De ondernemersgids om groots te groeien

ebook

Het consumentengedrag is veranderd. Online en offline doen we onderzoek, doen we aankopen en bekijken we zelfs onze ervaringen op telefoons, tablets, laptops en ja, heel vaak ook persoonlijk. Maar ook de business en onze manier van werken verandert. Slimme oplossingen die gebruik maken van de huidige technologie zijn eenvoudig te gebruiken, intuïtief en naadloos. Zij kunnen geboren ondernemers helpen op hun weg naar zakelijk succes.

Sterk groeien

Om uit te groeien tot een middelgrote onderneming hoef je het wiel, of jezelf, niet opnieuw uit te vinden. Jij en je merk/product zijn nu zo ver gekomen. Blijf daarin vertrouwen, je moet de lat ook hoger leggen voor je onderneming.

Je klanten een betere ervaring bieden, daar ligt je grootste opportuniteit. Een klantenstrategie toepassen leidt tot een grotere klantentevredenheid, een lager klantenverloop en meer inkomsten.
Klanten betalen zelfs graag iets meer als ze daar een betere ervaring voor in de plaats krijgen. Maar op je weg naar middelgroot moet je merk zowel je medewerkers als je klanten aanspreken, zij het op een andere manier.

Je zal nieuwe medewerkers aanwerven en oude zien vertrekken. De praktijken die je onderneming uitvoert moeten afgebakend, regelmatig herzien en bekendgemaakt worden aan alle medewerkers, vooral de nieuwelingen

3 vaardigheden die je nodig hebt om je onderneming verder te doen groeien

1. Leiderschap

Leiderschap vergt visie. Visie vraagt om doelstellingen. Ook op je to-dolijstje in deze groeifase: je business plan en missie bijwerken of opstellen als je die nog niet had. Drie of vier zinnen waarin je je onderneming en je doelstellingen beschrijft. Vraag input aan je medewerkers zodat zij er ook achter staan en durf te dromen!

2. Klantenbeheer

Bedank hen omdat ze je dit hebben laten weten. Accepteer wat ze zeggen, ook al hebben ze ongelijk. Blijf altijd professioneel en vriendelijk en verlies nooit je zelfbeheersing. Stel een community manager aan die snel kan reageren op opmerkingen op sociale media, maar ook op beoordelingen.

3. Compliance

Hoe groter je onderneming, hoe groter het risico dat je de arbeids- of gegevenswetgeving overtreedt. Automatisering kan je ook hier helpen. HR-softwarepakketten stroomlijnen processen om compliance problemen automatisch te vermijden.

En …3 fouten om te vermijden

Fout 1: Ontoereikende technische ondersteuning

Is je IT-team echt opgewassen tegen een onderneming met een omzet van € 20 miljoen? Misschien is het tijd voor een upgrade.

Fout 2: Op korte termijn denken 

Je bent geen klein bedrijfje meer dat brandjes probeert te blussen en van week tot week leeft. Je hebt een strategie op lange termijn nodig. Een handige tip: trek elke dag enkele uren uit voor strategische taken op lange termijn of maak elke week een hele dag vrij om na te denken en strategieën uit te stippelen.

Fout 3: Trouw blijven aan oude systemen 

Ja, het heeft eeuwen geduurd voor je dat ouderwetse betaal-, loon-, of boekhoudsysteem eindelijk onder de knie had. Maar moet je dat daarom behouden? Zet alle voordelen van nieuwe technologie objectief op een rijtje, die zal je bijna altijd een concurrentievoordeel geven.

Enkele nuttige tips om door te groeien:

  • Tactieken / strategieën die werken in een eerste fase kunnen fataal zijn voor een grotere onderneming
  • Een snelgroeiende onderneming staat voortdurend onder druk. Automatisering kan die druk verlichten.
  • Je klanten zijn het allerbelangrijkst. Zonder klanten, geen onderneming.

CCV is de vriend van elke ondernemer. Jouw durf en gedrevenheid verdienen ondersteuning, nu en in de toekomst.  Bel ons op het nummer 0800 22 789 of stuur ons een e-mail met je vraag naar ccvbelgium@be.ccv.eu.

Meer lezen?

Download ons gratis e-book ‘de gids voor geboren ondernemers die hun onderneming willen doen groeien.