Wild van Stof: webshop als aanvulling van winkel

De Soldeur is een prachtige stoffenwinkel in Kortrijk uitgebaat door mama Hadewijch en haar twee dochters. In 2013 beslisten ze om hun stoffen ook online te verkopen. Zoon Valentijn focust zich sindsdien op het online verhaal www.wildvanstof.be en vertelt waarom ze voor een webshop kozen.

De Soldeur is erg gekend in de streek rond Kortrijk, maar voor diegene die jullie niet kennen: waarvoor kan men hier terecht?

Valentijn: “De Soldeur is het resultaat van onze passie voor stoffen. Bij ons vind je dan ook alles wat je nodig hebt om creatief aan de slag te gaan! Dit gaat van een groot aanbod aan kledij-, gordijn- en projectstoffen tot de nodige naaibenodigdheden. Wat weinig mensen kennen is ons uitgebreid productgamma raamdecoratie zoals overgordijnen, vouwgordijnen of lamellen. Als extra service komen we dit alles opmeten en plaatsen aan huis.”

De CCV-webshop www.wildvanstof.com dient als aanvulling op jullie fysieke winkel. Wie of wat heeft jullie overtuigd om ook online te verkopen?

Valentijn: “Mijn zus Heidelinde had op zelfstandige basis al een stoffenwebshop opgericht. Een winkel met een bijhorende webshop was de toekomst en in onze sector een must om succesvol te blijven. Toen het aantal webshops begon toe te nemen, hebben wij onze kans gewaagd en mee op de kar gesprongen. Een beslissing waar we nog geen seconde spijt van hebben.”

Wat liet jullie kiezen voor de software van CCV Shop?

“Met CCV kiezen we voor een gebruiksvriendelijk platform aan een budgetvriendelijke prijs. Niet onbelangrijk zijn de vele ingebouwde plug-ins om je webshop verder te optimaliseren”, aldus Valentijn.

“Daarnaast vinden wij de wishlist een erg handige tool. Daar kan je als handelaar aangeven wat je nog mist aan de software van CCV Shop. Het item met de meeste stemmen nemen ze dan op ter ontwikkeling. Voorheen bestelden onze klanten bijvoorbeeld per stuk van 50cm of 100cm. Door die wishlist bestellen onze klanten nu gemakkelijk in decimalen. Zo bestaat er geen verwarring over de meterprijs en is er minder verlies voor de klant.”

Waarin onderscheiden jullie zich van de concurrentie én hoe probeer je dit online door te trekken?

Valentijn: “Wij zetten sterk in op een uniek aanbod. Klanten vinden bij ons m.a.w. zaken die ze nergens anders zullen vinden, off- én online. Zo hebben we vorig jaar eigen stoffen laten bedrukken en gaat onze derde collectie glitterboorden deze maand in productie. Hiervoor bezoeken we diverse beurzen op zoek naar nieuwe leveranciers met originele ideeën of prints.”

Ik kan me voorstellen dat veel mensen hun stof willen voelen vooraleer het aan te kopen. Hebben jullie hier online een oplossing voor?
Valentijn: “Inderdaad. Stoffen zoals bedrukt katoen en jersey verkopen heel vlot online. Bij unieke en duurdere materialen ligt dit anders. Klanten willen deze graag eens voelen vooraleer ze aan te kopen. We proberen dit online op te vangen met het juiste beeldmateriaal. Bij deze stoffen zie je dan meer close-up foto’s om de structuur duidelijk in kaart te brengen of tonen we foto’s van de verwerking in een kledingstuk. Op vraag van de klant sturen we geregeld ook een staaltje op.”

De uitbreiding van je klantenbestand is een derde belangrijke voordeel. Zorg dat je aanwezig bent daar waar consumenten zoeken, dus ook online. Via onze webshop krijgen we heel wat nieuwe klanten over de vloer. Mensen die in hun online zoektocht naar een leuke stof op onze webshop kwamen en werkelijk een daguitstap plannen naar de andere kant van het land zijn niet langer een uitzondering.”

 

Merken jullie grote verschillen tussen de online en offline verkopen?

Valentijn: “We merken dat klanten in de winkel vaker een totaalpakket kopen. Op de webshop verkopen we meer stoffen zonder naaibenodigdheden. Online ondervinden onze bezoekers dus wat moeilijkheden om de passende accessoires te vinden. Een keuze waar wij in de winkel natuurlijk met de glimlach bij helpen. Online helpen we de consument door de optie ‘laat ons kiezen’ bij bijvoorbeeld onze collectie naaigaren van Gütermann. Hier kan men aangeven bij welke kleur of type stof de garens moeten passen.

Online dienen consumenten ook vaak verzendkosten te betalen. Deze vallen bij ons weg bij een bedrag boven de €75 en daar houden heel wat shoppers rekening mee. Het aankoopbedrag van hun online bestelling ligt vaak net boven deze drempel terwijl dit in de winkel natuurlijk niet uitmaakt. “

 

Zien jullie evoluties in het aantal online verkopen sinds de opstart van de webshop?

“Dat valt niet meer te vergelijken”, aldus Valentijn. “Het aantal verkopen op onze webshop stijgt elk jaar opnieuw. Het gezegde dat de consument meer en meer online shopt, voelen wij zeer duidelijk. “

 

Welk advies wil je, op basis van jullie ervaringen, meegeven aan ondernemers die een webshop willen opstarten?

Valentijn: “Zorg voor het juiste beeldmateriaal. Goede productfoto’s zijn erg belangrijk. Producten met slechte foto’s of een slordige compositie nodigen niet uit om de webshop te ontdekken, laat staan een bestelling te plaatsen. Zorg bovendien voor een duidelijke verhaallijn, on- en offline!”