Vijf overeenkomsten tussen succesvolle webshops

Het beginnen van een webshop hoeft niet enorm moeilijk te zijn, maar moet ook zeker niet worden onderschat. Wanneer je passende software hebt gevonden waarmee je eenvoudig zelf aan de slag kunt, producten toe hebt gevoegd en jouw webshop online hebt geplaatst ben je klaar. Dat is wat veel mensen denken. Maar niets is minder waar. Er komt namelijk veel meer kijken bij het starten en runnen van een webshop. Tal van webshops zijn inmiddels succesvol in wat ze doen. Wat zijn de overeenkomsten tussen deze webshops? En waar kun jij je dus op focussen om jouw webshop (nog) succesvoller te maken? We hebben vijf overeenkomsten tussen succesvolle webshops voor je op een rijtje gezet.

1. Een goed plan

Eén van de overeenkomsten tussen succesvolle webshops is dat zij stuk voor stuk zijn begonnen met het schrijven van een plan. Dit hoeft geen ellenlang document te zijn, maar er dienen wel een aantal zaken in te worden vastgelegd. Denk aan basiszaken zoals wat voor soort webshop je wilt beginnen, maar ook aan concurrentie, mogelijkheden wat betreft inkoop en je (specifieke) doelgroep. Vraag jezelf af wie jouw klant zou zijn, en in welke behoeften je deze klant wil voorzien. Een begroting, praktische planning en een marketingplan behoren ook tot zo’n plan. Wil je alvast een stapje verder gaan? Verdiep je dan ook alvast in de betaalmethoden die nodig zijn om jouw doelgroep optimaal te bedienen. Wanneer je deze zaken op papier zet, biedt dit je houvast en kun je de haalbaarheid van je idee beter inschatten.

2. Specifiek productaanbod

Je kunt jouw online showroom natuurlijk zo groot maken als je zelf wilt. Toch is het verstandig om je productaanbod te beperken. Een beperkt productaanbod heeft namelijk voordelen wanneer het gaat om de structuur van je webshop, maar ook wat betreft concurrentie. Wanneer je een groot assortiment hebt, kan het voor bezoekers lastig zijn om de juiste producten op jouw shop te vinden, ook al werk je met hoofd- en submenu’s. Een reden die zwaarder weegt is de concurrentie. Wanneer je bijvoorbeeld elektronica wilt verkopen, weet je dat je met een aantal grote concurrenten te maken hebt waardoor het lastig kan zijn om jouw webshop hier tussen te vestigen. Veel succesvolle webshops kiezen bewust voor een nicheproduct, oftewel een product in een kleinere markt waarin je een stuk minder concurrentie hebt. Specialiseer je in het verkopen van een klein aantal producten en biedt bijvoorbeeld meerdere varianten van een specifiek product aan zodat je hierin unieker bent.

3. Uitstraling en foto’s

Wanneer je als klant een fysieke winkel binnen stapt die rommelig oogt, denk je waarschijnlijk twee keer na voordat je hier een aankoop doet, en ga je liever op zoek naar een andere, netter ogende, winkel. Ook een online winkel kan rommelig ogen. Denk aan pagina’s die niet werken, het gebrek aan contactgegevens en call to actions, of onduidelijke navigatie. Succesvolle webshops zien er allemaal aantrekkelijk uit, hebben een duidelijke huisstijl, en nemen de bezoeker al vanaf de homepage mee op reis naar het product waarnaar ze op zoek zijn. Bezoekers die op de homepagina van jouw webshop terecht komen, scannen deze pagina binnen een paar seconden om uit te vinden of dit de plek is waar ze moeten zijn. Om snel scanbaar te zijn, moet jouw homepage dan ook duidelijk laten zien wat het doel van je webshop is. Dit kun je doen door een sterke, unieke tekst op de homepage te plaatsen waarin naar voren komt wat je verkoopt en wat de meerwaarde is van deze producten. Denk aan een specifiek merk, of aan wat het product bijzonder maakt. Daarnaast moet je klanten helpen bij het vinden van het juiste product door de keuzes die de klant heeft duidelijk uit te lichten. Zorg voor call to actions, bijvoorbeeld naar de verschillende productcategorieën.


Ook het gebruik van goede foto’s is een overeenkomst tussen succesvolle webshops. Goede foto’s bieden meerwaarde en scheppen vertrouwen. Een klant kan een product immers niet aanraken wanneer hij deze in jouw webshop ziet. Probeer van ieder product scherpe foto’s vanuit meerdere hoeken te plaatsen, en de optie tot inzoomen te bieden. Zo weet de klant wat hij van het product kan verwachten, waardoor hij eerder overgaat tot het plaatsen van een bestelling en een product minder snel retourneert. Gebruik niet enkel foto’s van de leveranciers van je producten, maar maak zelf ook mooie afbeeldingen van je producten.

4. Service en garantie

Een reden waarom klanten een aankoop niet voltooien in een webshop kan het gebrek aan service zijn. Succesvolle webshops bieden dan ook stuk voor stuk goede service. Goede service zit in meerdere factoren zoals support, maar ook productbeschrijvingen en garantie. Op jouw webshop kun je al veel supportvragen van klanten afvangen door een faq-pagina te plaatsen (een pagina met veel gestelde vragen). Dit is de simpelste manier om zowel huidige als toekomstige klanten van dienst te zijn, en ze zelf in staat te stellen om het antwoord op hun vraag te vinden. Naast een faq-pagina, telefonische support en support via e-mail, kun je ook support bieden door middel van live chat. Met dit communicatiekanaal laat je zien dat je beschikbaar en dus behulpzaam bent, en kun je snel en efficiënt reageren op vragen van bezoekers.

Ook garantievoorwaarden vallen onder service. In tegenstelling tot bij een fysieke winkel, kan een webshopklant niet simpelweg terug naar de winkel met een product om deze te retourneren bij een defect. Als webshopeigenaar is het dus belangrijk om duidelijk aan te geven wat jouw garantievoorwaarden zijn en hoe de klant actie kan ondernemen, bijvoorbeeld door te mailen of bellen. Geef ook aan hoe het proces na een retourzending verloopt wanneer het gaat om het terugstorten van het aankoopbedrag of het versturen van een alternatief of vervangend product.

Om bezoekers van jouw webshop te laten zien dat je goede service levert, kun je onafhankelijke beoordelingen tonen op jouw webshop. Zo zien nieuwe bezoekers van jouw shop dat huidige klanten tevreden zijn, waardoor ze zelf ook eerder een bestelling plaatsen.

5. Expert

Ben je actief in een nichemarkt en wil je dat jouw webshop succesvoller wordt? Profileer je dan als expert in jouw vakgebied. Je kunt natuurlijk niet de schijn ophouden, maar moet ervoor zorgen dat je daadwerkelijk een expert wordt als je dat nog niet bent. Help jouw klanten door ze informatie te geven over jouw producten en hoe ze deze moeten gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld door handleidingen of YouTube video’s te maken, maar ook door middel van blogs. Door te bloggen laat je namelijk zien waar je kennis en je passie liggen. Oftewel: je laat aan de lezers/bezoekers zien waarom jij degene bent voor wie ze moeten kiezen als het om jouw marktsegment gaat. Wanneer je middels video’s en artikelen de content op jouw webshop uitbreidt, is dit bovendien positief voor de vindbaarheid in zoekmachines.

 

Hulp nodig?

Natuurlijk omvatten bovenstaande punten niet alles om het succes van jouw webshop te garanderen of te vergroten. Het is echter wel een goed begin. Probeer je te verplaatsen in je doelgroep en je af te vragen waar zij behoefte aan hebben. Geef je webshop een professionele look & feel en zorg dat deze gebruiksvriendelijk is. Heb je hier hulp bij nodig? Wij helpen je i.s.m. onze partners graag om jouw webshop nóg succesvoller te maken.