Een 4-stappenplan om jouw webshop te optimaliseren

Wanneer je een online business runt, verzand je al snel in de dagelijkse drukte en de taken die daarbij komen kijken. Over een periode van enkele maanden of zelfs jaren kun je daardoor dingen zoals verouderde informatie, niet-geoptimaliseerde productpagina’s, ontbrekende SEO-metadata en oude (nog steeds actieve) kortingscodes over het hoofd zien waardoor je verkeer misloopt en dus ook verkoopkansen. Net zoals een jaarlijkse medische check-up of een bezoek aan de tandarts, is het checken van jouw webshop bedoeld om ‘tekortkomingen’ aan te pakken voordat ze een echt probleem gaan vormen. In deze blog beschrijven we aan de hand van een 4-stappenplan hoe je jouw shop up-to-date en in topvorm krijgt.

Wat is een webshop check-up?

Het doen van een webshop check-up is simpelweg een moment waarop je even los komt van je dagelijkse bezigheden om kritisch te kijken naar bepaalde elementen van jouw shop om zo eventuele problemen bloot te leggen, zodat je hier iets aan kunt doen.

Waar moet je naar kijken?

Er zijn meerdere elementen die je langs moet lopen wanneer je jouw webshop zelf kritisch onder de loep neemt, zoals:

    • Voorwaarden
    • Algemene pagina’s (Over ons, Contact, FAQ, etc)
    • Productpagina’s
    • Productafbeeldingen
    • Kortingscodes

Waarnaar ga je op zoek?

Wanneer je jouw shop checkt, heeft dit als doel om verschillende zaken aan het licht te brengen en verbeteringen door te voeren. Denk hierbij aan:

De zichtbaarheid in zoekmachines – SEO (Search Engine Optimization) kan een grote bijdrage leveren aan het succes van jouw shop, maar het kan zijn dat je dit door alle dagelijkse bezigheden niet optimaal voor elkaar hebt.

Contentkloven – Contentkloven zijn belangrijke stukjes informatie die ontbreken in jouw webshop en die belangrijk zijn en bijdragen aan conversiedoelen. Denk aan een ontbrekende pagina of de vermelding van internationale verzendkosten die van toepassing zijn.

Verouderde informatie – In de loop van de tijd veranderen dingen: verzendkosten, antwoorden op veel gestelde vragen, en wellicht ook de voorwaarden van jouw shop. Het is belangrijk om deze informatie regelmatig te updaten.

Stap 1: Review de voorwaarden

Voordat je naar specifieke pagina’s en producten gaat kijken, is het goed om de voorwaarden van jouw shop eens door te lezen. Je bent namelijk geen uitzondering als je deze voorwaarden online hebt geplaatst toen je begon met jouw shop, maar hier verder nooit meer naar hebt gekeken. Tijd om te kijken of de voorwaarden nog steeds actueel zijn en in lijn zijn met wat je jouw klanten wilt en kunt bieden. Neem bijvoorbeeld de volgende voorwaarden eens opnieuw door:

      • Verzendbeleid
      • Retourbeleid
      • Privacybeleid

Stap 2: Optimaliseer pagina’s

at betreft pagina’s is het logisch om te beginnen met het reviewen van de hoofdpagina’s van jouw webshop. Denk aan de homepage, de ‘over ons pagina’, de pagina met veel gestelde vragen, de contactpagina en eventuele landingspagina’s. Dit zijn over het algemeen pagina’s die veel worden bekeken door (potentiële) klanten en die dus positief kunnen bijdragen aan de conversie.

Je kunt deze pagina’s doorlopen op de volgende punten:

Duidelijkheid en inhoud
Iedere pagina dient een duidelijke en specifieke focus te hebben. Stel jezelf dus de vraag of de boodschap op een pagina duidelijk en bondig is. Komt de titel overeen met de inhoud? Kan de bezoeker de informatie of het antwoord vinden waarnaar hij op zoek is?

SEO (Search Engine Optimization)
Het is niet zeldzaam dat er hier en daar titels en meta-informatie ontbreken op jouw shop. Paginatitels, metabeschrijvingen en URL’s spelen een belangrijke rol bij de zichtbaarheid van jouw shop in zoekmachines. Als je de meta-informatie goed invult, ‘begrijpen’ zoekmachines beter waar jouw shop om draait en vergroot dit de kans dat links naar jouw shop in de zoekresultaten verschijnen.

Bekijk elke pagina en optimaliseer deze drie elementen en zorg ervoor dat deze aan de volgende parameters voldoet:

Titel: maximaal 70 tekens voor desktop en maximaal 180 voor mobiel (Google kort lange titels af in zoekresultaten) Het afkorten is gebaseerd op de pixellengte van de titel en niet op het aantal tekens. Je kunt er dus voor de zekerheid voor kiezen om titels niet langer te maken dan 70 tekens, zodat je altijd goed zit.

Metabeschrijving: gebruik maximaal 320 tekens voor desktop en maximaal 210 voor mobiel en zorg dat één van je zoekwoorden hierin wordt opgenomen. Wil je zowel voor desktop als mobiel een geschikte metabeschrijving qua lengte? Kies dan voor maximaal 210 tekens.

URL (SEO-alias): de URL van een pagina moet kort zijn en idealiter relevante zoekwoorden bevatten voor de specifieke pagina.

Hoe werkt dit in de CCV Shop onderhoudstool?
Je kunt een paginatitel, metadata en URL bij pagina’s aanpassen in de CCV Shop onderhoudstool via “Startpunt > Mijn webshop > Mijn pagina’s > Eigenschappen van de pagina”.

Ontbrekende informatie

Dubbelcheck of alle benodigde informatie wordt getoond op jouw shop. Is de FAQ zo compleet als deze kan zijn? Je kunt overwegen om e-mails van klanten van het afgelopen jaar te bekijken, op zoek te gaan naar de meest voorkomende vragen die zijn gesteld en aan de hand daarvan de veel gestelde vragen op jouw webshop bijwerken. Dit kan bijdragen aan de conversie en kan je veel tijd schelen omdat je deze vragen niet meer aan klanten hoeft te beantwoorden aangezien ze de antwoorden al op jouw webshop kunnen vinden.Kijk ook of jouw verzendgegevens of -tarieven in het afgelopen jaar zijn gewijzigd en of jouw verzendgegevenspagina moet worden bijgewerkt.

Stap 3: Optimaliseer productpagina’s

Wanneer je de belangrijkste pagina’s van jouw shop hebt geoptimaliseerd, is het tijd om naar de overige inhoud van jouw shop te kijken, de productpagina’s. Deze pagina’s zijn uitermate belangrijk voor niet alleen de SEO-waarde, en dus voor zoekmachines, maar ook voor het converteren van bezoekers. We bespreken hier de belangrijkste elementen die je moet checken om jouw productpagina’s weer in topconditie te krijgen:

Afbeeldingen

Wanneer je een webshop runt, zijn afbeeldingen essentieel voor de zichtbaarheid in zoekopdrachten, maar ook voor conversies. Bekijk alle productafbeeldingen opnieuw en update ze indien nodig. Kijk naar de volgende punten voor iedere afbeelding:

Auteursrechten – Vraag jezelf af of je de rechten op al jouw productafbeeldingen bezit. Het komt vaak voor dat productfoto’s van leveranciers worden gebruikt, of van andere online bronnen, maar gebruik van foto’s zonder expliciete toestemming is niet toegestaan en kan voor problemen zorgen.

ALT-tags
 – Zorg ervoor dat elke afbeelding een ALT-tag bevat. ALT-tags helpen zoekmachines te begrijpen waar de afbeelding over gaat en zorgen ervoor dat jouw shop en productvermeldingen hoger worden weergegeven in zoekresultaten, met name in zoekopdrachten naar afbeeldingen.

Hoe werkt dit in de CCV onderhoudstool?
In de onderhoudstool van CCV Shop kun je per productafbeelding een ALT-tag toevoegen via “Startpunt > Mijn producten > Producten beheren > Tabblad Media”.

Productbeschrijvingen

Naast productfoto’s zijn productbeschrijvingen één van de belangrijkste troeven van jouw shop.Vraag je bij iedere productomschrijving het volgende af:

    • Zijn alle productbeschrijvingen gekopieerd van jouw leverancier/fabrikant?
    • Bevatten ze alle belangrijke informatie en technische details die een bezoeker nodig heeft om een aankoopbeslissing te nemen?
    • Klinkt de productbeschrijving aantrekkelijk en overtuigend waardoor iemand overweegt het product te kopen?

Als je op bovenstaande vragen ‘nee’ hebt geantwoord, is het verstandig om wat tijd te besteden aan het aanpassen van de productbeschrijvingen. Zorg ervoor dat ze origineel zijn, en probeer de tekst aantrekkelijk en volledig te maken.

SEO (Search Engine Optimization)

Net als voor alle overige pagina’s, is ook het optimaliseren van productpagina’s belangrijk. Ook hier draait het om titels, metabeschrijvingen en URL’s. Optimaliseer jouw productpagina’s dan ook op deze drie elementen.

Titel: hier geldt net als bij overige pagina’s een maximum van 70 tekens voor desktop en 180 voor mobiel (Google kort lange titels af in zoekresultaten). Wil je zekerheid? Gebruik dan maximaal 70 tekens.

Metabeschrijving: gebruik maximaal 320 tekens voor desktop en maximaal 210 voor mobiel. Zorg ervoor dat de beschrijving de productnaam, het merk en bijvoorbeeld het modelnummer bevat indien van toepassing. Wederom geldt: als je voor maximaal 210 tekens kiest, zit je zowel voor mobiel als desktop goed.

URL (SEO-alias): de URL van een product zou moeten bestaan uit tekst, niet uit getallen, en zou idealiter trefwoorden moeten bevatten.

Hoe werkt dit in de CCV Shop onderhoudstool?

Je kunt deze elementen per product invoeren via “Startpunt > Mijn producten > Producten beheren > Tabblad SEO”.

Ontbrekende informatie

Zorg ervoor dat productbeschrijvingen alle relevante informatie bevatten die een klant nodig heeft om een weloverwogen beslissing te nemen over het product. Geef de klant dus bijvoorbeeld details, instructies en technische informatie.

Review kortingscodes

Heb je ooit kortingscodes beschikbaar gesteld voor jouw klanten? Dan is het controleren van deze kortingscodes, indien hiervoor een vervaldatum gold, ook onderdeel van de check-up. Kortingscodes kunnen soms ook terecht komen op sites van derden die een overzicht bieden van kortingscodes van allerlei webshops, waardoor iedereen ze kan gebruiken lang nadat de code actief was. Bekijk iedere code en verwijder de codes die niet meer gelden.

Hoe werkt dit in de CCV Shop onderhoudstool?
In de CCV Shop onderhoudstool zie je eenvoudig welke kortingscodes je op dit moment aanbiedt via “Startpunt > Mijn webshop > Winkelwagenkorting”.

Conclusie

Heb je alle bovenstaande stappen doorlopen? Noteer dan in je agenda om jouw webshop op deze punten eens in de paar maanden te reviewen. Hierdoor blijft de inhoud en de SEO relevant, wat een positief effect heeft op de vindbaarheid en conversie van jouw shop.

Inzichten in meer verbeterpunten van jouw webshop?

Kom je er zelf niet helemaal uit? Overweeg dan eens om een Health Check te laten uitvoeren door onze experts. Een Health Check laat zien of je webshop voldoet aan alle criteria om succesvol te kunnen ondernemen. Hierdoor kun je gerichte acties uitvoeren en ervoor zorgen dat je nóg meer uit je webshop haalt. Jouw webshop wordt geanalyseerd op het gebied van SEO en design en de belangrijkste usability vereisten. Je krijgt inzicht in plus- en minpunten en ontvangt een persoonlijke rapportage door een expert.