen), etc.

"61% van de handelaren heeft geen idee hoeveel een betaalterminal en transacties kosten."

Sylvie Vanthomme van CCV: “Onze respondenten schatten gemiddeld €144 te betalen voor hun transacties. Dit is een stevige overschatting van de werkelijke maandelijkse kost. Voor het KMO-segment zien wij een gemiddelde maandelijkse kost van €42 (equivalent van 400 debet transacties). Belangrijk is ook dat handelaren die veel kleine betalingen aanvaarden, geen transactiekost betalen onder de € 5”

Bied je als handelaar nog geen elektronische betalingen aan?

Het aanbod is groot en dat vergemakkelijkt de keuze natuurlijk niet. Op basis van onze ervaring in het adviseren van ondernemers selecteerden wij de nodige vragen als basis voor onze keuzehulp. In enkele klikken weet je welke betaaloplossing het beste bij jouw zaak past.

Informeer je goed - met ons onderzoeksrapport

CCV deed onderzoek bij Belgische ondernemers en consumenten over hun elektronisch betaalgedrag.

  • Waarom investeerden sommigen handelaren nog niet?
  • En wat vinden consumenten?
  • Welke mogelijkheden zijn er?

Alle interessante cijfers & inzichten vind je ons gratis onderzoeksrapport terug.

Veelgestelde vragen

Wij helpen je graag op weg met de meestgestelde vragen. Nog niet alles beantwoord? Klink dan op onderstaande link.

Contact

 

Consumenten moeten vanaf 1 juli 2022 in elke Belgische handelszaak elektronisch kunnen betalen (via een betaalterminal of betaalapp).