De gids om je onderneming te doen groeien

ebook

Sterk groeiend – van starter naar een klein solide bedrijfje

Wat is een kleine onderneming precies? De Europese Commissie definieert kleine ondernemingen als ondernemingen met 10 à 49 werknemers en een jaarlijkse omzet van minder dan 10 miljoen euro, wat al vrij groot is! In deze fase van de groeicyclus van je onderneming gaat je aandacht best uit naar:

Merkpersoonlijkheid

Merken zijn net als mensen, ze kunnen omschreven worden aan de hand van typische karaktertrekken. Marketeers spreken van vijf cruciale eigenschappen: oprecht, fascinerend, competent, verfijnd en robuust. Hoe zou jij je merk omschrijven? Kies een persoonlijkheid voor je onderneming en bouw die op om je klanten te inspireren en te binden.

Technologie

Groei wordt vooral ook gestuwd door gebruik te maken van de juiste technologie. De drempel ligt redelijk laag, dus kleine ondernemingen kunnen de concurrentie een stap voor blijven door te automatiseren en nieuwe toepassingen te gebruiken, zoals webshops, innovatieve en naadloze nieuwe betaalmethodes en virtuele verkooppunten, zowel online als offline. Ook slimme klantenprogramma’s, zoals geschenken en vouchers, behoren tot de mogelijkheden. Kies voor de juiste partner om je verkoopproces veilig en naadloos te laten verlopen langs alle kanalen.

Deze nieuwe technologie levert eenvoudig te verkrijgen gegevens  op die handelaars dan kunnen integreren in hun algemene strategie om verslagen op te stellen en hun toekomst uit te stippelen. Je kan verkoop- en btw-gegevens met één klik doorsturen naar je boekhouder en je een beeld vormen van consumententrends, zoals je best verkopende producten, drukste periodes, klantentrouw en zo veel meer.

Partners

Werk samen met dienstverleners die je onderneming kunnen opschalen, zoals CCV voor jouw betaaloplossingen. Je kan niet zonder een betrouwbare dienstverlener om je onderneming te doen groeien, met een partnerschap gebaseerd op vertrouwen en persoonlijke dienstverlening.

Een online winkel

Verkoop je nog niet online of heb je nog geen nieuwe verkoopkanalen geopend? Denk daar dan eens over na. Je kan ook meer kanalen openen voor je winkel of je webshop upgraden als dat nodig is. Als je bijvoorbeeld een coffeeshop hebt, denk je misschien dat je niet al te veel ‘skinny choccocino’s met een smaakje’ zal verkopen via je webshop. En toch, je moet gewoon verder denken dan de koffiekop.

Seizoensgebondenheid

Seizoengebondenheid is de vloek van vele bedrijven. De zaken draaien goed in de zomer – of winter – en dan veranderen de seizoenen en weg is je winst. Je kan dat opvangen door alle seizoenen en vakantieperiodes optimaal te laten renderen.

Heb je een hotel en weet je dat je kamers in de winter minder snel gevuld raken? Organiseer tijdens de rustige maanden dan proeverijen of brunchvergaderingen voor je klanten.

 

3 cruciale vaardigheden om je kleine onderneming te doen groeien

1. Precisiemanagement

Hoe groter je wordt, hoe preciezer je moet gaan managen. De juiste medewerker aanwerven is bijvoorbeeld een cruciale beslissing voor een kleine onderneming. Blijf uitkijken naar talent, door te netwerken, conferenties bij te wonen of op sociale media. De juiste vaardigheden en ervaring zijn uiteraard belangrijk, maar een flinke dosis oprecht enthousiasme mag ook niet ontbreken.

2. Inhoud creëren

In deze fase van je groei begin je je merk op te bouwen. Gebruik sociale media, maar hou het ook sociaal! Plaats niet enkel koele zakelijke berichten. Kies voor vindingrijke, persoonlijke en interessante inhoud. En speel ook de grootste troef van je onderneming uit: jij! Laat geen kans voorbijgaan om je klanten te ontmoeten en te begroeten, persoonlijk en online.

3. Weloverwogen beslissingen nemen

Gebruik slimme softwareoplossingen. Inzichten en gegevens over je onderneming kunnen je helpen om de juiste beslissing te nemen. Een analyse van de betalingstransacties kan je bijvoorbeeld vertellen welke producten het best verkocht worden en welke betaalmethode je klanten het liefst gebruiken.

En …3 fouten om te vermijden

Fout 1: De gegevens negeren

Oplossing: Gebruik slimme oplossingen en analyses om te achterhalen wie je website gebruikt of hoe je klanten je product of dienst aankopen.

Fout 2: Niet investeren in marketing

Oplossing:  Uitstekende webinhoud en goedkope (of gratis) sociale media, het hoeft niet duur te zijn.

Fout 3: Niet kunnen delegeren  

Oplossing:  Ga op zoek naar vrijwilligers. Misschien ontdek je wel nieuw talent binnen je eigen organisatie wanneer medewerkers sommige taken overnemen.

“Als je echt wilt groeien als ondernemer, moet je leren delegeren.”
– Richard Branson, Oprichter van Virgin

Enkele nuttige tips om door te groeien:

  • Software kan een opschaling veel beter aan dan medewerkers.
  • Opteer voor meerdere kanalen om gebruikers de allerbeste ervaring te bieden.
  • Je klanten zijn het allerbelangrijkst. Zonder klanten, geen onderneming.
  • Kies van bij het begin voor een technologiepartner die kan meegroeien met je onderneming.

CCV is de vriend van elke ondernemer. Jouw durf en gedrevenheid verdienen ondersteuning, nu en in de toekomst.  Bel ons op het nummer 0800 22 789 of stuur ons een e-mail met je vraag naar ccvbelgium@be.ccv.eu.

Meer lezen?

Download ons gratis e-book ‘de gids voor geboren ondernemers die hun onderneming willen doen groeien.’