5 redenen om jouw producten te verkopen via externe verkoopkanalen

blog-externe-kanalen

Verkoopkanalen zijn populair bij consumenten omdat ze via deze kanalen efficiënt kunnen shoppen door uiteenlopende producten in één keer te bestellen. Run je een webshop en wil je verkennen welke mogelijkheden er online nog meer zijn om jouw producten te verkopen? Of je nu beginnend online ondernemer bent of juist al jarenlange ervaring hebt, deze blog geeft je vijf redenen om jouw producten ook te verkopen via externe verkoopkanalen.

1. Bereik een groter publiek

Het meest voor de hand liggende voordeel van verkopen via externe verkoopkanalen is de toegang tot hun enorme klantenbestand. Misschien herinner je je de radioreclame van bol.com nog wel: ‘binnen vijf minuten zes miljoen extra klanten’. Amazon heeft wereldwijd zelfs meer dan 304 miljoen actieve kopers, en het Chinese Alibaba maar liefst 439 miljoen. Je moet natuurlijk nog steeds je best doen om opgemerkt te worden op deze en andere online verkoopkanalen, maar wanneer je hier tijd en moeite in steekt kan dit een relatief grote stijging van het aantal verkopen opleveren.

2. Bespaar tijd en middelen

Bij het verkopen via externe verkoopkanalen heb je niet te maken met het bouwen van een eigen shop of pagina via waar je de aandacht van klanten moet trekken. Tegen een bepaald bedrag nemen externe verkoopkanalen het ‘zware werk’ van je over waardoor jij je kunt richten op het verbeteren van je product(aanbod) en het verder uitbouwen van jouw bedrijf. Zo kun je via externe verkoopkanalen stapsgewijs jouw cross-border verkoop opzetten en meeliften op de kennis, kunde en marketing van deze kanalen. Uiteraard dien je een afweging te maken van de kosten en baten, maar wellicht is het de moeite waard om in ieder geval eens te experimenteren met externe verkoopkanalen.

3. Verbeter marketing en SEO

De meeste klanten zijn pas op de hoogte van het bestaan va nieuwe producten wanneer ze deze letterlijk ergens in de winkel zien liggen. Externe verkoopkanalen zijn dan ook belangrijk om de product- of merkblootstelling te vergroten. Zelfs als de consument het product uiteindelijk van een andere aanbieder koopt op het betreffende verkoopkanaal, is de kans groot dat ze jouw producten in ieder geval voorbij hebben zien komen.

Een productvermelding op een online verkoopkanaal kan daarnaast ook de zoekmachineresultaten verbeteren, waardoor meer klanten jouw product vinden. eBay-aanbiedingen presteren bijvoorbeeld vooral goed vanwege de uitstekende SEO van de site. Volgens Alexa.com bezocht 16.2% van de eBay-gebruikers Google voordat ze op eBay klikten.

4. Profiteer van meer feedback

Klantrecensies over jouw producten kunnen zelfs, of vooral, buitengewoon waardevol zijn als je slechts één ster ontvangt en dus een relatief slechte beoordeling ontvangt. Wanneer een product bijvoorbeeld kapot is of niet goed werkt, wil je dit als webshopeigenaar zo snel mogelijk weten zodat je hierop kunt inspelen door het product tijdelijk niet aan te bieden, of door op zoek te gaan naar een vervangend alternatief. En als, aan de andere kant, klanten jouw product positief beoordelen, zullen andere klanten onder de indruk zijn van deze beoordelingen en sneller een aankoop doen bij jou. Online klantrecensies staan dan ook niet voor niets op de tweede plaats wat betreft het beïnvloeden van de keuze van een consument om wel of geen aankoop te doen bij een webshop. Maar liefst 66% van de consumenten wereldwijd geeft aan af te gaan op online beoordelingen. Persoonlijke aanbevelingen staan nog steeds op nummer één.

Als webshopeigenaar kun je de feedback van consumenten ook gebruiken om voorraadbeslissingen te nemen en zelfs om volledig nieuwe producten aan te bieden en beperkingen in je huidige aanbod aan te pakken.

5. Krijg toegang tot een internationale markt

Platformen zoals Amazon en eBay bieden beide services die je kunnen helpen bij het internationaal verkopen van jouw producten. Denk aan hulp bij internationale marktregels, registraties en belastingen. Met de apps in de categorie ‘Verkoopkanalen’ in de CCV Shop App Store kun je op eenvoudige wijze koppelen met enorm veel platform en marktplaatsen, wereldwijd. Er kan aan de hand van regels bepaald worden welke producten doorgestuurd worden (bijv. op basis van voorraad, prijs, categorie of merk). Op die manier kun je jouw producten ook eenvoudig internationaal onder de aandacht brengen.

Conclusie

Verkopen via online verkoopkanalen is een mooie aanvullende optie voor zowel grote als kleine webshops. Kijk welke verkoopkanalen het beste passen bij jouw productaanbod, maar kijk ook welke concurrerende aanbieders al actief zijn op dat verkoopkanaal. Probeer zelf eens een aantal zoekopdrachten te doen bij verschillende aanbieders om uit te vinden welke producten er reeds worden aangeboden en of jouw producten hierop een goede aanvulling zijn. Daarna kun je een aantal verkoopkanalen selecteren en testen welke aanbieder voor jou het meeste kan opleveren.