Zo haal je maximale resultaten uit Black Friday en Cyber Monday: 24 tips

De meest lucratieve periode in e-commerce staat voor de deur. Black Friday en Cyber Monday zijn ook in België ongekend populair. Tijdens deze kortingsdagen komen soms tot wel 40% meer orders binnen dan op een gemiddelde dag in e-commerce. We vertellen je in dit artikel hoe je tijdens Black Friday en Cyber Monday optimaal kunt inspelen op de customer journey.

De Customer Journey tijdens Black Friday en Cyber Monday

De Amerikaanse begrippen Black Friday en Cyber Monday zijn tegenwoordig ook in België erg populair. Het zijn ware kortingsdagen in e-commerce geworden en biedt voor webshops dé kans om extra verkopen te genereren of van bijvoorbeeld overtollige voorraad af te komen.Geen enkele consument wil de beste aanbiedingen missen, dus er wordt in deze periode zo vlak voor de feestdagen veel verkocht. Als webshop kun je hiervan profiteren als je een goede voorbereiding treft. Hoe? Door in te spelen op de customer journey tijdens deze speciale “feestdagen”, kun je jouw verkopen aanzienlijk boosten.

Awareness

Tijdens deze kortingsdagen zijn mensen bereid om geld uit te geven, omdat ze weten dat er overal kortingen worden gegeven. Je profiteert hier echter alleen van als je meegaat in deze “gekte”. Als het goed is heb je al een duidelijke marketingstrategie geformuleerd voor jouw webshop. Is dit niet het geval, dan dien je aan de slag te gaan met het formuleren van een budget, hoe je de aandacht gaat trekken van bezoekers en op welke kanalen je dit gaat doen. Enkele praktische tips:

1. Zorg dat je webshop en social media kanalen een eenduidige look hebben door dezelfde huisstijl te hanteren. Dit zorgt voor vertrouwen en zal bezoekers verder door de customer journey leiden.

2. Zet video in om je producten te promoten, zodat je klant de producten nog beter kan beoordelen en je conversie dus verhoogd wordt.

3. Stel een speciale Black Friday en Cyber Monday sale pagina op met bijvoorbeeld producten uit je overtollige voorraad en geef hier extra korting op.

Online advertenties en zoekmachinemarketing

Om klanten te bereiken kun je online advertenties gebruiken. Maar gezien de meeste webshops dit inzetten voor Black Friday en Cyber Monday, dien je goed na te denken over hoe je kunt opvallen. We geven je daarom een aantal tips om te zorgen dat je advertenties écht meer orders opleveren.

4. Kies of je wilt adverteren voor Black Friday, Cyber Monday of beiden (door het bijvoorbeeld het hele weekend door te trekken). Bedenk je dat indien je enkel de focus legt op Cyber Monday, je wellicht veel klanten misloopt die op Black Friday al bij andere aanbieders shoppen.

5. Bedenk welke producten populair zijn en maak opvallende advertenties met aantrekkelijke kortingscodes. Communiceer ook de cut-off tijd om urgentie aan te geven.

6. Omdat zoveel webshops adverteren, worden advertenties in deze periode helaas wel duurder. Kijk daarom ook naar zoekmachines zoals Bing. Deze worden in België minder vaak gebruikt, maar de advertenties die je daar inzet verschijnen ook op partnersites.

7. Adverteer naast bijvoorbeeld Google Adwords en Google Shopping ook op social media zoals Facebook en Instagram, want hier wordt steeds vaker geshopt. Sterker nog, via Instagram is het mogelijk om aan de slag te gaan met Instagram shopping en producten te “taggen”, waardoor de kans nog groter is dat er direct wordt geshopt vanuit social media.

8. Bedenk originele acties zoals een korting die zich verdubbelt naarmate Black Friday en Cyber Monday dichterbij komen of een toename van de korting naarmate je shopt voor een hoger bedrag.

Consideration

Ook al trek je nog zoveel bezoekers in de awareness fase: als je webshop niet op orde is, bereik je weinig. In deze fase overwegen consumenten om bij je te winkelen of juist niet. We zetten daarom ook voor de consideration fase een aantal praktische tips op een rij.

9. Vertrouwen is een erg belangrijk aspect. Dit kun je creëren door middel van trustmarks en klant- en productreviews op je homepage, in de checkout omgeving en op productpagina’s.

10. Vlak voor de feestdagen is het belangrijk dat consumenten op tijd bestellen, omdat vervoerders in deze periode dagelijks miljoenen pakketten verzenden en het daardoor ontzettend druk hebben. Communiceer daarom de cut-off tijd op je homepage, op productpagina’s en in de checkout. Dit geeft tevens urgentie aan, wat de kans op een aankoop verhoogt.

11. Als je wilt verkopen, dan is het belangrijk om de juiste producten aan te bieden. Kijk eens kritisch naar je aanbod: welke producten zijn perfect voor deze tijd van het jaar? En welke producten kunnen eenvoudig samengevoegd worden tot een leuke set?

12. Om te voorkomen dat je na Black Friday en Cyber Monday overstroomd wordt met retourneren, zijn productfoto’s belangrijk. Door de juiste verwachtingen te scheppen, voorkom je ontevreden klanten en dus een heleboel retouren.

13. Potentiële klanten checken het retourbeleid al voordat ze bestellen. Het ultieme retourbeleid geeft je klant vertrouwen en verhoogt dus je conversie. Maak het je klant makkelijk door een retourlabel toe te voegen of biedt tijdelijk gratis retourneren aan om je orders te boosten.

Retarget potentiële en bestaande klanten

In de meeste gevallen zijn je bezoekers wel geïnteresseerd, maar nog niet overtuigd om bij jou te kopen. Met retargeting kun je deze klanten opnieuw bereiken om ze over te halen tot aankoop.

14. Retarget bijvoorbeeld klanten die een bepaalde pagina al eerder hebben bezocht en waarvan de producten nu met korting gekocht kunnen worden. Zo motiveer je bezoekers om alsnog te bestellen.

15. Zorg dat je mensen niet constant overspoelt met dezelfde advertentie. Maak er meerdere in je huisstijl om de bezoeker een goede reden te geven om je webshop opnieuw te bezoeken.

16. Het aantrekken van nieuwe klanten kost meer geld dan het activeren van bestaande klanten. Pak je e-mailbestand erbij en stuur een toffe mail in Black Friday & Cyber Monday stijl mét kortingscode.

Purchase

Om te zorgen dat bezoekers daadwerkelijk een bestelling plaatsen, is een geoptimaliseerde check-out essentieel. Deze bevat bijvoorbeeld geen vervelende verrassingen zoals hoge verzendkosten. Daarom is de communicatie bij hierboven genoemde tips zo belangrijk.
Maar je kunt meer doen:

17. Bied je klant voldoende betaal- en verzendopties, zodat er altijd een passende bij zit. De klant wil tegenwoordig namelijk zelf kiezen hoe, waar en wanneer de bestelling geleverd wordt.

18. De quote ‘shortest horror story ever: sold out’ bestaat niet voor niets. Zorg dat je je klanten geen nee hoeft te verkopen. Schat in welke producten hard zullen gaan en zorg dat je daarvan voldoende voorraad in huis hebt. Vergeet hierbij ook het verzendmateriaal niet!

Delivery

De naam zegt het al: in de delivery fase draait het om de daadwerkelijke levering van het product. Voor een succesvol verzendproces is ook de communicatie met je klant weer belangrijk.

19. Verzendkosten vormen een groot pijnpunt voor de klant, maar niet iedere webshop kan zomaar gratis verzending aanbieden. Gelukkig kun je door bijvoorbeeld verpakkingsmateriaal groot in te kopen en verzending naar afhaalpunten aan te bieden toch wat goedkoper verzenden.

20. Het optimaliseren van je verzendproces is het hele jaar door belangrijk. Helemaal wanneer het aantal orders toeneemt. Automatiseer dus zoveel mogelijk. Met de online verzendtool van SendCloud kun je het printen van verzendlabels, het versturen van Track & Trace mails en het verwerken van retouren automatiseren. Tevens kun je dankzij SendCloud verzenden met verschillende vervoerders en dus meerdere verzendopties bieden in de checkout.

21. Gezien de enorme hoeveelheid pakketten die verwerkt wordt, raken zendingen in deze periode sneller beschadigd of verloren. Daarom is het belangrijk om pakketten goed te verpakken. Overweeg ook eens of het verstandig is om je pakketten verzekerd te verzenden, zeker in tijden dat vervoerders aanzienlijk meer pakketten dienen te verzenden.

22. Organiseer tevens je magazijn zo dat je eenvoudig, snel en foutloos pakketten klaar kunt maken voor verzending. Zo hoef je je daar tijdens de drukte geen zorgen meer over te maken.

Loyalty

Na de levering van de bestelling is er nog één fase in de customer journey om rekening mee te houden.

23. Nadat je al deze moeite en investeringen hebt gedaan om resultaten te genereren tijdens Black Friday en Cyber Monday, is het zonde om deze klanten niet meer terug te zien. Er zijn ontzettend veel strategieën die je hierop los kunt laten. Zo kun je met een unieke “unboxing experience”, klanten aan je binden. Een klein gebaar, kan een grote uitkomst hebben. Denk daarom ook eens aan een handgeschreven kaartje bij de bestelling of een feestelijk tintje aan je verpakking.

24. Vergeet vooral de kracht van e-mail marketing niet. Zo kun je tijdens de laatste track & trace e-mail al een beloning communiceren voor de volgende bestelling of stuur je een review uitnodiging door middel van een persoonlijk berichtje nadat het product is ontvangen. De mogelijkheden zijn oneindig!

Tot slot: benut deze periode vol kansen

Ook al hebben Black Friday en Cyber Monday enige voorbereiding nodig: deze populaire periode zit vol kansen. Door je met behulp van de tips in dit artikel goed voor te bereiden, haal je er het meeste uit met zo min mogelijk stress. Veel succes en orders gewenst!