De kracht van online klantbeoordelingen

Meer dan 85 procent van de potentiële klanten kijkt, alvorens tot een aankoop van een product of dienst over te gaan, naar de ervaringen van andere klanten. Je kunt natuurlijk op diverse manieren adverteren om zelf kenbaar te maken hoe goed jouw product of dienst is. Echter maken onafhankelijke reviews veel meer indruk dan een zelfgeschreven reclame-uiting. In deze blog leg ik je daarom graag uit hoe je door middel van reviews een hogere klanttevredenheid en een goede online reputatie met jouw webshop realiseert.

Wanneer potentiële klanten onafhankelijke reviews lezen, zorgt dat direct voor geloofwaardigheid en vertrouwen omdat je openheid van zaken geeft. Men is op deze manier eerder geneigd om over te gaan op een aankoop. Ook voor jouw eigen bedrijfsvoering is het vragen van feedback belangrijk. Je wilt immers precies weten wat er onder jouw klanten leeft zodat je daar goed op in kunt spelen. Hebben ze klachten? Dan kun je deze snel oplossen. Heb je veelal tevreden klanten? Dan weet je in ieder geval dat je op de goede weg zit. Door regelmatig jouw reviews te inventariseren, krijg je een prima inzicht in verschillende bedrijfsprocessen.

Verzamelen van reviews

Maar hoe werkt dat nu eigenlijk in de praktijk, het verzamelen van klantfeedback? Dat kan heel eenvoudig en licht ik toe aan de hand van onze eigen tool. Een laagdrempelige manier om je klanten te bereiken, is door middel van het sturen van een e-mail met een uitnodiging om een review achter te laten. Voordat de feedback gepubliceerd wordt op je reviewpagina, wordt deze eerst gecontroleerd door de Feedback Company. Vervolgens krijg je een notificatie bij een nieuwe review. Positieve feedback wordt direct gepubliceerd, negatieve feedback wordt 7 dagen op ‘on hold’ gezet. Gedurende die tijd kun je met een ontevreden klant in contact komen zodat je de mogelijkheid krijgt om hier alsnog een tevreden klant van te maken.

Als klant van CCV Shop heb je ook de mogelijkheid jouw klanten automatisch uitnodigingen te versturen. Alle klanten ontvangen nadat ze een bestelling hebben geplaatst een e-mail om je te beoordelen. Zo kost het verzamelen van reviews je niet veel tijd. Je ontvangt een notificatie wanneer er een nieuwe beoordeling is geschreven.

Op je eigen website plaats je vervolgens een widget waarop bezoekers kunnen zien hoe jouw service of producten door bestaande klanten beoordeeld worden. Voor iedere beoordeling wordt een SEO geoptimaliseerde pagina aangemaakt. Hierdoor groeit de unieke content over jouw bedrijf (met het aantal reviews) en word je door potentiële klanten nog sneller in de zoekresultaten gevonden.

Google AdWords integratie

Je hebt ze vast wel eens voorbij zien komen: de gele beoordelingssterren die weergegeven worden in de zoekresultaten van Google. Onderzoek heeft uitgewezen dat men eerder geneigd is om op een zoekresultaat te klikken met een beoordeling, dan op een resultaat zonder beoordeling. Ook jouw reviews kunnen geïntegreerd worden in Google AdWords. Beoordelingen die je hebt gekregen kunnen met beoordelingssterren worden weergegeven bij je advertenties, zodat deze nog meer opvallen en er sneller op je advertentie wordt geklikt. De conversie op je AdWords advertenties kan daardoor met 10 procent stijgen.

Facebook tab

Een belangrijk onderdeel van reviewen is alle feedback die over jouw bedrijf wordt geschreven te beheren. Jouw klanten kunnen ook reviews schrijven via Facebook. Er is geen mogelijkheid deze review te laten herschrijven na een geboden oplossing. Zo blijft negatieve feedback vaak ten onrechte online. Via Feedback Company kun je klanten via een Facebook tab vragen om een beoordeling over je producten of service te schrijven. Deze beoordelingen toon je direct aan bezoekers van je pagina. Zo verzamel je alle feedback op één plek voor een betere online marketing.

Angst voor negatieve reviews?

Ben je bang dat je geen 10 uit 10 gaat scoren? Dat hoeft helemaal niet. In de review wereld is het betrouwbaarder en representatiever om juist geen perfecte score te behalen. Laat je klanten zien dat er af en toe iets mis kan gaan, maar jij die problemen altijd klantvriendelijk weet op te lossen.