5 valkuilen bij het starten van je webshop

Als online ondernemer wil je uiteraard dat jouw webshop maximaal converteert. Door inzicht te krijgen in de plus- en minpunten van jouw online onderneming, kun je gerichte acties uitvoeren en ervoor zorgen dat je nóg meer uit jouw webshop haalt. CCV Shop helpt klanten hier graag bij door middel van het uitvoeren van een Health Check. Dit is een online analyse van jouw webshop waarbij onze experts checken of deze voldoet aan de belangrijkste vereisten, waaronder eisen op het gebied van gebruiksvriendelijkheid, een belangrijke factor die bepaalt of klanten tot een aankoop overgaan.

In deze blog vroeg ik onze Webshop Consultants Bert-Jan Haarkamp en Gert-Jan Ensink naar de vijf meest gemaakte valkuilen bij het starten van een webshop. Doe je voordeel met onderstaande tips.

Valkuil 1: call to actions en triggers ontbreken

Bert-Jan: “We worden dagelijks overspoeld met nieuwe informatie. Daarom is het belangrijk om voortdurend de interesse te wekken van je bezoekers en hun aandacht vast te houden. Hiervoor kun je gebruikmaken van call to actions, waarmee je al op de homepage begint. Wat ik vaak zie is dat bezoekers wel op de homepage terechtkomen, maar daar afhaken omdat ze niet worden getriggerd om verder te klikken. Behalve dat de call to actions hier dus niet duidelijk aanwezig zijn, of zelfs helemaal ontbreken, is het vaak ook onduidelijk wat de betreffende webshop nu precies verkoopt. Terwijl het juist enorm belangrijk is om dit naar voren te laten komen op de homepage. Laat duidelijk zien wat je verkoopt. Anders loop je de kans dat klanten wegklikken en de webshop van een concurrent bezoeken waardoor je omzet misloopt.”

Valkuil 2: te weinig gebruik van koppelingen en apps

“Bij veel webshops valt het me ook op dat er te weinig gebruik wordt gemaakt van koppelingen en apps”, vertelt Gert-Jan. “In onze App Store kun je enorm veel gratis koppelingen vinden die je eenvoudig kunt activeren. Denk aan Winkelwagenkorting, Productbundels, Google en extra verkoopkanalen. Vooral het gebruik van de Productbundel koppeling, een eigen koppeling van CCV Shop, ontbreekt vaak, terwijl het veel toegevoegde waarde kan bieden. Deze koppeling is namelijk ideaal om meerdere relevante producten tegelijk te tonen aan bezoekers, en ze hiermee te triggeren tot het doen van een extra aankoop. Stel, je verkoopt schoenen en stelt een bundel samen van een paar schoenen en een paar veters, waarbij de bundelprijs goedkoper is dan wanneer je de artikelen apart van elkaar bestelt. Voor bezoekers is dit een interessante deal, en verleid je ze eenvoudig om ook de veters aan te schaffen.”

“Als je jouw bezoekers wilt volgen en hun surfgedrag op jouw webshop wilt kunnen analyseren is het essentieel om Google Analytics te koppelen aan je shop. De informatie die Analytics je geeft, is vaak erg waardevol. Je kunt precies zien waar bezoekers afhaken, of welke pagina’s het juist goed doen. Met deze informatie kun je aan de slag om jouw webshop te verbeteren.”

“Ook zie ik tijdens het analyseren van webshops vaak dat er geen of weinig gebruik wordt gemaakt van extra verkoopplatformen zoals Amazon, Bol.com, Marktplaats AdMarkt of Facebook. Deze extra verkoopkanalen kunnen veel opleveren. Allereerst bereik je via deze platformen een grotere doelgroep, namelijk alle klanten van het platform waar je voor kiest. Verder lift je automatisch mee met de populariteit van het platform, wat jou als online ondernemer uiteindelijk tijd en energie bespaart wanneer het gaat om de promotie van jouw producten. Daarnaast trek je op deze manier relatief eenvoudig nieuwe klanten aan. Het is dus echt de moeite waard om je eens verder te verdiepen in de App Store van CCV Shop zodat je kunt zien welke koppelingen en apps van toegevoegde waarde kunnen zijn voor jou.”

Valkuil 3: geen uniforme sliders en (relevante) productfoto’s

Bert-Jan: “Wat ik ook vaak zie, is dat er slider afbeeldingen worden gebruikt die elk een andere afmeting hebben. Bij de standaard slider die in onze software zit is het mogelijk om verschillende groottes afbeeldingen toe te voegen, maar dit oogt rommelig. Wanneer een volgende afbeelding zich laadt, verspringt deze omdat de afmeting hoger of lager is dan de vorige afbeelding. Niet erg prettig om naar te kijken als bezoeker. Ik raad dan ook aan om altijd hetzelfde formaat te gebruiken voor slider afbeeldingen.”

Een hoge afbeelding

Een beduidend minder hoge afbeelding

“Hetzelfde geldt voor productfoto’s. Kies voor alle productfoto’s binnen je shop een vast formaat zodat de productweergave netjes en clean oogt. Iets anders waar je op moet letten wanneer het gaat om productfoto’s is het gebruik van de canvasweergave, te vinden onder het tabblad Layout. Kies je voor de canvasweergave, dan wordt er als het ware ingezoomd op de productafbeelding, waardoor je slechts een deel van de afbeelding ziet. Voor producten zoals behang, gordijnen, kleding of oorbellen kan deze weergave juist toegevoegde waarde bieden, omdat klanten op die manier het patroon of het materiaal beter kunnen zien. Verkoop je echter bijvoorbeeld broodroosters of koffiekopjes, dan willen mensen het hele product zien op een foto, en niet slechts een klein deel ervan.”

“Zorg verder altijd voor relevante foto’s van goede kwaliteit”, voegt Gert-Jan toe. “Als de kwaliteit van een foto matig is doet dit afbreuk aan de betrouwbaarheid van de shop. Hierdoor bestaat de kans bestaat dat een bezoeker verder winkelt bij een ander. Probeer wanneer het kan ook goed na te denken over de productfoto’s die je gebruikt. Verkoop je bijvoorbeeld dierenspeeltjes? Plaats dan ook foto’s van dieren die daadwerkelijk met het speeltje spelen. Zo krijgt de klant een goede indruk van het formaat en de toepassing van het speeltje.”

Valkuil 4: onjuist gebruik van responsive webshop en gebrekkige SEO

Gert-Jan: “De meeste thema’s van CCV Shop zijn responsive. Activeer je zo’n thema voor jouw webshop, dan wordt de webshop altijd goed getoond en geschaald op ieder device. Hierdoor is je webshop altijd goed leesbaar, is de navigatie gebruiksvriendelijk en kunnen klanten eenvoudig producten bestellen via elk scherm. Maak je gebruik van een responsive thema? Zet dan altijd de mobiele webshop optie uit. Deze optie is namelijk alleen bedoeld voor thema’s die niet responsive zijn. Het komt wel eens voor dat mensen dit verkeerd instellen of onbewust activeren.”

“Ook voor de vindbaarheid van je shop in Google is het gunstig wanneer deze responsive is”, vertelt Bert-Jan. “Het komt de SEO-vriendelijkheid dus ten goede, waardoor je hoger scoort in Google. Uiteraard moet je daarnaast ook de rest van je SEO goed in orde hebben. Klanten hebben soms de SEO-informatie in de instellingen van hun shop minimaal of helemaal niet ingevuld. Zet dus altijd je automatische SEO-alias aan bij de algemene webshopinstellingen in de onderhoudstool. Als extra hulpmiddel kun je de SEO analysetool gratis installeren in de App Store. Hiermee kun je jouw hele shop analyseren en zie je direct waar je wat bent vergeten als het gaat om bijvoorbeeld meta-omschrijvingen.”

Valkuil 5: Ontbreken van essentiële informatie

“Vergeet niet om het btw-nummer van jouw online onderneming in de footer van je webshop te plaatsen, of op de contactpagina”, aldus Gert-Jan. “Ik zie nog te vaak dat klanten deze informatie enkel in de algemene voorwaarden vermelden, terwijl deze vaak pas zichtbaar zijn tijdens het bestelproces. De informatie over jouw onderneming op de gehele website moet makkelijk te vinden zijn, het is dus niet voldoende om het zomaar ergens op de website te zetten.”

“Een over-ons-pagina is ook essentieel en mag dus niet ontbreken. Het is belangrijk dat de inhoud van deze pagina relevant is en dat je vertelt wat jouw webshop uniek maakt. Bezoekers willen overtuigd worden en zoeken antwoord op vragen die zij hadden voordat ze jouw webshop bezochten. Vertel meer over de werkwijze van jouw shop, de historie, jouw drijfveren en kernwaarden en zoom in op de eventuele medewerkers. Vertel zelf iets over de passie waarmee jij werkt en plaats hier een persoonlijke foto bij. Bezoekers maken op deze manier echt kennis met jou en je webshop, wat het vertrouwen vergroot.”

Met deze tips kun je nóg meer uit jouw webshop halen en weet je zeker dat je de vijf meest voorkomende valkuilen in ieder geval hebt getackeld. Kom je er toch niet helemaal uit, of twijfel je of er nog meer verbeterpunten zijn? Neem dan contact op met ons voor een uitgebreide Health Check of voor hulp bij het inrichten van jouw shop.