Contactloze betalingen verdrievoudigd in jaar tijd

contactloos

Het aantal contactloze betalingen is het laatste jaar verdrievoudigd. “In mei 2017 waren slechts 1,41% van de betalingen contactloos. In april 2018 was dat al een kleine 4%,” zegt Tim Meersschaut, COO van CCV. Er zijn meer contactloze kaarten in omloop, maar ook campagnes om het contactloos betalen te stimuleren, werpen hun vruchten af.

Pessimisme omgeslagen

We sturen jaarlijks een status van het contactloos betalen uit. Vorig jaar kondigden we nog aan dat tijdens de eerste 48 maanden van het bestaan slechts 0,27% van de betalingen contactloos was. In april 2018 waren al 3,92% van de kaartbetalingen contactloos.

Ons land keek in vergelijking met de buurlanden tegen een enorme achterstand aan.

Tim Meerschaut:
“Hoewel we nog steeds achterophinken in vergelijking met bijvoorbeeld Nederland, halen we toch terrein in. We geloven dat contactloos betalen meer en meer de trend wordt op vlak van kaartbetalingen,” weet Tim Meersschaut.

Meer contactloze kaarten in omloop

“De laatste jaren introduceerden meer en meer banken de contactloze kaart,” weet Meersschaut. Inmiddels zijn er meer dan 3,5 miljoen contactloze debetkaarten in omloop (bron Datanews). Ook worden oudere betaalterminals vervangen door modellen die wel contactloze kaarten aanvaarden.”

Belangrijke drivers om van innovaties op vlak van elektronisch betalen een succes te maken, zijn enerzijds handelaren die nieuwe technologie moeten aanvaarden en anderzijds banken die de nieuwe betaalmiddelen moeten uitgeven. Het is pas wanneer aan deze twee voorwaarden is voldaan, dat campagnes het verschil maken. Zo lanceerde CCV vorig jaar in samenwerking met MasterCard een omvangrijke campagne om contactloze betalingen te promoten bij handelaren.

Parallel met mobiele betalingencontactlooswinkel

Onder contactloze betalingen worden kaartbetalingen verstaan waarbij met een kaart of een smartphone een contactloze connectie wordt gemaakt met de betaalterminal die is uitgerust met een NFC-lezer (Near Field Communication).

Parallel met deze contactloze betalingen vinden ook mobiele betalingen meer en meer ingang. Bekende voorbeelden van mobiele betaaloplossingen in België zijn de Bancontact app en Payconiq.

Weetjes over contactloos betalen:

  • Een contactloze betaling zonder pincode gaat gemiddeld 9 sec sneller dan een niet-contactloze betaling
  • Een contactloze betaling kan zonder pincode tot een bedrag van € 25, vanaf dat bedrag wordt de code gevraagd
  • Per schijf van 50 euro moet je telkens opnieuw je pincode ingeven
  • Contactloze betalingen kunnen zowel Bancontact- als Maestro-betalingen zijn
  • U herkent contactloze kaarten door middel van het golfjesicoontje

Ondersteunt uw betaalterminal nog geen contactloze betalingen?
Onze medewerkers helpen u graag verder! Contacteer ons gerust op 0800 22 789 of sales@be.ccv.eu.