5 manieren om jouw webshop onder de aandacht te brengen

Je hebt je webshop gebouwd met de CCV Shop software en wilt natuurlijk direct beginnen met verkopen. Of jouw webshop is al een tijdje in de lucht, maar je kunt wel wat publiciteit gebruiken. Het lanceren en runnen van je webshop is één, maar het succesvol maken ervan is iets heel anders. Het komt regelmatig voor dat online ondernemers vanaf het moment van lancering gaan afwachten totdat er een product wordt verkocht. Natuurlijk helpen goede en volledige productomschrijvingen en metagegevens om gevonden te worden in zoekmachines, maar er zijn veel promotiemethoden die je als extraatje kunt inzetten om jouw shop onder de aandacht te brengen. In dit blog beschrijven we vijf manieren om reclame te maken en de verkoop een boost te geven. Of je nu net begint, of al een tijdje een webshop runt.

1. Bloggen

Door te bloggen laat je zien waar je kennis en je passie liggen. Oftewel: je laat aan de lezers/bezoekers zien waarom jij diegene bent voor wie ze moeten kiezen als het om jouw marktsegment gaat. Je hoeft natuurlijk niet altijd blogs te schrijven waarin het puur draait om kennisoverdracht of profilering, maar kunt natuurlijk ook bloggen over de voorbereiding en de uiteindelijk start van je webshop. Het voordeel van het starten met bloggen is dat blogberichten snel worden opgenomen in de zoekresultaten van Google, en dus voor publiciteit en reclame zorgen. Begin met het plaatsen van korte artikelen over de producten die je verkoopt, wie jij bent, wat jouw webshop bijzonder maakt et cetera. Informatie die voor jou heel normaal is, is voor een bezoeker interessant om te lezen en kan een reden vormen om jouw webshop te onthouden.

Om ervoor te zorgen dat jouw blog zoveel mogelijk gelezen wordt en zo goed mogelijk aansluit bij de behoefte van jouw klanten en lezers, is het belangrijk om te weten voor welke doelgroep je schrijft. Als je jouw doelgroep al wat beter kent, kun je waarschijnlijk zelf een aardige inschatting maken waar jouw lezers behoefte aan hebben. Ben je net begonnen met je webshop, en is dit nieuw voor je? Dan kun hier het beste mee experimenteren. Om de behoeften van jouw doelgroep helder te krijgen, is het goed om jezelf af te vragen wat het doel is van jouw klanten. Bloggen is wel iets dat je met regelmaat moet doen. Probeer dus na je eerste ‘introductieblog’ bijvoorbeeld wekelijks of tweewekelijks een nieuw bericht te schrijven over iets dat met je webshop te maken heeft: nieuwe producten, assortiment, eigenschappen, online ondernemen als vak et cetera.

In de software van CCV Shop bestaat de mogelijkheid een aparte blogpagina aan te maken, waar je al je blogs kunt plaatsen. Ga hiervoor naar: Startpunt – Mijn webshop – Mijn pagina’s – Voeg pagina toe. Vervolgens kun je kiezen welke soort pagina je wilt toevoegen. Kies voor ‘Blogpagina’. Geef de pagina een naam en kies of je de pagina wel of niet in het menu wilt weergeven.

2. Influencers

Naast het zelf schrijven van blogs, zijn andere bloggers of influencers ook erg interessant om jouw shop of producten aan te prijzen. Een belangrijke factor die het succes van het inzetten van influencers bepaalt, is dat je mensen moet selecteren die veel volgers hebben die aansluiten bij jouw doelgroep. Je wilt immers mensen bereiken met jouw product, maar dit moeten dan wel de juiste mensen zijn.

Houd er rekening mee dat influencers niet zomaar een review willen publiceren over jouw product of shop en dat het dus een win-win situatie moet zijn voor zowel hem of haar als voor jou. Wat je vaak ziet is dat een influencer iets terug krijgt voor het plaatsen van een (positief) artikel, een video of foto over jouw product of shop, zoals een gratis product. Wat hierin voor jou mogelijk is ligt natuurlijk ook aan de prijs van je product en hoeveel je kunt missen, maar dit kun je uiteraard in overleg met de influencer bepalen.

Je hoeft niet direct een alom bekende Belg als influencer te benaderen. Zij krijgen waarschijnlijk al dagelijks verzoeken om producten te promoten. Interessanter zijn de wat minder bekende influencers, die wel veel volgers hebben en actiever zijn op social media dan de gemiddelde persoon. Zo kan iemand met 3000 volgers op Instagram interessanter zijn dan iemand die 150.000 fans heeft, omdat de 3000 volgers misschien wel veel meer betrokken zijn dan de 150.000 fans. Vooral bij een specifieke niche geldt dit vaak. Natuurlijk moet het wel iemand zijn die affiniteit heeft met de producten die je aanbiedt op jouw shop en die een doelgroep kan bereiken die relevant is voor jouw webshop.

Influencers zorgen in eerste instantie voor naamsbekendheid, maar leveren ook betrouwbaarheid op. Naast publiciteit is dit natuurlijk mooi meegenomen. Wanneer een bekend persoon met veel fans en volgers namelijk zijn naam aan een merk verbindt, denken alle fans: Als hij het goed vindt, dan moet het wel goed zijn. Consumenten laten zich meestal makkelijker overtuigen door een bekende dan door het bedrijf of de webshop zelf.

3. Videomarketing

Een andere geschikte manier om goedkoop reclame te maken voor jouw webshop is via video marketing. Video’s helpen klanten namelijk om een product en/of shop beter te begrijpen en voorzien de klant van enorm veel informatie over het betreffende product of de webshop. Volgens MarketingSherpa zijn bezoekers zelfs 64% meer geneigd om een product online te kopen nadat ze een video hebben bekeken over het product. Onderzoek toont bovendien aan dat Google zijn zoekresultaten structureert om sites met video te prioriteren. Wanneer je dus video’s gebruikt om publiciteit te genereren voor jouw shop, heb je een betere kans om hoger te scoren in Google.

Maak een account aan op YouTube en neem een aantal video’s op, om te beginnen bijvoorbeeld drie, waarin je kijkers informatie geeft over jouw productaanbod of waarin je jezelf en jouw shop introduceert. Zorg ervoor dat de video’s informatief zijn of bijvoorbeeld spontaan en speels, waardoor ze opvallen en aantrekkelijk zijn.

Stel, je verkoopt kleding in je webshop. Dan is het een idee om een video te maken waarin je informatie geeft over jouw assortiment en bijvoorbeeld aangeeft waar je de inspiratie vandaan haalt voor de kleding die je aanbiedt, hoe klanten de kleding kunnen bestellen enzovoorts. Als je een goede video maakt die wordt bekeken, klikken mensen hopelijk door naar je webshop via een link in de video. Hierdoor krijg je naast publiciteit ook nieuwe klanten.

4. Persberichten

Een van de meest voor de hand liggende methoden om reclame te maken voor een bedrijf en dus ook voor jouw shop is het schrijven van persberichten. Het versturen van een persbericht is een relatief simpele en goedkope manier om je webshop onder de aandacht te brengen. Als je het goed aanpakt zorgt het voor gratis publiciteit.

Maar hoe stel je een persbericht op dat gelezen wordt en naar wie verstuur je het? Redacteuren en journalisten ontvangen dagelijks ontzettend veel mail. Zorg er dus voor dat jouw persbericht opvalt en gelezen wordt en bepaal van tevoren naar welke media het persbericht verzonden wordt, bijvoorbeeld landelijk of lokaal. Richt je je op landelijke of lokale media of juist specifiek op online media? Verstuur in ieder geval enkel een persbericht als je echt iets te melden hebt. Wanneer je op jouw webshop bijvoorbeeld wekelijks een speciale aanbieding plaatst, is dit niet nieuwswaardig. Maar bijvoorbeeld wel als je jouw webshop net start, je bijzondere producten aanbiedt of bijvoorbeeld als enige in Nederland een bepaald merk of product verkoopt, of je collectie op een bijzondere manier uitbreidt.

5. Social media

Als webshopeigenaar kunnen sociale media enorm waardevol zijn. Als je deze kanalen goed inzet voor je webshop kan het veel naamsbekendheid, zichtbaarheid, fans en zelfs extra klanten opleveren. Het is belangrijk dat je selectief bent in de kanalen die je gebruikt, en dat je de kanalen kiest die passen bij jouw webshop en doelgroep. Ook is het belangrijk om de juiste berichten te plaatsen. Je wilt, met name wanneer jouw webshop net is gelanceerd, natuurlijk jouw producten onder de aandacht brengen, of bijzonderheden omtrent jouw webshop vermelden. Ga niet direct als een malle berichten plaatsen op de kanalen die je hebt uitgekozen, maar plan je berichten en overspoel je volgers niet met berichten. Laat in je berichten zien dat je een mens bent en deel het leven als online ondernemer. Je volgers vinden het leuk om te zien hoe het achter de schermen gaat, dus deel niet alleen maar productfoto’s of productinformatie met een link naar je webshop.